Защо все още ме сърби, след като обривът ми от херпес зостер заздравее?

След като обривът изчезне, все още може да изпитвате сърбеж и усещане за парене в областите, където е бил обривът.

Херпес зостер е вирусна инфекция, причинена от вируса варицела зостер, същият вирус, който причинява варицела. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват това 1 на 3 души ще имат херпес зостер в даден момент от живота си. С напредване на възрастта шансът ви да получите херпес зостер се увеличава.

Херпес зостер причинява обрив, който често продължава от 2 до 4 седмици. Дори след като изчезне, все още може да изпитвате сърбеж и болка в областите, където сте имали обрив от херпес зостер. Това се нарича постхерпетична невралгия и е най-честото дългосрочно усложнение на херпес зостер.

Нека обсъдим какво е усещането при постхерпетичната невралгия, защо се случва, колко дълго може да продължи и как се лекува.

Какво е усещането за сърбеж след херпес зостер

Постхерпетичната невралгия обикновено се усеща на мястото на обрива на херпес зостер. Дори след като обривът изчезне, може да почувствате едно или повече от следните по кожата си в същата обща област, където се е появил обривът:

 • парене и остро усещане
 • дълбока, пронизваща болка
 • чувствителност към температурни промени
 • изтръпване или изтръпване
 • постоянен сърбеж

Постхерпетичната невралгия може да се почувства различно при различните хора. В някои случаи може да имате само сърбеж без болка. В този случай състоянието се нарича още постхерпетичен сърбеж.

Защо херпес зостер сърби след изчезване на обрива?

Изследователите не разбират напълно защо някои хора развиват сърбеж или болка на мястото на обрив от херпес зостер, докато други не.

Те теоретизирам че нервните влакна в кожата под вашия обрив може да са увредени след инфекция. Инфекцията може също така да има ефект върху определени неврони, които пренасят сигнали за сърбеж към мозъка ви.

Хора с по-висок риск от постхерпетична невралгия включват тези:

 • с диабет
 • които са на 50 или повече години, когато получат херпес зостер
 • имат потисната имунна система по време на инфекцията, независимо дали се дължи на лекарства или автоимунно състояние
 • имате тежка инфекция на херпес зостер
 • чиято инфекция с херпес зостер е засегнала очите им

Колко дълго продължава сърбежът след херпес зостер?

Сърбежът от обрива на херпес зостер най-вероятно ще изчезне след няколко седмици. В някои случаи обаче, сърбеж и парене може да продължи за месеци или дори години. Няма конкретна времева рамка, така че е важно да говорите с Вашия лекар за всеки сърбеж или болка, които изпитвате.

това е оценени че 1 месец след херпес зостер между 9% и 14% от хората ще имат някаква продължителна болка. След 3 месеца само 5% от хората все още ще изпитват болка. Около 3% от хората все още могат да имат някаква болка цяла година след инфекцията с херпес зостер.

Как се лекува постхерпетичната невралгия?

Постхерпетичната невралгия може да бъде трудна за лечение. Вашият лекар може да се наложи да изпробва няколко стратегии за лечение, за да се опита да помогне за справяне със симптомите.

Лечението от първа линия има за цел да намали болката от постхерпетичната невралгия с минимални странични ефекти. Тези възможности за лечение често включват кремове и други локални мехлеми, включително:

 • лидокаинов пластир
 • кремове, съдържащи капсаицин
 • капсаицинов пластир
 • болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен (тиленол)

Ако тези лечения не облекчат болката и сърбежа, Вашият лекар може да Ви предпише перорални лекарства или инжекционни лекарства, не по предназначение, за да Ви помогне. Тези видове лекарства имат за цел да блокират сигналите за болка, които преминават от тялото ви към мозъка ви.

Те могат да включват:

 • NMDA антагонистични лекарства за облекчаване на болката (мемантин или кетамин са някои примери)
 • трицикличен антидепресант

 • стероидни инжекции
 • Ботокс инжекции

Бележка за употреба извън предназначението

Употребата на лекарства извън етикета означава, че лекарство, одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за една цел, се приема за друга цел, която не е одобрена. Въпреки това, лекарят може да предпише лекарството за тази цел. FDA регулира тестването и одобрението на лекарствата, но не и как лекарите предписват лекарства за лечение на своите пациенти. Така че вашият лекар може да предпише лекарство, каквото смята, че е най-добро за вашето лечение.

Пероралните лекарства и инжекционните форми обикновено имат по-висок риск от забележими странични ефекти, отколкото опциите за лечение от първа линия, така че може първо да опитате по-малко инвазивни опции и да видите дали работят.

Кога да се свържете с лекар

Ако сте се възстановили от херпес зостер, но все още изпитвате сърбеж или парене, най-добре е да не чакате да се свържете с лекар. Ако Вашият лекар е в състояние да лекува симптомите Ви по-рано в хода на състоянието, може да имате по-добра перспектива.

Възрастните хора и хората с потисната имунна система са изложени на по-голям риск от развитие на това усложнение. Ако попадате в една или и в двете от тези категории, важно е медицински специалист да се прегледа при вас, когато имате херпес зостер, както и след това.

Американската академия по дерматологична асоциация препоръчва на всеки с обрив от херпес зостер да потърси лечение в рамките на 3 дни. Лечението с антивирусни лекарства може да намали шансовете ви за дългосрочни усложнения, включително постхерпетична невралгия.

Говорете с лекар, ако изпитвате някое от следните:

 • нов обрив на херпес зостер или други симптоми на херпес зостер
 • усещане за парене там, където преди е бил обривът ви от херпес зостер
 • чувствителност на кожата към промени в температурата
 • силна болка, появяваща се 1 до 3 месеца след като обривът от херпес зостер е изчезнал
 • всеки обрив от херпес зостер по лицето ви

За вкъщи

Сърбежът на мястото на обрив от херпес зостер не е необичайно. Много хора изпитват този вид болка в месеците, след като кожата им заздравее на повърхността и обривът от херпес зостер е изчезнал. При някои хора този сърбеж може да не изчезне напълно, но лекарствата могат да помогнат за справянето му.

Ако в момента имате херпес зостер и се притеснявате за развитие на постхерпетична невралгия, трябва да говорите с Вашия лекар. Антивирусното лекарство за инфекция с херпес зостер може да ви предпази от развитие на усложнения на херпес зостер, включително сърбеж и болка, които продължават дълго след изчезването на херпес зостер.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss