Ефективно ли е сканирането на цялото тяло за откриване на рак?

Някои центрове за образна диагностика и медицински центрове започнаха да предлагат сканиране на цялото тяло като тест за ранно откриване на рак при здрави хора без симптоми, свързани с рака. Но дали рисковете от сканиране на цялото тяло надвишават потенциалните ползи?

izusek/Гети изображения

Сканирането на цялото тяло обикновено е вид сканиране с компютърна томография (CT), което сканира цялото ви тяло, започвайки под брадичката. Тези сканирания могат да бъдат направени и с помощта на MRI или PET сканирания, но CT сканиранията са най-често срещаните. Обикновено тези сканирания се използват за проверка на степента на наранявания или вътрешни кръвоизливи и могат също да наблюдават прогресията на рака.

Наскоро центровете за образна диагностика и здравни центрове започнаха да предлагат сканиране на цялото тяло като избирателна услуга за откриване на рак. Тази услуга се предлага на хора, които са здрави и които обикновено нямат симптоми, свързани с рак.

Въпреки че това може да изглежда като добър инструмент за ранно откриване, големите медицински организации не препоръчват сканиране на цялото тяло като метод за скрининг на рак. Все още се правят изследвания, но към момента се смята, че рисковете надвишават ползите.

Тази статия разглежда по-отблизо сканирането на цялото тяло, как работят и рисковете, свързани с този тип скрининг.

Имате ли нужда от сканиране на цялото тяло?

Сканирането на цялото тяло обикновено се прави само когато е оправдано, като например, за да помогне на лекарите да видят вътрешно кървене или да получат по-добра картина на пълната степен на травматично нараняване. Те могат също да се използват, за да се види дали ракът се разпространява или реагира на лечение.

Сканирането на цялото тяло не се счита за ефективен инструмент за скрининг и ранно откриване на рак. Използването на сканиране на цялото тяло за здрави, асимптоматични хора не се препоръчва от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) или от други големи медицински организации.

Изследователите проучват ползите от сканирането на цялото тяло като скрининг за хора с висок риск от някои видове рак, особено рак на белия дроб и дебелото черво, но ползите от този тест не са доказани. В момента сканирането на цялото тяло се препоръчва само в много специфични медицински ситуации.

Полезно ли е сканирането на цялото тяло за ранно откриване на рак?

Някои образни и медицински центрове насърчават сканиране на цялото тяло като метод за ранно откриване на рак. През повечето време се предлагат CT сканирания. Образните изображения с PET или ЯМР на цялото тяло също могат да се предлагат от центровете за изображения.

На пръв поглед този метод има смисъл. В края на краищата снимките, направени на цялото ви тяло, трябва да са добър начин за откриване на тумори, преди да започнат да причиняват симптоми. Но нито едно от тези сканирания на цялото тяло не е препоръчителен метод за скрининг.

Традиционното изобразяване за рак е фокусирано върху малки области и търси тумори, за които е известно, че са свързани със специфични видове рак. Например, мамографията дава подробен поглед върху гръдната тъкан.

Сканирането на цялото тяло разглежда цялото ви тяло. По този начин те могат да пропуснат малки и скрити тумори и да доведат до фалшиво чувство за безопасност. Това може да накара някои хора да пренебрегнат симптомите, които може да са причинени от рак.

Освен това, здрави хора, които получават сканиране на цялото тяло, могат да получат „фалшиви положителни резултати“. Това означава, че те могат да получат необичайни резултати, въпреки че нямат рак. Тези фалшиви положителни резултати могат да доведат до ненужни тестове, разходи и стрес.

Какви са рисковете от сканиране на цялото тяло?

Един от основните рискове при сканиране на цялото тяло е излагането на радиация. CT и PET сканирането използват радиация за създаване на подробни изображения на вътрешните структури на тялото ви. Вашето тяло е изложено на големи количества радиация по време на CT или PET сканиране на цялото тяло. Това излагане може да увеличи риска от рак.

Когато се използва сканиране на цялото тяло, за да се провери степента на нараняване или да се види как прогресира ракът, ползата обикновено надвишава риска. Тъй като ползата от сканирането на цялото тяло като инструмент за откриване на рак в момента не е доказана, FDA не препоръчва сканиране на цялото тяло за откриване на рак.

Други рискове от сканирането на цялото тяло включват фалшиви положителни резултати, които могат да доведат до ненужни тестове и фалшиви отрицателни резултати, които могат да накарат хората да игнорират симптомите си.

Други видове откриване на рак също могат да крият рискове, но ползите от тези тестове са доказани. Например, мамограмите понякога могат да доведат до фалшиви положителни резултати, но е доказано, че са ефективни като метод за ранно откриване на рак на гърдата.

Колоноскопиите понякога могат да причинят усложнения като кървене, но, подобно на мамограмите, ползата от този скрининг като инструмент за ранно откриване на рак на дебелото черво е доказана.

Освен това нито един от тези методи не излага тялото ви на големи количества радиация. Всъщност единственият друг вид изследване за рак, който излага тялото ви на радиация, е компютърна томография, използвана за хора с висок риск от рак на белия дроб. В този случай много по-малко количество радиация се концентрира върху много по-малка телесна площ в сравнение със сканирането на цялото тяло.

Какви видове образни тестове се използват най-често за откриване на рак?

Има много видове образни тестове, използвани за ранно откриване на рак. Някои от тези тестове се препоръчват за хора в определени възрастови групи и хора от определен пол. Други са за хора с висок риск от специфични видове рак.

Тестовете за образна диагностика на рака включват:

 • мамография
 • MRI сканиране
 • компютърна томография
 • рентгенови лъчи
 • ултразвук

Какво се случва със сканиране на цялото тяло?

Сканирането на цялото тяло е амбулаторна процедура. Не би трябвало да боли и нямате нужда от успокоително или упойка. Независимо от това дали ви предстои компютърна томография или PET сканиране, ето какво можете да очаквате при сканиране на цялото тяло:

 1. Ще бъдете помолени да се преоблечете в медицинска рокля и да махнете часовника си и всякакви бижута, които може да носите.
 2. Ще легнете върху подплатена маса, която ще се плъзне вътре в машина с форма на тунел.
 3. Може да Ви бъде инжектирано радиоактивно багрило, което може да помогне за идентифициране на определени аномалии.
 4. Машината ще се върти около вас, за да прави изображения.
 5. Ще трябва да лежите много неподвижно по време на процедурата, но ще можете да говорите с техник.
 6. Целият процес не трябва да отнема повече от около 20 минути.

Колко струва сканирането на цялото тяло?

Плановото сканиране на цялото тяло за откриване на рак обикновено не се покрива от застраховка, освен ако лекарят не реши, че може да е необходимо от медицинска гледна точка.

Въз основа на цените, посочени онлайн, сканирането може да варира от около $500 до няколко хиляди долара. Цената ще варира в зависимост от вида на сканирането, вашето географско местоположение и центъра, който използвате.

Ако имате сканиране на цялото тяло като част от грижите за нараняване или рак, вашите разходи ще зависят от вашия застрахователен план и покритие.

Долния ред

Сканирането на цялото тяло се предлага като тестове за ранно откриване на рак от някои центрове за образна диагностика и медицински центрове. Тази процедура не се препоръчва от никоя голяма медицинска асоциация. Сканирането на цялото тяло не е доказано ефективно като метод за ранно откриване на рак.

Сканирането на цялото тяло може да доведе до фалшиви положителни и фалшиви отрицателни резултати. Те също могат да изложат здрави хора на високи нива на радиация. Това може да увеличи риска от рак без доказана полза. Понастоящем се смята, че рисковете от избирателните сканирания на цялото тяло надвишават ползите.

Изследванията разглеждат потенциала на сканирането на цялото тяло при хора с висок риск, но към момента сканирането на цялото тяло не се препоръчва като метод за скрининг на рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss