Жълтеница на кърмата

Какво е жълтеница на кърмата?

Жълтеница или пожълтяване на кожата и очите е много често срещано състояние при новородените. Всъщност, около 60 процента от бебетата получават жълтеница в рамките на няколко дни след раждането. Може да се появи, когато бебетата имат високо ниво на билирубин в кръвта. Билирубинът е жълт пигмент, произведен по време на разграждането на червените кръвни клетки.

Обикновено билирубинът преминава през черния дроб, който го освобождава в чревния тракт. При новородените обаче черният дроб често е недоразвит и може да не е в състояние да отстрани билирубина от кръвта. Когато в кръвта има твърде много билирубин, той може да се утаи в кожата. Това кара кожата и очите да изглеждат жълти.

Жълтеницата на кърмата е вид жълтеница, свързана с кърменето. Обикновено се появява една седмица след раждането. Състоянието понякога може да продължи до 12 седмици, но рядко причинява усложнения при здрави, кърмени бебета.

Точната причина за жълтеница на кърмата не е известна. Въпреки това, той може да бъде свързан с вещество в кърмата, което предотвратява разграждането на билирубина на определени протеини в черния дроб на бебето. Състоянието може да протича и в семейства.

Жълтеницата на кърмата е рядка, засяга по-малко от 3 процента от кърмачетата. Когато се появи, обикновено не създава проблеми и в крайна сметка преминава от само себе си. Безопасно е да продължите да кърмите бебето си.

Важно е да се отбележи, че жълтеницата на кърмата не е свързана с жълтеница при кърмене. Жълтеница при кърмене се развива само при новородени, които се борят с кърменето и не получават достатъчно кърма. Бебетата с жълтеница на майчиното мляко, от друга страна, могат правилно да се закопчават за гърдата и да получават адекватни количества кърма.

Всички признаци на жълтеница при Вашето бебе трябва да бъдат проверени от Вашия лекар. Те могат да се уверят, че няма по-сериозна причина или основен проблем. Тежката, нелекувана жълтеница при новородени може да доведе до усложнения, включително трайно увреждане на мозъка или загуба на слуха.

Какви са симптомите на жълтеница в кърмата?

Симптомите на жълтеница на майчиното мляко често се развиват след първата седмица от живота. Те могат да включват:

  • жълто оцветяване на кожата и бялото на очите
  • умора
  • апатия
  • слабо наддаване на тегло
  • висок плач

Какво причинява жълтеница в кърмата?

Бебетата се раждат с високи нива на червени кръвни клетки. Когато тялото им започне да премахва старите червени кръвни клетки след раждането, се създава жълт пигмент, наречен билирубин. Обикновено жълтото обезцветяване, причинено от билирубина, избледнява от само себе си, тъй като зреещият черен дроб разгражда пигмента. Той се отделя от тялото с урината или изпражненията.

Лекарите не знаят защо се появява жълтеница при кърмачета, които се адаптират добре към кърменето. Въпреки това, той може да бъде причинен от вещества в кърмата, които блокират протеините в черния дроб, отговорни за разграждането на билирубина.

Кой е изложен на риск от жълтеница в кърмата?

Жълтеница на кърмата може да се появи при всяко кърмено новородено. Тъй като лекарите все още не знаят точната причина за състоянието, има малко рискови фактори, свързани с него. Въпреки това, жълтеницата на кърмата може да е генетична, така че фамилната анамнеза за жълтеница при кърмени бебета може да увеличи риска за вашето бебе.

Как се диагностицира жълтеница в кърмата?

Консултант по кърмене може да наблюдава храненето, за да се увери, че бебето ви суче правилно и че запасът ви от кърма е достатъчен. Консултант по кърмене е специалист по кърмене, обучен да учи майките как да хранят бебето си. Може да се постави диагноза жълтеница на майчиното мляко, ако консултантът установи, че бебето ви засуква гърдата добре и получава достатъчно мляко. След това Вашият лекар ще използва кръвен тест, за да потвърди диагнозата. Този тест ще измерва количеството билирубин в кръвта на вашето бебе. Високите нива на билирубин показват жълтеница.

Как се лекува жълтеницата при кърма?

Безопасно е да продължите да кърмите бебето си. Жълтеницата е временно състояние, което не трябва да пречи на ползите от майчиното мляко. Лека или умерена жълтеница обикновено може да се наблюдава у дома. Вашият лекар може да Ви каже да кърмите бебето си по-често или да давате на бебето адаптирано мляко в допълнение към кърмата. Това може да помогне на вашето бебе да премине билирубина в изпражненията или урината.

Тежката жълтеница често се лекува с фототерапия, както в болницата, така и у дома. По време на фототерапията вашето бебе се държи под специална светлина за един до два дни. Светлината променя структурата на молекулите на билирубина по начин, който позволява по-бързото им отстраняване от тялото. Вашето бебе ще носи защитни очила по време на фототерапията, за да предотврати увреждане на очите.

Каква е дългосрочната перспектива за бебета с жълтеница в кърмата?

Бебетата с жълтеница на майчиното мляко обикновено се възстановяват с правилното лечение и внимателно наблюдение. Състоянието обикновено изчезва след една или две седмици, ако черният дроб на детето стане по-ефективен и то продължава да консумира достатъчно количество мляко. В редки случаи жълтеницата може да продължи и след шестата седмица от живота, дори при правилно лечение. Това може да показва основно медицинско състояние, което изисква по-агресивно лечение.

Как може да се предотврати жълтеницата при кърмата?

Повечето случаи на жълтеница на майчиното мляко не могат да бъдат предотвратени. Не трябва да спирате кърменето, ако се притеснявате, че бебето ви ще получи жълтеница в кърмата. Трябва да спрете кърменето само когато Вашият лекар Ви каже да го направите. Кърмата е от решаващо значение за поддържането на здравето на вашето новородено. Той доставя всички необходими хранителни вещества и предпазва бебетата от болести и инфекции. Американската академия по педиатрия препоръчва кърмене на кърмачета осем до 12 пъти на ден през първите шест месеца от живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss