Значението на сантименталното даряване по време на Ханука

Ханука не е „еврейската Коледа“, с която много от нас се отнасят към нея.

Как успяхме да направим Ханука синоним на Коледа? Наистина ли е само защото са в рамките на един месец?

Говорих с Джак У., местен здравен работник, който практикува юдаизъм, и те споделиха своето разбиране за произхода и еволюцията на Ханука като празник.

„Няма много в историята на Ханука, което да върви с раздаването на подаръци, но мисля, че нашето общество – особено през 1900 г. в американското общество – превърна Ханука в паралел с Коледа“, каза Джак.

Въпреки че даването на подаръци се е превърнало в обичайна практика за Ханука, то не е загубило своята история. Всъщност някои използват празника, за да представят принципите на юдаизма, които заобикалят щедростта.

История на Ханука

Джак говори за допълнителна еврейска история, навлизайки в част от Талмуда, която подробно описва значението на запалването на свещи на Ханука и неравномерната битка между Макавеите и гърците.

Макавеите по чудо спечелиха, след като техният храм беше разрушен, само за да открият, че имат достатъчно зехтин, за да стигнат за една нощ, когато повторно освещават новия си храм.

Въпреки че различни версии, тълкувания и теории се обсъждат от учени и историци, съгласуваната част от историята е, че се е случило чудо – малкото количество масло е изгоряло за осем нощи вместо за една, оставяйки достатъчно време на Макавеите да намерят нов източник.

„Мицва за запалване на ханукални лампи е много скъпа“, гласи част от Талмуда, подчертавайки важността на празнуването на празника, въпреки че не е един от еврейските големи светии.

„Дори ако човек няма ресурси за храна, освен [what he receives] от благотворителност той трябва да заложи или продаде дрехите си и да купи масло и лампи, за да ги запали [in fulfillment of the mitzvah].”

Теории за даването на подаръци

Равин Менахем Кредитор, учен в резиденцията на UJA-Federation of New York, каза пред списание TIME, че „Важно е да се признае, че това е американски еврейски феномен, това даването на подаръци е част от Ханука,“

„Исторически това изобщо не е част от Ханука.“

Джак си помисли как тяхното разбиране за целта на празника се промени с времето, докато научаваха повече за историята.

„Спомням си времето, когато бях дете и имах очаквания за Ханука: ще запалиш свещи и ще получиш подаръци за осем дни. Остарях и разбрах, че това далеч не е целта на празника“, започнаха те.

„Това е възпоменание за спечелването на война и чудото на завръщането и трайността на петрола… когато мислите за това, сякаш празнувате победа във война, това ви кара да се чувствате малко по-различно.“

Културно сътрудничество

Според д-р Даян Аштън, професор по американски изследвания в университета Роуан в Ню Джърси, Ханука е направена да изглежда повече като Коледа в САЩ в края на 19 век.

Въпреки че е „по-скромен“ празник в други части на света, Кредитор каза по-късно в интервюто си, че вярва, че тази промяна е имала за цел да предизвика радост, а не да имитира Коледа.

Някои казват, че практиката на даряване на подаръци е започнала през 18 век, идвайки изцяло от гърците.

Други примери за тези конвергенции включват използването на дрейдели като умен начин за избягване на преследване и преподаване на еврейските деца на тяхната история и използването на чуждестранни монети като „гелт“ за Ханука също от около 18 век.

Някои, които практикуват юдаизма, разбират, че всички тези елементи са верни.

Например, Джак цитира коментар за The Jewish Way: Living the Holidays от Ървинг Грийнбърг.

В книгата си Грийнбърг обсъжда как евреите и историците вярват, че празненствата на Ханука винаги са били компилация от юдаизма и доминиращата култура.

Това означава, че през цялата история Ханука винаги е отразявала средата на евреите, които са празнували, вместо да има отсечен и сух начин да се признае празникът.

Справедливостта като последователен принцип

Един важен аспект на еврейската вяра е принципът на цедака, което се превежда като благотворително дарение, благотворително даване или справедливост.

В рамките на юдаизма това се разбира като просто нещо, което се прави, а не нещо „допълнително“ — няма бонус точки за споделяне на това, което имате с другите.

„Ако мислите за взаимопомощта и как давате на други хора, но не гледате на това така, сякаш ги съжалявате, а им давате благотворителност. Става дума за солидарност и уважение.“

„Цедака е концепцията за даване на ресурси на други хора, но по справедлив начин“, каза Джак.

Въпреки че подаряването на подаръци вече се е превърнало в стандартна част от празненствата на Ханука, няма правило да се налага да се налага да се налага да се налага да се налага често да се насочват към покупките, фокусирани върху знака за долар, на други декемврийски празници.

Tzedakah може да бъде парични подаръци или време, което означава, че дори хора без разполагаем доход могат да участват.

Как вашето дарение може наистина да е от полза за някой друг? Използвате ли най-доброто от ресурсите или уменията, с които разполагате?

„Да намерим нови значения и да създадем нови ритуали, които имат значение за хората – в контекста на времето, в което съществуват“, каза Джак,

„Мисля, че това е важното – адаптивността на хората във времето“, казаха те.

Всичко има произход и е добре, ако нещата изглеждат в днешно време и не съвпадат с началото им.

Също така е добре, ако в дома ви има култури, които се сблъскват – много експерти казват, че така сме стигнали до настоящата итерация на Ханука.

Ако не сте сигурни къде да съсредоточите енергията си тази Ханука, помислете какво имате и от какво може да се нуждаят другите и какво можете да предложите. Запомнете – това не е необходимо да е парично.

„Един от начините да погледнем на даването на подаръци за Ханука в съвременните времена е да мислим за тази идея за цедака и за това какво можете да направите за другите хора“, каза Джак.

Готови ли сте за спокойна и без стрес ваканция? Вижте Сезона на грижата за себе си на Healthline, вашата любима дестинация за най-новите задължителни подаръци за здраве и уелнес за вашите близки – и за вас!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss