Значението на месеца за борба с рака на маточната шийка

Всеки януари хората в Съединените щати празнуват месеца за борба с рака на маточната шийка, за да насърчат рутинните прегледи и ваксинациите.

Наред с посрещането на новата година и вземането на решения, през януари милиони по света също насочват вниманието към рака на маточната шийка чрез инициативата Месец на осведомеността за рака на маточната шийка.

Според Световна здравна организация (СЗО)ракът на маточната шийка е четвъртият най-често диагностициран рак сред жените в света.

Продължете да четете, за да научите повече за това как можете да подпомогнете търсенето на лек за рак на маточната шийка.

Какво представлява месецът за информираност за рака на маточната шийка?

Месецът на осведомеността за рака на маточната шийка е съгласувана кампания за обществено здраве, която предоставя образование и насърчава жените, транс мъжете и небинарните индивиди да приемат сериозно своето гинекологично здраве.

Януари беше определен от Конгреса на САЩ като месец за борба с рака на маточната шийка през 2009 г.

Обучение на обществото относно рисковите фактори за рак на маточната шийка

Ракът на шийката на матката се счита за една от най-предотвратимите и лечими форми на рак. Превантивните мерки са най-ефективният начин да избегнете развитието на болестта или да я хванете навреме.

Ракът на маточната шийка често се свързва с човешкия папиломен вирус (HPV), много често срещана инфекция, предавана по полов път (ППИ), която всеки може да развие.

Много хора не знаят, че по-специално два вида HPV, типове 16 и 18, са типовете, които могат да причинят рак на шийката на матката.

Всеки, който има шийка на матката – включително транс мъже, които запазват своята – е изложен на риск от развитие на рак на шийката на матката.

Насърчаване на превантивните мерки

Месецът за борба с рака на шийката на матката има за цел да образова обществеността относно важността на рутинните прегледи за рак, както и да насърчи хората да обмислят поставянето на HPV ваксина, ако имат възможност.

Тъй като HPV може да няма симптоми, много хора не знаят, че го имат. Изборът на HPV ваксина е един от начините да избегнете получаването на HPV.

Въпреки че препоръчителната възраст за получаване на ваксината е между 11 и 12 години, възрастните все още могат потенциално да я получат до 45-годишна възраст. Междувременно участието в рутинни прегледи за рак на маточната шийка след 21-годишна възраст е друг начин за хващане на болестта на ранен етап, когато може лесно да се лекува и излекува.

Какъв цвят панделка се носи за информираност за рак на маточната шийка?

Осведомеността за рак на шийката на матката използва лента в цвят на синьо-бяла.

По същия начин уебсайтът и брандирането на Националната коалиция за борба с рака на маточната шийка (NCCC) също споделят същия цвят на синьозеленото в техните маркетингови материали. Докато месецът за осведоменост за рака на маточната шийка е през януари, NCCC се фокусира целогодишно върху превенцията на рака на маточната шийка и образованието както за практикуващите здравни специалисти, така и за широката общественост.

Беше ли Ви полезно?

Значението на информираността за рака на маточната шийка

Докато хората могат да развият рак на маточната шийка по други начини, HPV е почти изключително причина за рак на маточната шийка за хората в Съединените щати.

Според данни, публикувани през 2021 г. от Националната фондация за инфекциозни болести (NFID), близо 80 милиона души в САЩ са се заразили с HPV – предимно в тийнейджърска възраст или в началото на 20-те години.

Междувременно приблизително 12 000 души в САЩ биват диагностицирани с рак на шийката на матката всяка година.

Справяне с различията в здравеопазването

Различия в здравеопазването за болестта съществуват сред населението с ниски доходи и цветнокожите общности.

Ракът на шийката на матката може да се случи на всеки. Но в Съединените щати се появяват нови случаи на рак на маточната шийка по-високи ставки при черни, латиноамерикански и неиспаноамерикански индиански жени и жени от Аляска в сравнение с други раси и етноси.

Тези различия често са причинени от проблеми, свързани с достъпа до грижи и социално-икономически фактори. Диагнозата на рак в късен стадий може също да доведе до по-лоши резултати за пациентите в тези групи в сравнение с други, които са разболели по-рано.

Насърчаване на достъпа до грижи

Този месец на осведоменост също дава приоритет на информирането на хората за техните права на здравеопазване, за да преодолеят празнината в достъпа до грижи, като ги насърчават да използват програми за обществено здраве, които предоставят безплатни или евтини прегледи за рак.

Законът за превенция на смъртността от рак на гърдата и рак на маточната шийка от 1990 г. доведе до създаването на Национална програма за ранно откриване на рак на гърдата и рак на маточната шийка. Тази инициатива осигурява достъп до финансирана от Medicaid диагностика и лечение за тези, диагностицирани с рак на гърдата и рак на маточната шийка.

Колко често се среща ракът на маточната шийка?

The Американско общество за борба с рака изчислява, че през 2023 г. ще бъдат диагностицирани приблизително 13 960 нови случая на рак на маточната шийка. Около 4310 души могат да умрат от него.

Повечето от диагностицираните случаи обаче са предракови и се откриват по време на рутинна цитонамазка. Това означава, че лечението за премахване на раковите клетки е ефективно, когато бъде уловено рано.

Беше ли Ви полезно?

Как да подпомогнем информираността за рака на шийката на матката

Осъзнаването на рака на шийката на матката зависи от обучението на хората относно важността на ваксинацията и рутинните прегледи.

Всеки може да направи своята част, за да помогне за разпространението на осведомеността за рака на маточната шийка, причините за него, процедурите за изследване и начините за предотвратяването му.

Предоставянето на информация относно достъпа до грижи и ресурси за лица с ниски доходи или тези, които се намират в медицински пустини, също е от съществено значение. Имайте предвид, че медицинските пустини не са термин, ограничен до хората в селските общности. Много градски райони също са изправени пред недостиг на достъп до грижи, като малко лекари от първичната медицинска помощ, болници или дори клиники обслужват определени райони в тези общности.

Свържете се с вашия местен клон на NCCC, за да разберете какви събития се случват близо до вас. Ако няма такива, те също ще ви подкрепят в организирането на вашето собствено образователно събитие или събитие за набиране на средства.

Други начини, по които можете да подпомогнете каузата, включват:

  • Започнете програма за информираност на работното място.
  • Организирайте щанд на местен здравен панаир, фермерски пазар или уличен панаир.
  • Дарете за изследване на рака, като Американската асоциация за изследване на рака.
  • Насърчаване на осведомеността за редовни прегледи и ваксинация за HPV.
  • Насърчете вашите местни клиники да използват приобщаващ език относно рака на маточната шийка.

Включване в информираността за рака на шийката на матката

Разговорът за рака на маточната шийка почти изключително се фокусира върху жените. Но е важно да се има предвид, че всеки с шийка на матката, което включва транс мъже и небинарни индивиди, които са определени като женски при раждането, също може да се зарази с рак на шийката на матката.

Практиците и преподавателите трябва да имат предвид включването на тези общности, когато говорят за рака на маточната шийка и насърчават превантивната диагностика или методи на лечение.

Предлагането на скрининги на шийката на матката на транс хора, както и съобразяването с езика, свързан с пола по време на диагностичния процес, може да гарантира, че транс мъжете и небинарните индивиди увеличават скринингите на шийката на матката и намаляват риска ракът на маточната шийка да остане неоткрит.

Беше ли Ви полезно?

Ракът на маточната шийка е един от най-честите видове рак, който може да развие всеки с шийка на матката.

Повечето видове рак на маточната шийка се причиняват от HPV. Изборът да получите HPV ваксина и провеждането на рутинни прегледи за рак на шийката на матката са едни от най-добрите начини да избегнете развитието му или поне да го хванете рано.

Всеки януари Месецът на осведомеността за рака на маточната шийка има за цел да образова допълнително общността относно важността на превантивните здравни решения и да предостави ресурси за преодоляване на празнината между достъпа до грижи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss