Защо големият ми пръст е изтръпнал от едната страна?

Това малко прасенце може да е излязло на пазара, но ако е вцепенено от едната страна, със сигурност ще се притеснявате.

Изтръпването на пръстите на краката може да се почувства като пълна или частична загуба на сетивност. Може също да се почувства като изтръпване или иглички.

Състояния, вариращи от леки до сериозни, могат да причинят пълно или частично изтръпване на големия пръст на крака. В някои случаи, малки промени в обувките ви ще бъдат достатъчни, за да отстранят проблема. В други случаи ще е необходима медицинска помощ.

Независимо дали върхът, страните или целият ви палец на крака се чувстват вцепенени, ето какво трябва да знаете.

Причини, поради които големият ви пръст може да е изтръпнал

Причините за частично или пълно изтръпване на големия пръст на крака включват:

Твърде тесни обувки

Независимо дали са рокли, високи токчета или маратонки, обувките, които са твърде тесни, могат да причинят изтръпване в части на големия пръст на крака.

Краката и пръстите на краката ви съдържат кръвоносни съдове, нерви и кости. Ако пръстите на краката са притиснати заедно в тесни обувки, особено ако се носят ден след ден, неизбежно ще доведат до блокиране на кръвообращението и други проблеми. Това може да намали усещането или да предизвика изтръпване с игли.

Hallux limitus и hallux rigidus

Тези състояния възникват, когато MTP (метатарзофалангеалната) става в основата на палеца на крака стане твърда и негъвкава.

Hallux limitus се отнася до MTP става с известно движение. Hallux rigidus се отнася до MTP става без движение. И двете състояния могат да причинят образуване на костни шипове на върха на MTP ставата. Ако костните шпори притискат нерви, може да се получи изтръпване или изтръпване.

Периферна невропатия

Периферната невропатия е увреждане на нервите навсякъде в тялото, с изключение на мозъка или гръбначния мозък. Това състояние може да причини изтръпване, слабост, изтръпване или болка в пръстите на краката и краката.

Може да се появи пълно или частично изтръпване на големия пръст или няколко пръста на крака. Изтръпването може да се появи постепенно с течение на времето и може да се разпространи нагоре на единия крак или и на двата.

В допълнение към изтръпване, може да почувствате изключителна чувствителност при докосване. Някои хора с това състояние казват, че пръстите и краката им се чувстват сякаш носят тежки чорапи.

Диабетът е водеща причина за периферна невропатия. Други причини включват:

 • заболявания на костния мозък, като лимфом
 • химиотерапия (невропатия, предизвикана от химиотерапия)
 • радиация
 • заболяване на бъбреците
 • чернодробно заболяване
 • хормонален дисбаланс
 • хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза)
 • автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит
 • злокачествени или доброкачествени тумори или израстъци, които растат или притискат нервите
 • вирусни инфекции
 • бактериални инфекции
 • физическо нараняване
 • нарушение на употребата на алкохол
 • дефицит на витамин В

Буниони

Бунионът е костна подутина, която се образува в основата на палеца на крака. Той е направен от кост, която се движи не на място от предната част на стъпалото.

Буниони карат върха на големия пръст да притиска силно втория пръст. Те често са причинени от прекалено тесни или тесни обувки.

измръзване

Ако сте изложени твърде дълго на ниски температури или краката ви се намокрят в студено време, може да се получи измръзване.

Измръзването може да се случи на пръстите на краката, дори ако сте с чорапи и ботуши. Измръзване, по-малко сериозно състояние, което може да предшества измръзване, също може да причини изтръпване.

Болест на Рейно

Това съдово състояние причинява изтръпване и обезцветяване на кожата в пръстите на ръцете, краката, ушите и върха на носа. Това се случва, когато малките артерии, отговорни за притока на кръв към крайниците, се спазят или свиват в отговор на емоционален стрес или студено време.

Болестта на Рейно има два вида: първична и вторична.

 • Първичната болест на Рейно е лека и обикновено преминава от само себе си.
 • Вторичната болест на Рейно има основни причини, които може да изискват лечение, като синдром на карпалния тунел или атеросклероза.

Как да лекувате изтръпване на големия пръст на крака

Лечението на изтръпване на големия пръст на крака ще варира в зависимост от основната причина:

Лечение на периферна невропатия

Много състояния, които имат периферна невропатия като симптом, могат да бъдат контролирани медицински. Те включват диабет и хипотиреоидизъм.

Други причини за периферна невропатия, като дефицит на витамини, могат да реагират на естествено лечение. Това включва прием на витамин B-6, който е от съществено значение за здравето на нервите.

Има също някои доказателства че акупунктурните лечения могат да намалят или премахнат изтръпването, причинено от периферна невропатия.

Лечение на буниони

Ако имате буниони, те може да се лекуват у дома.

Носенето на удобни обувки, които не се трият в буниона, може да помогне за намаляване на дразненето и изтръпването. Обледеняването на зоната също може да помогне.

В някои случаи ортезите, закупени от магазина или монтирани, могат да бъдат достатъчни, за да облекчат изтръпването и болката. Ако тези интервенции не помогнат, може да се наложи операция на бунион.

Лечение на hallux limitus и hallux rigidus

Hallux limitus и hallux rigidus изискват операция за коригиране.

Лечение на измръзване и измръзване

Измръзването може бързо да се превърне в спешна медицинска помощ и трябва да се лекува незабавно. Леките измръзвания могат да се лекуват у дома.

Излезте от студа и ако краката ви или част от тялото ви са мокри, свалете мокрите или влажните дрехи. След това затоплете краката си в топла водна баня за около 30 минути. Тежкото измръзване изисква медицинско лечение.

Лечение на болестта на Рейно

Отказът от тютюнопушенето може да помогне за намаляване на въздействието на болестта на Рейно. Можете също да намалите симптомите на болестта на Рейно, като поддържате топлина и избягвате ниски температури, както на закрито, така и навън.

Как да предотвратите изтръпване на големия пръст на крака

Ако изтръпването на пръста на крака се разсее, след като свалите обувките си, вероятно твърде тесните обувки причиняват проблема.

Изхвърлете обувките, които са твърде тесни

Можете да поправите това, като хвърлите прекалено тесните си обувки и купите подходящи обувки. Уверете се, че вашите ежедневни и рокли обувки имат около половината ширина на палеца пространство при пръста.

Маратонките и другите видове спортни обувки трябва да имат пълна ширина на палеца. Също така трябва да избягвате да носите обувки, които са твърде тесни по ширина. Това ще помогне да се намали вероятността от образуване на буниони.

Избягвайте или ограничавайте носенето на обувки с висок ток

Някои случаи на hallux rigidus и hallux limitus могат да бъдат избегнати, като не носите обувки с висок ток. Високите токчета оказват натиск и напрежение върху предната част на стъпалото, засягайки MTP ставата. Ако трябва да носите високи токчета, опитайте се да ограничите използването им и поставете мека ортопедична възглавница.

Ако имате диабет, следете приема на захар, въглехидрати и алкохол

Ако имате основно заболяване, което може да причини периферна невропатия, следвайте указанията на Вашия лекар, за да поддържате състоянието си под контрол. Те могат да включват следене на приема на захар и въглехидрати, ако имате диабет или посещение на срещи от 12 стъпки, ако пиете алкохол в излишък.

Ако пушите, помислете за присъединяване към програма за отказване

Ако пушите никотинови продукти, говорете с Вашия лекар за програма за спиране на тютюнопушенето.

Пушенето причинява свиване на кръвоносните съдове, спирайки доставянето на хранителни вещества към периферните нерви. Това може да изостри периферната невропатия и болестта на Рейно, влошавайки изтръпването на пръстите на краката.

Ако живеете в студен климат, носете топли чорапи и изолирани ботуши

Измръзването и измръзването могат да бъдат избегнати, като носите топли чорапи или многослойни чорапи и изолирани ботуши. Не оставайте твърде дълго навън в мразовито време и сменяйте мокрите чорапи или обувки веднага по време на студено време.

Кога да отидете на лекар

Незабавно посетете Вашия лекар, ако изтръпване на пръстите на крака се появи след злополука или травма на главата.

Както постепенното, така и незабавното изтръпване на пръстите на крака може да сигнализира за сериозно медицинско състояние. Ако имате някой от следните симптоми и частично изтръпване на пръстите на крака, обадете се на Вашия лекар:

 • проблеми със зрението, като моментално замъгляване
 • объркано мислене
 • увисване на лицето
 • проблеми с баланса
 • мускулна слабост или невъзможност за контролиране на мускулните движения
 • изтръпване от едната страна на тялото
 • интензивно или силно главоболие

Частичното изтръпване на пръстите на крака има широк спектър от причини. Това може да бъде свързано с избор на начин на живот, като например носене на обувки на висок ток, или здравословни състояния, като диабет и ревматоиден артрит.

Изтръпването на пръстите на краката често може да се лекува консервативно у дома, но може да изисква медицинска помощ. Това е по-вероятно да се случи, ако изтръпването на пръстите на крака е причинено от основно здравословно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss