Защо застойната сърдечна недостатъчност и бъбречното заболяване често се появяват заедно

Когато сърцето вече не може да изпомпва ефективно кръвта в тялото, проблемите с бъбречната функция са сред първите усложнения, които се развиват.

Застойна сърдечна недостатъчност (CHF), състояние, което отразява отслабен сърдечен мускул и намалено кръвообращение, може да доведе до бъбречно заболяване и други сериозни здравословни усложнения. Бъбречното заболяване може също да причини проблеми с кръвообращението и да принуди сърцето да изпомпва по-силно, повишавайки риска от ХСН.

CHF и бъбречните заболявания могат да бъдат лекувани с лекарства и корекции в начина на живот. Тежката сърдечна недостатъчност обаче често се нуждае от по-инвазивно лечение, а хроничното бъбречно заболяване може в крайна сметка да изисква диализа или бъбречна трансплантация.

Работата в тясно сътрудничество с вашия здравен екип за справяне с тези две здравни предизвикателства ще ви даде най-добрия шанс за положителен резултат и по-дълъг живот.

Каква е връзката между застойната сърдечна недостатъчност (CHF) и бъбречното заболяване?

Диагнозата сърдечна недостатъчност означава, че сърцето ви не може да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на всички нужди на тялото. Състоянието може да последва инфаркт или да бъде усложнение, свързано с:

  • заболяване на сърдечната клапа
  • аритмия
  • високо кръвно налягане
  • поведение като малка или никаква физическа активност или прекомерна употреба на наркотици или алкохол

Терминът „застойна сърдечна недостатъчност“ се отнася до задръстванията или натрупването на течност в органите и тъканите, когато кръвта се събира във вените, вместо да се връща обратно към сърцето и белите дробове за кислород.

Основната функция на бъбреците е да филтрират токсините и отпадъчните материали от кръвта и да поддържат здравословни нива на течности в тялото. Диагнозата бъбречно заболяване означава, че вашите бъбреци са увредени и вече не могат ефективно да изпълняват тези функции.

Двустранна връзка

Връзката между ХСН и бъбречните заболявания е двупосочна. Наличието на сърдечна недостатъчност повишава риска от развитие на бъбречно заболяване.

CHF означава, че има по-малко наситена с кислород кръв, която подхранва бъбреците. Когато кръвният поток от сърцето се забави и намалее, това може да доведе до възстановяване на кръвния поток обратно към сърцето във вените на органите, включително бъбреците. И двата проблема могат да нарушат бъбречната функция.

По същия начин, ако бъбреците спрат да филтрират кръвта ефективно, те могат да накарат сърцето да работи по-усилено, за да поддържа здравословен кръвен поток в тялото. С течение на времето това допълнително натоварване върху сърцето може да отслаби неговата изпомпваща способност, което води до CHF.

Докато проблемите с бъбреците могат да възникнат дори от лека или ранна сърдечна недостатъчност, a Проучване от 2021 г в списанието на American Heart Association Circulation предполага, че хората с хронично бъбречно заболяване в стадий 4 и 5 са ​​изложени на повишен риск от сърдечна недостатъчност.

Как се лекува застойна сърдечна недостатъчност (CHF) и бъбречно заболяване?

Основните приоритети за лечение на ХСН и бъбречно заболяване управляват кръвното налягане и нивата на кръвната глюкоза (захар). Хипертонията и диабетът са два основни рискови фактора за CHF и бъбречно заболяване.

Диуретици може също да намали задържането на течности и да облекчи симптомите, тъй като CHF може да накара тялото ви да задържа повече течности, отколкото трябва.

лекарства

Лекарствата за понижаване на високото кръвно налягане и нивата на течности включват диуретици, които карат бъбреците да отделят повече натрий и течности като урина.

Други лекарства за понижаване на кръвното налягане, които могат да бъдат предписани, включват бета-блокери, които също помагат на сърцето да бие по-бавно и с по-малко сила, и ACE инхибитори.

Медикаментите, които помагат за довеждане на нивата на кръвната захар до здравословни граници, включват глюкофаж (метформин) и други перорални или инжекционни лекарства.

Пейсмейкър

При тежки случаи на CHF може да е необходим бивентрикуларен пейсмейкър, който да помогне на двете страни на сърцето да бият по синхронизиран и последователен начин.

Имплантирана механична сърдечна помпа, като вентрикуларно помощно устройство или цялостно изкуствено сърце, може да подобри функцията, когато сърдечната недостатъчност причинява сериозно нарушено кръвообращение.

Крайният стадий на сърдечна недостатъчност понякога може да се лекува успешно с механични помпи, но в много случаи тези устройства са временни, докато индивидът чака сърдечна трансплантация.

Трансплантация на бъбрек

Трансплантацията на бъбрек може да бъде единствената възможност, когато бъбреците вече не могат да функционират. Преди това човек с тежко бъбречно заболяване може да се нуждае от редовно диализно лечение.

Диализата е процес, който премахва токсичните химикали от тялото, когато бъбреците не функционират нормално.

Начин на живот поведение

В допълнение към медицинското лечение се препоръчва здравословен начин на живот за тези със ЗСН и бъбречни заболявания. Изборът на здравословен начин на живот включва:

  • спазване на балансирана диета с ниско съдържание на натрий
  • упражняване през всички или повечето дни от седмицата

  • проследяване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар у дома
  • отказване от цигарите (ако пушите)
  • приемайте лекарствата си точно както са предписани и спазвайте назначенията при лекаря си

Възможно ли е да се възстановим от застойна сърдечна недостатъчност и бъбречно заболяване?

CHF и бъбречните заболявания са прогресивни състояния, което означава, че обикновено се влошават с течение на времето. Въпреки това, с правилно лечение и придържане към здравословен начин на живот, и двете състояния могат да бъдат управлявани в много случаи.

Сърдечната недостатъчност може да бъде обратима, ако основната причина се лекува и не е имало много увреждане на сърдечния мускул. Не е възможно да се обърне бъбречното заболяване, но лечението понякога може да забави прогресията на заболяването и да запази съществуващата бъбречна функция.

Беше ли Ви полезно?

Колко дълго можете да живеете със застойна сърдечна недостатъчност (CHF) и бъбречно заболяване?

Дългосрочната перспектива за някой със ЗСН и бъбречно заболяване зависи от тежестта на всяко състояние и фактори като възраст и наличието на други сериозни здравословни проблеми.

А Проучване за сърдечна недостатъчност през 2020 г предполага, че 5-годишната преживяемост за всеки със сърдечна недостатъчност е около 50%. Но проучването също така отбелязва, че хроничното бъбречно заболяване удвоява риска от смъртност.

Проучване, публикувано в 2021 г изследва степента на преживяемост на хора със сърдечна недостатъчност, диабет тип 2, бъбречно заболяване или комбинация от тези състояния. Средната преживяемост за хора със сърдечна недостатъчност и диабет е около 4,1 години, но само 2,2 години за лица със сърдечна недостатъчност и хронично бъбречно заболяване.

Тъй като сърдечната и бъбречната функция са толкова тясно свързани, не е необичайно някой със застойна сърдечна недостатъчност да развие бъбречно заболяване и обратното. Всяко от тези две състояния може да представлява сериозен риск за здравето само по себе си и, в тандем, може да представлява още по-голям риск за оцеляването.

С напредъка в лекарствата и възможностите за трансплантация на органи и други терапии, справянето с двете здравни предизвикателства понякога може да бъде възможно, особено ако се диагностицират и лекуват навреме.

Най-добрият начин да намалите риска от развитие на двете или на някое от двете състояния е да следвате балансирана диета, да спортувате редовно и да сте в крак с годишните си медицински прегледи и други здравни прегледи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss