Защо жените получават нередовен цикъл по време на кърмене

Известно е, че кърменето забавя менструацията. Това може да дойде като добре дошло предимство за майки, които желаят да забавят менструацията дори повече от девет месеца. Докато някои жени изобщо не получават менструация през месеците, през които кърмят, някои ги получават нередовно. В известен смисъл това може да бъде дори по-разочароващо от планираните цикли.

Чудите ли се защо менструацията сякаш спира по време на кърмене? Прочетете, за да научите защо хормоналните промени са виновни.

Хормони и кърмене

Когато вашето бебе се роди, вие вече сте снабдени с естествени хранителни вещества, необходими за хранене. Освен ако не можете да кърмите, Вашият лекар вероятно ще Ви насърчи да го правите. Това често се счита за най-безопасната и здравословна форма на хранене за новородени.

Въпреки че може да изглежда, че майчиното мляко просто се появява, когато бебето ви се роди, тук има много повече. Всъщност, точно както хормоните помогнаха за поддържане на бременността, те са отговорни и за кърменето. Пролактине основният хормон, отговорен за производството на кърма. Произвежда се от хипофизната жлеза, която се намира в мозъка.

Какво спира периодите?

Пролактинът също така предотвратява менструацията. Кърменето поддържа тези нива на хормона високи, така че колкото по-дълго кърмите, толкова по-вероятно е да имате лек период или изобщо да нямате менструация. От друга страна, докато отучавате бебето си от кърма, менструацията ви вероятно ще се върне сравнително бързо.

Вашето бебе ще пие най-много кърма през първите няколко месеца от живота си. Тъй като бебето ви се нуждае от по-малко мляко и също така започва да яде твърда храна, хипофизната жлеза ще усети тази промяна в храненето и ще произвежда по-малко пролактин. Тъй като нивата на пролактин се забавят, може да откриете, че цикълът ви се връща, въпреки факта, че технически все още кърмите.

Промени в храненето

Ако получите менструацията по време на кърмене, може да забележите и други неочаквани промени. Може да откриете, например, че бебето ви не се интересува толкова от времето за хранене и всъщност ще яде по-малко по време на менструацията. Смята се, че това е свързано с промени във вкуса на млякото.

Или ситуацията може да бъде обратната. Тъй като пролактинът контролира производството на мляко, може да не предлагате толкова много по време на менструацията. Тогава вашето бебе може да иска да се храни по-често.

Когато цикълът ви се нормализира

Няма точно определен график за връщане на нормалните цикли, тъй като всяка жена е различна. Вероятно е, че ако сте били доста редовни преди бременността, тогава менструацията ви трябва да се върне и да се нормализира бързо, след като спрете да кърмите.

Според д-р Karen Leham, MD, времевата рамка за нормализиране на периодите е от шест месеца до две години.

Също така е важно да се отбележи, че липсата на менструация не означава непременно липса на овулация. Някои жени предполагат, че не могат да забременеят, докато кърмят, ако нямат редовна менструация. Това също е водещ фактор за изненадваща бременност при кърмещи майки.

Въпреки че не е напълно невъзможно, бременността може да бъде трудна по време на кърмене. Имайте предвид, че пролактинът е отговорен както за производството на мляко, така и заподкрепа за бременност. Може да е трудно за тялото да поддържа и двете едновременно. Ако искате да забременеете по това време, говорете с Вашия лекар за възможностите.

Когато нередовните менструации означават нещо друго

Нередовният цикъл наистина означава, че вашият цикъл е или по-кратък, или по-дълъг от типичните 28 дни. Ако кърмите, има вероятност нередовните менструации да са свързани.

Въпреки това, има много други неща, които могат да повлияят на редовния менструален цикъл, дори когато кърмите. Преди да приемете, че кърменето е причина за забавени или спорадични периоди, трябва да имате предвид други симптоми, като зацапване, по-тежко от нормалното кървене или дълги цикли.

Помислете за обсъждане на нередовна менструация с Вашия лекар, дори ако кърмите. Те ще искат да изключат други причини, като например:

  • маточни фиброиди (неракови клетки на матката)
  • екстремна загуба на тегло
  • кисти на яйчниците или синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
  • възпалително заболяване на таза

Определено ще трябва да се обадите на лекар веднага, ако почувствате силна болка или ако имате силни зацапвания между менструациите.

Вземането за вкъщи

Въпреки че някои здравословни състояния могат да причинят нередовни менструации, хормоналните промени са най-честата причина, когато кърмите. След като започнете да облекчавате кърменето, особено след първата година, тъй като бебето ви получава повече храна от храните, менструацията ви отново ще започне да се нормализира.

Ако не кърмите, веднага трябва да имате нормални цикли. Може дори да получите следващата си менструация четири седмици след раждането. Обадете се на Вашия лекар, ако имате нередовни менструации, въпреки факта, че не кърмите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss