За невродивергентни чернокожи възрастни, какво има в диагнозата? Историята на Ния

Илюстрация от Бейли Маринър

По време на пиковия период на пандемия прекарвах часове от деня си, погълнат от спиралата на TikTok. Научих се как да готвя различни ястия, гледах как хората откриват своята сексуалност в реално време и танцувах на твърде много песни, свързани с културата — бях идеалният клиент на TikTok.

Така че изобщо не ме изненада, когато се случих от страна на ADHD на TikTok. В крайна сметка бях диагностициран с ADHD през 2016 г. Въпреки че приемах лекарства за ADHD, които ми подействаха добре, късната ми диагноза винаги се е чувствала разочароващо. Дали това, че съм имал ADHD като дете, би ми помогнало да се съсредоточа по-добре в училище или би ми помогнало да допринеса по-добре за моите приятелства?

Един ден, по време на TikTok спирала, видях видео, в което някой обясняваше как никога не са успели да сменят крушката в душа си и в резултат на това са се къпали на тъмно в продължение на месеци. Това на пръв поглед безобидно видео привлече вниманието ми — направих го и аз!

Не задължително с електрически крушки, но същото нещо, при което забелязах нещо нередно, незабавно го забравих и след това започнах да изпитвам неудобства от него, докато не получих прилив на енергия, достатъчно голям, за да преодолея бариерата на моето изпълнително функциониране.

Това беше моментът, в който осъзнах колко малко всъщност знаех за моята диагноза ADHD. Имало ли е други неща, които съм направил, неудобства или особености, които са резултат от моето ADHD?

Е, тъй като аз съм Дева тип А, реших да разбера.

Бях куче с кокал. Не бих се успокоил, докато не разбера какво„Имах“ или какво се случваше в мозъка ми.

Една диагноза, която да управлява всички?

Бързо напред към лятото на 2022 г., когато седях на дивана и сортирах картонени форми в съвпадащи групи.

„Чувствам се като изтезание по взаимно съгласие“, казах на лицето, назначено да ме преведе през процедурата за диагностично изследване.

Те се засмяха и аз отбелязах победа в моята ментална колона, която включваше броя пъти, в които успях да успокоя някого или да спечеля точка, за да разсмея професионалист по психично здраве.

Процесът беше дълъг. По-рано това лято отидох при обичайния си психолог и я попитах дали е възможно да имам аутизъм в допълнение към другите диагнози, които вече имах – ADHD, биполярно разстройство, хранително разстройство, дистимия, генерализирано тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство, cPTSD, OCD и разпръснати още няколко.

За мен изглеждаше почти невъзможно някой да има толкова много диагнози.

Беше ли по-вероятно да има само една диагноза в основата на всичко? Че останалото идва в резултат на нещо подобно на аутизъм?

Самооценка

Когато влязох в кабинета на моя психиатър това лято, бях въоръжен с разпечатки и въпроси.

Бях се потопил дълбоко в Tiktok, свързан с аутизма, разговарях с приятели и проведох няколко разговора с треньор по аутизъм и ADHD. Преминах от лека връзка с хората с аутизъм онлайн до това да седна и да направя теста за самоотчитане на RAADS-R за аутизъм.

Полуизненадващо за мен, резултатите показаха, че съм в спектъра за аутизъм. Поседях с него известно време и след това се гмурнах с главата напред в другите предложени тестове на уебсайта. Взех теста Aspie и теста CAT-Q. Направих всеки тест на уебсайта, който можех. Всеки от тях бълва един и същ резултат: върху аутистичния спектър.

Моят психотерапевт ме изпрати вкъщи онзи ден с повече въпросници за самооценка, които обхващаха редица различни психични разстройства.

При следващата ни среща тя прегледа отговорите ми и ми каза, че макар да изглежда, че отговарям на изискванията за повечето от тези разстройства, тя не може да каже окончателно дали имам или не аутизъм. Самият въпросник показа, че имам няколко черти на аутизъм, но това не беше гръмко потвърждение.

Напуснах тази среща с телефонните номера на няколко центъра за тестване и чувство на недоверие. Дори не бях сигурен дали искам да имам аутизъм. Но със сигурност знаех, че искам отговори.

Обаждах се, уговарях срещи и часове на тестове по-късно, седях на онзи диван с тези картонени карти, чувствайки се по-близо до отговора, но също толкова далеч.

Резултатите са в

Прескочи напред към есента на 2022 г., когато най-накрая получих резултатите от официалното тестване, което бях направил. Седях в хола си на Zoom, докато човекът, който ме преведе през тестването, ме информираше за неща, които вече знаех, като факта, че моето ОКР е по-леко от преди и че бях засегнат от тревожност.

Първият удар дойде, когато ме информираха, че имам биполярно разстройство I. Не бях изненадан. Бях диагностициран с биполярно разстройство II през 2016 г. след продължителен хипоманиен период, през който успях да започна цял бизнес. Но промяната в диагнозата от II на I ме обезпокои толкова леко. Продължих да слушам.

След това ми казаха, че според тяхното ниво на тестване не отговарям на диагностичните критерии за ПТСР, генерализирано тревожно разстройство или ADHD.

Стомахът ми се сви грубо, когато се размърдах на мястото си. „Казвате ми, че нямам ADHD?“ – попитах объркано.

Те обясниха, че може би имам симптоми на ADHD, но според тях не отговарям на изискванията, посочени в DSM, наръчникът, който клиницистите използват, за да им помогнат при диагностицирането на психични разстройства.

В този момент исках да затворя компютъра.

В продължение на почти 10 години всеки терапевт, психиатър и доставчик на психично здраве, с когото се бях сблъсквал, ме идентифицира като страдащ от ADHD, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и тревожност в рамките на една сесия на разговор с мен и слушане за това как работи мозъкът ми.

И така, сега, докато седях срещу човек, който ми казваше, че нямам нито една от тези диагнози, особено ADHD – ключова част от моята идентичност и част от мозъка ми, с която дълбоко се идентифицирам – бях в най-добрия ужасен, а в най-лошия, добре, ядосан не го преряза.

До този момент от обаждането бях изпаднал в отговор на предаване и замразяване, така че не си направих труда да споменавам факта, че съм започнал това тестово търсене, за да видя дали имам аутизъм. Просто исках да изляза от стаята на Zoom.

След като им пожелах добър ден, излязох от Zoom. След това продължих да се свивам на топка на дивана, покрих се с одеяло и се опитах да обработя това, което току-що бях преживял.

Пристрастия при тестване

Знаех, че при тестването ще бъде трудно да се получи справедлива или дори точна диагноза. Знаех, че, особено като черен човек, назначен за жена при раждането, ще бъде още по-трудна битка в система, създадена за млади бели момчета.

В края на краищата за това е създадено тестването за аутизъм. И като транс, черен, куиър, възрастен човек, бях толкова далеч от това, колкото можеше да бъде.

Когато отидох на терапия следващия вторник и информирах терапевта си за резултатите, тя изглеждаше малко шокирана. Тя посочи, че според различното й мнение аз със сигурност имах посттравматично стресово разстройство (една от нейните специалности) и ADHD (тя също има ADHD и лекува няколко клиенти, диагностицирани с него).

Тя беше първият човек, който посочи нещо, което вече бях превъртял в главата си.

„Мъчвам се да потвърдя тест, направен от бели хора, за бели хора и тестван с течение на времето върху бели хора“, каза тя. Кимнах в знак на съгласие.

Тя посочи, че още повече, хората с аутизъм може да не са били включени в създаването на тези тестове – и че това само по себе си е грешка.

Това, както и подобни истории, които съм чувал от колеги BIPOC, които се опитват да получат диагнози, говорят за прякото значение на работата с културно здрави и информирани практикуващи цвят, които могат да преодолеят тези пристрастия, когато става въпрос за правилно диагностициране на хора от групи като моята.

Прекарахме сесията, помагайки ми да се възстановя от усещането за камшичен удар при потенциални диагнози.

В крайна сметка и двамата решихме, че има смисъл да отпишем тестването като — не непременно маловажно — но безполезно.

Доктор TikTok?

Връщам се към онзи оригинален TikTok, който ми посочи реалностите на ADHD. И след това помислете за тревогата номер едно, която чувам от хората във връзка с TikTok и психичното здраве.

„Не е ли проблематично хората да се опитват да се диагностицират от TikToks?“

В лекция, която изнесох през септември, участник зададе точно този въпрос. Казах им тогава – и сега си напомням – че няма нищо лошо хората да се чувстват по-видени, потвърдени и разбрани.

Попитах присъстващия: „По какви начини човек, който се застъпва за себе си, влияе негативно на някого? Всъщност това им дава, а в резултат и на другите, способността да се видят в това състояние. И това им позволява да потърсят подходящи грижи.

Ако хора като мен — чернокожи, транссексуални, куиър хора — виждаха повече примери за невродивергенция в други черни, транссексуални и куиър хора, може би нямаше да се налага да се борим толкова усилено за точна диагноза.

С какво да те оставя?

Ще ви оставя с това: имате само един мозък, с който да живеете цял живот. Има смисъл да го опознаете, да научите за него и да разберете от какво се нуждае, за да оцелее и да процъфтява.

Официалната диагноза е само част от това. Застъпничеството за себе си е също толкова важноако не и повече.

Още по-голямо парче е да се научите как да се грижите за себе си. Учене на умения за справяне. Измисляне на най-добрия начин за успех в невротипични пространства, като корпоративни работни среди. Определянето на приспособленията от другите ще ви помогне да постигнете успех и да вършите най-добрата си работа. И изпробване на различни ситуации от домашния живот, които ви карат да се чувствате сигурни, спокойни и обгрижени.

Вие заслужавате всички тези неща, независимо какво пише в психиатричната ви карта.

Може да имате 20, 30, 40, 50 или повече години пред себе си на този малък, въртящ се глобус. Моят съвет е да не ги харчите в противоречие с мозъка си, а вместо това да се показвате за себе си и за вашите нужди.


Ния Патерсън (Те/Те) е уважаван защитник на психичното здраве на черни и куиър, писател, художник и треньор. Те са създателят зад @TheFriendINeverWanted, художникът зад @SelfLoveToolChest, а също и домакинът на @bodytraumapod. Тяхната работа се съсредоточава върху социалната справедливост, възстановяването на хранителните разстройства, куиър политиката и освобождаването на тялото. Ния се стреми да се застъпи за повече ресурси и представителство за хората в маргинализирани органи. Те обучават невродивергентни предприемачи да развиват бизнеса си и можете да ги намерите на niapatterson.com.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss