Ефекти на ендорфините и как да се повиши нивото на ендорфини

Ендорфините са химикали, произвеждани по естествен път от нервната система, за да се справят с болката или стреса. Ендорфините често се наричат ​​„химикали за добро усещане“, защото действат като болкоуспокояващо и засилващо щастието.

Ендорфините се произвеждат предимно в хипоталамуса и хипофизата, въпреки че могат да идват и от други части на тялото. Приятно усещане след продължителни, енергични упражнения се дължи на повишаване на нивата на ендорфин.

Нивото на ендорфини в човешкото тяло варира от човек на човек. Хората, които имат по -ниски нива на ендорфини, са по -склонни да имат депресия или фибромиалгия, но са необходими повече изследвания в тази област.

Какво представляват ендорфините?

Ефекти на ендорфините и как да се повиши нивото на ендорфини
Ендорфините са химикали, които помагат за облекчаване на болката или стреса и повишават щастието.

Ендорфините са химикали, произвеждани от тялото за облекчаване на стреса и болката. Ендорфините действат подобно на клас лекарства, наречени опиоиди.

Опиоидите облекчават болката и могат да предизвикат чувство на еуфория. Понякога опиоидите се предписват за краткотрайна употреба след операция или за облекчаване на болката.

През 80 -те години на миналия век учените изучават как и защо действат опиоидите. Те открили, че тялото има специални рецептори, които се свързват с опиоидите, за да блокират сигналите за болка.

След това учените осъзнаха, че някои химикали в тялото действат подобно на естествените опиоидни лекарства, свързвайки се със същите тези рецептори. Тези химикали бяха ендорфини.

Името ендорфин идва от думата „ендогенен“, което означава „от тялото“ и от думата „морфин“, която е опиоидно обезболяващо.

Някои често срещани опиоидни лекарства включват:

  • оксикодон
  • хидрокодон
  • кодеин
  • морфин
  • фентанил

Някои незаконни наркотици, като хероин, също са опиоиди. Както законните, така и незаконните опиоидни лекарства имат висок риск да причинят зависимост, предозиране и смърт.

Националният институт по злоупотреба с наркотици заявява, че 90 души умират всеки ден в САЩ от предозиране с опиати. Много от тези случаи са резултат от предозиране или злоупотреба с опиоиди с рецепта. [1]

В САЩ злоупотребата с опиати и предозирането се превърнаха в толкова сериозен проблем, че Националните здравни институти го обявиха за криза. Медицинските експерти сега търсят безопасни и ефективни болкоуспокояващи без опиоиди.

Естествените ендорфини действат подобно на опиоидните болкоуспокояващи, но резултатите им може да не са толкова драматични. Въпреки това, ендорфините могат да предизвикат усещане за „летящо високо“, което е едновременно здравословно и безопасно, без риск от пристрастяване и предозиране.

Начини за повишаване нивото на ендорфини

Следните дейности показват обещание като начини за естествено увеличаване на ендорфините. Нивата на ендорфин обаче варират при отделните индивиди, така че резултатите също ще варират.

Редовни упражнения

Установено е, че редовните упражнения помагат в борбата с тревожността и депресията поради ендорфините, които отделя.
Установено е, че редовните упражнения помагат в борбата с тревожността и депресията поради ендорфините, които отделя.
В продължение на години изследователите подозираха, че ендорфините предизвикват чувство на еуфория, което се случва след продължителна, интензивна физическа активност.

Измерването на ендорфини при хора обаче не е било възможно до 2008 г., когато се появи нова технология за изобразяване.

Изследователите са използвали позитронно -емисионна томография (PET), за да видят мозъка на спортиста преди и след тренировка. Те открили увеличаване на освобождаването на ендорфини след тренировка.

Тъй като упражненията повишават настроението и повишават ендорфините, някои медицински специалисти предписват редовни упражнения за лечение на лека до умерена депресия и тревожност.

Упражнението може да се използва безопасно заедно с други методи на лечение, като лекарства или терапия, и може да се използва самостоятелно. Едно проучване посочва, че упражненията могат да подобрят някои симптоми на депресия, подобно на антидепресантите. [2]

Дарение

Доброволчеството, даряването и подпомагането на другите също може да накара човек да се чувства добре. Изследователи от Националните здравни институти установиха, че хората, които дават пари на благотворителна организация, активират центрове за удоволствие в мозъка си. Това действие може да подобри нивата на ендорфин.

Йога и медитация

Медитацията и йогата са известни със своите облекчаващи стреса и релаксиращи ефекти. Ефектите могат да се дължат частично на отделянето на ендорфин.

Някои изследвания показват, че йога и медитация могат да намалят стресовите маркери и да увеличат ендорфините. [3]

Яжте пикантни храни

Хората, които се наслаждават на пикантни храни, установяват, че изпитват облекчение след консумация на пикантни храни.

Някои изследвания показват, че пикантните компоненти в лютите чушки и подобни храни могат да предизвикат усещане за болка в устата, което води до увеличаване на ендорфините. [4]

Яжте черен шоколад

Изследвания от 2013 г. показват, че яденето на черен шоколад може да повиши нивата на ендорфин. Какаото на прах и шоколадът съдържат химикали, наречени флавоноиди, които изглеждат полезни за мозъка. [5]

Преглед от 2017 г. установи, че консумацията на шоколад може да помогне за повишаване на ендорфините. Въпреки това, много търговски шоколадови продукти съдържат само малки количества истинско какао и често съдържат щедри количества добавена захар и мазнини. [6]

Хората, които искат да използват шоколад за подобряване на нивата на ендорфин и настроението, трябва да търсят продукти, които съдържат поне 70% какао, и да ядат умерено шоколад поради високото съдържание на калории и мазнини.

Смее се

Написани са много изследвания за ползите от смеха за здравето и проучванията показват, че смехът увеличава ендорфините.

Проучване от 2017 г. установи, че социалният смях освобождава ендорфини в мозъка. [7]

Ниско ниво на ендорфини и здравословни условия

Ниските нива на ендорфин са свързани с депресия и главоболие.
Ниските нива на ендорфин са свързани с депресия и главоболие.
Когато нивата на ендорфин са твърде ниски, здравето на човек може да бъде засегнато отрицателно. Продължават проучванията за връзката между ендорфините и здравословното състояние.

Някои проучвания показват възможна връзка между следните здравословни проблеми и ниските нива на ендорфин:

Депресия

Без достатъчно ендорфини човек може да има по -голяма вероятност да страда от депресия. Статия в American Journal of Psychiatry обсъжда дългогодишната употреба на опиоидни лечения за депресия, особено в случаите, когато други лечения не са дали резултат. [8]

Друга статия предполага, че по -високите нива на ендорфин имат ефект върху симптомите на депресия поради връзката им с наградата.

Фибромиалгия

Честите симптоми на фибромиалгия включват:

  • дълготрайна болка в цялото тяло
  • нежни петна, които болят при докосване
  • мускулна скованост
  • умора и ниска енергия
  • проблеми със съня

Хората с фибромиалгия могат да имат по -ниски от нормалните нива на ендорфин. Едно проучване установи, че хората с фибромиалгия имат по -ниски нива на ендорфини от тези без това състояние. Те измерваха ендорфините преди и след тренировка.

Друго проучване установи, че увеличаването на ендорфините в организма е свързано с облекчаване на болката при хора с фибромиалгия. [9]

Хората с фибромиалгия могат да бъдат посъветвани да извършват определени дейности за повишаване на ендорфините, като например упражнения, свързване с други хора и дейности за облекчаване на стреса, като йога. Може също да им бъдат предписани лекарства за подпомагане на симптомите.

Хронично главоболие

Една възможна причина за продължаващите главоболия са анормалните нива на ендорфин. Някои изследвания показват, че същият ендорфинов дисбаланс, който допринася за депресията, присъства и при хора, които имат хронично главоболие.

Резюме

Науката за нивата на човешки ендорфин все още се развива, тъй като изследователите продължават да изучават този химикал и как той влияе на цялостното здраве.

Хората, които имат симптоми на депресия, фибромиалгия или хронично главоболие, може да пожелаят да говорят с лекар за нивата на ендорфин и начините, по които могат да повишат нивата на ендорфин, в допълнение към редовните възможности за лечение.

Докато ендорфините не са метод за „излекуване на всички“ или гаранция за добро здраве, повишаването на нивото на ендорфини може да бъде ефективен начин за повишаване на общото благосъстояние.

Редовните упражнения, намаляването на стреса и даването на другите са дейности „за добро усещане“, които могат да помогнат на човек да живее по-здравословен и щастлив живот.

Материал за справка

1. https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/opioids/opioid-overdose-crisis
2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11845-010-0633-9
3. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0298
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861186/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/
6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00677/full
7. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170601124121.htm
8. https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2016.16010078
9. http://www.brainstimjrnl.com/article/S1935-861X(17)30838-0/abstract

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss