Защо може да искате да пропуснете балсама след третиране на въшки и какво да използвате вместо това

След използване на локално лечение на въшки е важно да коригирате обичайната си рутинна грижа за косата до 2 седмици. Балсамът може да попречи на лечението с въшки да работи правилно. Но други начини за подхранване на косата ви включват етерични масла, процедури с горещ въздух в клиника за въшки и др.

Навременното третиране на въшките може да ви помогне бързо да прогоните тези паразити – да не говорим за намаляване на шансовете да ги предадете на хората около вас.

Въпреки това, лечението на въшки не означава просто бързо измиване на косата със специален шампоан. Много фактори играят роля, за да се гарантира, че лечението работи.

Използването на шампоан и балсам преди или след лечението, например, може да намали ефективността на избраното от вас лечение срещу въшки. Така че може да се наложи да изчакате няколко дни, преди да се измиете отново с шампоан, и до 2 седмици, преди да се върнете към обичайната си рутинна грижа.

Прочетете, за да научите защо и получете няколко съвета как да се грижите за косата си междувременно.

Защо да пропуснете шампоан и балсам?

Шампоаните против въшки обикновено съдържат инсектициди, като перметрин и пиретрини. Въшките умират, когато абсорбират тези химикали в телата си. Разбира се, това означава, че въшките трябва да останат в контакт с тези лечения достатъчно дълго, за да ги абсорбират напълно. Това отнема грубо 8 до 12 часа.

Ще изплакнете тези процедури с вода няколко минути след като ги приложите – кутията на продукта ще ви каже точно кога да изплакнете. Но е важно да се придържате само към вода. Ако измиете косата си с шампоан твърде скоро след използване на лечение с въшки, може да отмиете химикалите, преди да убият въшките.

„В идеалния случай трябва да изчакате 1 или 2 дни след третиране с въшки, преди да измиете с шампоан, за да дадете на лекарството достатъчно време да подейства“, казва д-р Ребека Маркъс, сертифициран дерматолог в Далас, Тексас.

Времето за поставяне на балсам също има значение.

Маркъс обяснява, че балсамът може да попречи на лечението с въшки, защото покрива кичурите на косата ви и не позволява на продукта да стигне до мястото, където трябва.

Много лечения срещу въшки изискват 2 фази на третиране, с интервал от 7 до 9 дни. През това време е важно да избягвате използването на балсам.

След като приключи последното третиране, Маркъс казва, че можете да добавите балсам отново след 10-дневния срок.

Какво ще кажете за измиване с шампоан или балсам преди лечение?

Добре е да измиете с шампоан преди третиране с въшки, казва Маркъс. Просто избягвайте всякакви комбинирани продукти шампоан-балсам.

Първото измиване с шампоан може да помогне за премахване на стилизиращи продукти и масла от косата ви. Тази стъпка обаче не винаги е необходима, особено ако лечението против въшки, което използвате, има основа на шампоан.

Какво ще кажете за други продукти за коса?

Ако шампоанът против въшки прави косата ви заплетена и суха или причинява известно дразнене на скалпа, естествено е да искате малко облекчение.

Но използването на други продукти за коса, предназначени да успокояват и омекотяват заплетените кичури, също може да попречи на лечението ви с въшки.

Търговските продукти за коса – дори тези, рекламирани като “естествени” – могат да съдържат съставки, които взаимодействат с леченията за въшки и им пречат да работят ефективно.

Ето защо Marcus препоръчва да изчакате 2 седмици, преди да използвате повечето продукти върху косата си.

Какво ще кажете за естествените средства за коса?

И така, какво мога използваш върху косата си?

Маркъс казва, че растителните масла, като кокосово масло или арганово масло, могат да ви помогнат да облекчите косата и скалпа, без да прекъсвате лечението с въшки.

Тези проникващи масла се абсорбират лесно, когато се използват в малки количества, така че обикновено не пречат на лечението. И все пак, най-добре е да изчакате поне ден-два, след като сте използвали средство за лечение на въшки

Други опции, които можете да опитате, могат да включват масло от авокадо и слънчогледово масло.

Просто се уверете, че избягвате уплътнителните масла, които имат слабо проникване. Подобно на балсама, тези масла оставят плътен филм върху косата, скалпа и въшките. Този филм може да действа като бариера, така че може да попречи на лечението с въшки да работи ефективно.

Примерите за уплътнителни масла включват:

 • минерално масло
 • рициново масло
 • масло от жожоба
 • бадемово масло

Някои естествени масла имат проникващи и запечатващи свойства. Когато се съмнявате, попитайте дерматолог за повече насоки относно избора на масло, което да използвате след лечение на въшки.

Алтернативи на шампоани против въшки

Въпреки че леченията срещу въшки са безопасни, когато се използват правилно, може да се почувствате малко колебливи при мисълта да прилагате пестициди върху скалпа си.

Алтернативните лечения, като убиването на въшки с английска сол, станаха популярни, но много от тези средства нямат научна подкрепа и са по-малко ефективни от медикаментозните варианти.

Задушаване на въшки

Задушаването на въшки е едно често срещано алтернативно лечение. Това включва покриване на косата и скалпа с гъста субстанция, като кокосово масло или майонеза.

„Кокосовото масло може да е донякъде ефективно за убиване на въшки, но не е най-ефективното лечение“, казва Маркъс. Според Маркъс, трябва да оставите маслото да действа най-малко 4 часа, в идеалния случай за една нощ, и да покриете главата си с шапка за душ.

След това трябва да срешете въшките и яйцата (гнидите) от косата си.

„Дори когато се използва правилно, кокосовото масло е по-малко ефективно от лекарствата, формулирани за убиване на въшки“, казва Маркъс.

Етерични масла

Друго популярно домашно лекарство включва прилагането на етерични масла като чаено дърво или евкалипт.

Намерете още етерични масла за главови въшки тук.

Обработки с топъл въздух

Може би една от най-обещаващите нехимически алтернативи на шампоана за въшки е прилагането на горещ въздух.

Експертни препоръки от 2020 г посочи горещия въздух като един от най-добрите механични начини за убиване на въшки и техните яйца.

За да лекувате въшки с горещ въздух, трябва да си запазите час в клиника за въшки. Понастоящем няма доказателства в подкрепа на използването на домашни сешоари за коса или нагреваеми стилизиращи продукти като ефективни за убиване на въшки.

Предотвратяване на въшки

Главните въшки не живеят дълго, след като напуснат скалпа. Те трябва редовно да се хранят с кръв, така че без достъп до гостоприемник те ще оцелеят само в околната среда до 2 дни.

Можете да третирате дома си и да убиете въшки, като:

 • накисване на аксесоари за коса, четки и гребени в гореща вода с температура 130°F (54,4°C) за 10 минути
 • изпиране на всички спално бельо, дрехи и лични вещи, които могат да се перат в машина, в гореща вода и сушене на висока температура
 • запечатване на тъкани, които не можете да перете, като плюшени животни, в найлонови торбички за 2 седмици
 • запечатване на лични вещи като гребени, четки или щипки за коса в найлонови торбички и оставянето им във фризера за една нощ
 • старателно прахосмукачка на килими, килими и мебели

Можете да намалите шансовете си да получите въшки, като избягвате:

 • споделяне на лични вещи, които докосват нечия глава
 • влизане в контакт глава в глава
 • лягане на чуждо легло, диван или под

Редовната дезинфекция на общи инструменти за грижа за косата също може да намали шансовете ви да получите въшки.

Долния ред

Можете да измиете косата си с шампоан непосредствено преди третирането с въшки и около ден след това, но може да помислите да пропуснете балсама поне 10 дни след използването на шампоан за въшки. Това е така, защото балсамът може да попречи на лечението с въшки да работи ефективно.

Дерматолог може да предложи препоръки за растителни масла, които могат да помогнат за облекчаване на дразненето на скалпа и сухата коса по време на лечението.

Най-общо казано, експертите препоръчват да изчакате около 2 седмици след лечението, за да използвате продукти за грижа за косата освен шампоан и проникващи растителни масла, освен ако дерматолог или друг лекар не ви каже друго.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss