Ето защо сте пропуснали менструацията, докато сте на контрол на раждаемостта

Липса на менструация по време на контрол на раждаемостта

Приемането на противозачатъчни хапчета е ефективен начинза предотвратяване на бременност и лечение на много медицински състояния. Тъй като хапчето действа, като въвежда различни хормони във вашата система, то може да повлияе на вашия менструален цикъл. Някои жени може да имат по-леко кървене, а други може да пропуснат менструацията си изцяло. Ненормалното прекъсване на месечната менструация се нарича аменорея. Има обаче и други причини, поради които може да пропуснете менструацията си, докато приемате противозачатъчни хапчета.

Ако вземете хапчето, ето някои причини, поради които може да сте пропуснали менструацията.

1. Стрес

Прекомерният стрес може да повлияе на ума и тялото ви. Твърде много стрес може да наруши функцията на хипоталамуса. Това е частта от мозъка ви, която контролира хормоналната регулация. Откриването на източника на вашия стрес и управлението на нивата на стрес може да помогне на цикъла ви да започне отново.

Прочетете повече: 10 лесни начина за облекчаване на стреса »

2. Промени в диетата

Промяната на хранителните ви навици и твърде бързото отслабване могат да прекъснат менструалните ви цикли. Ниското телесно тегло, особено ако сте с 10 процента поднормено тегло или повече, може също да попречи на тялото ви да овулира и да поддържа редовни цикли. Жените с хранителни разстройства като анорексия и булимия са особено изложени на риск.

3. Упражнение

Твърде много упражнения може също да наруши хормоналните нива и да спре менструацията. Разбира се, умерените упражнения са чудесен начин да останете здрави и във форма. По-напрегнатите тренировки, като тези, извършвани от професионални спортисти и танцьори, обикновено са причината. Някои любители на спорта, които участват в събития на дълги разстояния, също могат да изпитат това.

4. Непрекъснат контрол на раждаемостта

Някои жени избират да приемат непрекъснато противозачатъчни хапчета. Популярните марки включват Seasonale, Seasonique и Yaz. Ако използвате този тип хапчета, ще приемате непрекъснато всички активни хапчета в продължение на три месеца, последвани от една седмица неактивни хапчета. Въпреки че може да имате зацапване между месеците, менструацията може да дойде само четири пъти годишно през седмиците с неактивни хапчета. Не е необичайно хората на инжекционен контрол на раждаемостта да изпитват и липса на менструация.

Липсата на менструация означава ли, че сте бременна?

Макар и рядко, все още е възможно да забременеете, докато приемате правилно противозачатъчни. Ако сте сексуално активни и сте забелязали само зацапване или сте прескочили менструацията си изцяло, трябва да се свържете с Вашия лекар, за да изключите бременност. Проверката, за да видите дали сте бременна, е особено важна, ако сте пропуснали или пропуснали дози от вашето лекарство. Можете да направите домашен тест за бременност, но могат да се получат фалшиви положителни и фалшиви отрицателни резултати. Ако имате положителен тест за бременност, важно е незабавно да започнете пренатални витамини (с фолиева киселина) и да посетите лекар.

Ранните симптоми на бременност включват:

 • пропуснат период
 • гадене
 • чувствителност на гърдите
 • умора
 • болки в долната част на гърба
 • често уриниране

Тези признаци могат да се появят веднага след една седмица след пропуснатата менструация. Вашият менструален цикъл е хормонално регулиран, докато приемате хапчета и трябва да получите някакъв вид кървене на всеки 28 дни. Използвайте тази информация, за да следите кога периодът ви закъснява, за да можете да докладвате на Вашия лекар при всякакви притеснения.

Повечето неуспехи при контрол на раждаемостта се случват, когато сте пропуснали две или повече дози хапчета подред. Бременност може да се случи и ако закъснеете дори с ден или два за инжекционния контрол на раждаемостта.

Научете повече: Кога трябва да направите тест за бременност »

Как действат противозачатъчните?

Има два различни вида противозачатъчни хапчета. Първият комбинира изкуствени форми на женските хормони естроген и прогестерон. Второто е минихапче, съдържащо само прогестин.

Въпреки че много жени приемат противозачатъчни хапчета, за да предотвратят бременност, хапчетата могат да се използват и при менструални проблеми, като тежки спазми и силно кървене. Контролът на раждаемостта може дори да се използва за изчистване на кожни проблеми, като акне.

Хапчето действа по няколко различни начина, за да помогне за предотвратяване на бременност. То може:

 • предотвратяване на овулация
 • сгъстява цервикалната слуз, така че сперматозоидите да не могат лесно да достигнат до яйцеклетката
 • разредете маточната лигавица, за да предотвратите имплантирането на оплодената яйцеклетка

Повечето противозачатъчни хапчета се предлагат в опаковки, съдържащи 28 хапчета всяка. Стойността на първите три седмици, или 21 хапчета, съдържат хормоните. Стойността от последната седмица, или седем хапчета, съдържат плацебо. Приемането на вашето хапче по едно и също време всеки ден помага за поддържане на стабилни хормонални нива в тялото ви. Плацебото ви помага да не забравяте да приемате хапче всеки ден, независимо от времето на месеца.

Ефективността на противозачатъчните хапчета се увеличава значително при последователна употреба. С други думи, може да бъде 99 процента ефективен, ако не забравяте да ги приемате по едно и също време всеки ден и никога не пропускате хапче. Това също изисква всеки месец да започвате новия си пакет навреме. Ако сте болни от диария или повръщане, това също може да повлияе на ефективността. Някои лекарства също пречат на ефективността на хормоналния контрол на раждаемостта.

Когато пропуснете или пропуснете дози, може да имате зацапване или нередовно кървене. Тъй като много жени в крайна сметка пропускат или пропускат дози противозачатъчни хапчета, общата ефективност е около 91 до 99 процента.

Как да поддържате менструалния си цикъл в правилната посока

Ако пропуснете менструацията, докато приемате хапчета и не сте пропуснали нито една доза, бременността не е вероятно. Вместо това, хормоните в хапчето вероятно са причината. Ако пропуснете втора менструация и не сте пропуснали никакви дози, бременността все още е малко вероятна. В този момент обаче, ако сте сексуално активни, все пак си струва да направите тест за бременност или да се обадите на Вашия лекар.

Вашият лекар може да ви помогне да се справите с всички други фактори, които може да са в игра. След като определите причината, трябва да можете да възстановите менструацията си в редовен цикъл. Може да успеете да направите това по няколко начина:

 • Уверете се, че отделяте време за облекчаване на стреса. Опитайте дихателни техники, йога, възстановителни разходки и дори водене на дневник, за да разберете корена на вашия стрес.
 • Хранете се здравословно и работете, за да поддържате теглото си в нормални граници. Ако подозирате, че имате хранително разстройство, кажете на приятел или лекаря си, за да ви насочат към ресурсите, от които се нуждаете, за да получите помощ.
 • Поддържайте редовни упражнения. Нивото ви на активност може да ви се стори управляемо, но вижте дали отдръпването малко помага да се възобнови редовното ви кървене.

За вкъщи

Пропускането на менструацията при редовно приемане на противозачатъчни хапчета обикновено не е причина за тревога. Свържете се с Вашия лекар с притесненията си или направете домашен тест за бременност, за да успокоите ума си. Много жени откриват, че цикълът им се връща с прости промени в начина на живот. Когато приемате противозачатъчни хапчета, лекото кървене или пропуснатата менструация може да са нормални.

Противозачатъчните хапчета са невероятно ефективни за предотвратяване на бременност с перфектна употреба. Вашият лекар може да е в състояние да предпише хапче, което ще действа по-добре на тялото ви, в зависимост от причините да го приемате и всички неблагоприятни симптоми, които имате. Говорете с Вашия лекар за всякакви проблеми, за да можете да работите заедно, за да намерите подходящото.

Без значение какво хапче изберете, важно е да запомните, че противозачатъчните не предпазват от полово предавани болести. Използвайте резервен метод, като презервативи или дентални бентове, за да практикувате по-безопасен секс.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss