Заместителите на солта значително увеличават риска от високо кръвно налягане

Заместителите на солта значително увеличават риска от високо кръвно налягане
Проучване установява, че комбинацията от заместители на солта за намаляване на редовния прием на сол помага за понижаване на високо кръвно налягане.

  • Прекомерната консумация на сол е известен рисков фактор за развитие на високо кръвно налягане.
  • Нови изследвания показват, че замяната на обикновена готова сол със заместител на солта може да помогне регулира кръвното налягане при по-възрастни хора.
  • Заместителите на солта помагат за минимализиране на приема на натрий, като същевременно увеличава приема на калий, като и двете са свързани със здравословни нива на кръвното налягане.

Прекомерната консумация на сол е глобален двигател на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Новите изследвания показват, че комбинацията от заместители на солта – ароматни хранителни добавки с по-малко натрий – вместо готова сол помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Статия, публикувана на 12 февруари 2024 г. в списанието на Американология колеж по кардиология, установено, че по-възрастните хора с кръвно налягане над нормалното, които са използвали заместител на солта, са имали по-ниски случаи на развитие на високо кръвно налягане. Те също така имат по-ниско кръвно налягане като цяло в сравнение с тези, които се използват готова сол.

Освен това, случаите на ниско кръвно налягане, потенциален проблем за здравето при това здраво кръвно налягане, са почти идентични между двете групи.

„Това означава, че заместителят на солта е полезен не само за хора с хипертония, което беше доказано в предишни проучвания, но и за хора с нормално кръвно налягане и че е безопасен“, д-р Янгфенг Ву, д-р, изпълнителен директор от Института за клинични изследвания на Пекинския университет и старши автор на това изследване, ни каза.

Заместителят на солта намалява риска от високо кръвно налягане с 40%

Това изследване е резултат от изследването на DECIDE-Salt, многоцентрово изследване, проведено в 48 проучвания за грижи за възрастни хора в Китай. Около 75% от потребителите са мъже, а средната възраст на потребителите е 71 години.

По време на това двугодишно изпитване учените искат да видят как се развиват инициативите със солта ще повишат кръвното налягане на потребителите.

Факторният дизайн 2 × 2 сравнява обичайния прием на сол и прогресивно ограничава приема на сол с обикновена сол или заместител на солта.

Участниците, които са получили заместител на солта, демонстрират подобрения в кръвното налягане.

За да проучат по-нататък тези открития, изследователите като заместител на солта ще повлияят само на хората с кръвно налягане под 140/90 mm Hg.

Това включва около 600 потребители, разделени поравно на две групи: една група, която получава обикновена сол, и друга група, която получава заместител на солта.

За да бъде включено в изследването, потребителите трябва да имат кръвно налягане под 140/90 mm Hg, за да отговарят на изискването за „нормално“ кръвно налягане на автора на изследването и не могат да приемат никакви лекарства за кръвно налягане.

Въпреки това е важно да се отбележи, че идеалната стойност на кръвното налягане е 120/80 mm Hg. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всяка стойност над тази стойност се счита за рискова или прехипертензивна.

През 2-годишния период на това проучване установиха, че потребителите в групата със заместители на солта са имали 40% по-малка вероятност да развият високо кръвно налягане, отколкото групата на солта.

Има 60 нови случая на високо кръвно налягане при тези, които се използват като заместител на солта, в сравнение с 95 случая на тези средни, които се използват в солта.

Междувременните случаи на ниско кръвно налягане са приблизително равни: 16,6% от потребителите в групата със заместител на солта и 11,7% в групата със сол. Изследователите не смятат констатацията за статистическа значимост.

Средната стойност на кръвното налягане между двете групи беше важна. В сравнение с изходната стойност, групата със заместител на солта създава средно 8-точково понижение на систоличното кръвно налягане и малко силно, но всички пак значително понижение с 2 точки на диастоличното кръвно налягане.

„Това изследване показва, че средното кръвно налягане се е повишило в контролната група с обикновена сол, но е останало непроменено в групата със заместител на солта“, каза д-р Ву.

Авторите отбелязват, че заместителят на солта изглежда предотвратява намаляването на кръвното налягане, вместо да причини понижаване на кръвното налягане. Това разграничение помага да се съобщите в случаите на ниско кръвно налягане, защото остават почти същите.

Трябва ли да приемате сол?

Консумацията на сол се свързва с високо кръвно налягане и други негативни последици за здравето като:

  • сърдечен удар
  • мозъчно-съдов инцидент (обида)
  • достатъчно на бъбреците
  • остеопороза

Всички повече показват, че заместителите на солта могат да бъдат евтини и ефективен начин за намаляване на приема на сол.

В придружава редакционната статия към това проучване д-р Рибер Олде Енг Беринк, Ph.D., изследовател в Университета в Амстердам UMC, разглежда потенциалните ефекти върху общественото здраве от комбинацията от заместители на солта в голям проблем. Този надпис, че опитите за ограничаване на приема на солта в световен проблем са били „провалена стратегия“, изтъкват, че заместването на солта е „привлекателна алтернатива“.

„В идеалния случай хората трябва да избират правилните продукти в супермаркета, които съдържат малко количество сол и не трябва сами да добавят сол. Доктор Енгберинк ни каза.

„Това обаче е доста трудно за хората. Бих предпочел пациентите да ми дават по-малко от 5 грама сол, вместо да ядат 10 грама от заместителя на солта“, каза той.

Скрита сол в храните

Консумацията на натрий има малко общо със солницата на масата и много повече от това, което се обработва днес.

Само около 10% от приема на натрий идва от солницата, по-голямата част идва от рафинирани, преработени храни и хранене навън.

Кристин Къркпатрик, регистриран диетолог в клиниката в Кливланд, ни каза, че препоръчва да избягвате преработените храни и да замените солта с билки и корени.

„Свръхпреработените храни са с много високо съдържание на често сол. Заместителите на солта могат да играят роля“, каза тя.

Какъв е идеалният прием на натрий на ден?

Солта и натрият често се използват взаимозаменяемо, но е важно да знаете разликата.

Трапезната сол се състои от натриев хлорид, който е около 40% натрий и 60% хлорид. И така, в дадено количество сол, например супена лъжица, само 40% от нея е натрий, поради които дневните призиви за прием на сол се различават от приема на натрий.

Световната здравна организация препоръчва да се изпрати по-малко от 2000 милиграма натрий или 5 грама сол дневно. У нас се препоръчва по-малко от 2300 мг натрий на ден.

Натрият също не идва само от солта, той може да се намери и в консерванти като натриев нитрат и сода за хляб.

Различни заместители на солта

От друга страна, заместителите на солта, като този, използван в изследването, заместват част от съдържанието на натрий с друг минерал, калий, както и аромати като гъби, лимон, билки или водорасли.

В изпитването DECIDE-Salt, заместителят на солта е съставен от 62,5% натриев хлорид, 25% калиев хлорид и 12,5% изсушени хранителни аромати.

Заместителите на солта също показват двойна полза чрез намаляване на натрий и увеличаване на приема на калий – и двете подобряват кръвното налягане.

„Използването на заместител на солта, обогатен с калий, ще използва прием на натрий и ще увеличи приема на калий в това време и има „двоен ефект“ при понижаване на кръвното налягане, без да са необходими много промени в навиците на живота“, каза д-р Ву.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss