Ендометриозна болка от дясната страна: какво означава това?

Изпитването на болка при ендометриоза от дясната страна може да покаже кои структури са засегнати от състоянието и да предостави диагностични улики.

Жена с ендометриозна болка само от дясната страна
Любомир Ворона/Гети изображения

Ендометриозата възниква, когато тъкан, подобна на тази на маточната лигавица, ендометриума, расте на места извън матката. Подобно на вашия ендометриум, тези клетки реагират на хормонални промени в тялото. Те растат, кървят и отделят в съответствие с вашите хормонални цикли.

Ендометриозните лезии създават хронична възпалителна реакция, която причинява болка и може да доведе до белези или сраствания, ленти от белези между два или повече органа.

Ако живеете с ендометриоза, може да изпитате локализирана болка, включително от дясната страна на тялото. Но това не винаги е така и болката може да се дължи на други причини.

В допълнение към силната болка и дискомфорт, симптомите на ендометриозата могат да включват:

 • нередовно кървене
 • кървене или зацапване между менструациите
 • стомашно-чревни проблеми (запек, диария, гадене, подуване на корема)
 • болка по време или след секс
 • болка при уриниране или дефекация
 • умора

Въпреки че има няма лек за ендометриоза е налично лечение. Хормоналната терапия, хирургията и овладяването на болката могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Може ли да е ендометриоза на диафрагмата?

Според доклад от 2018 г. приблизително 95% на диафрагмалната ендометриоза лезии се появяват от дясната страна. Това понякога може да обясни болката от тази страна на тялото.

Ендометриозните клетки могат да се развият почти навсякъде, причинявайки болка, специфична за тяхното местоположение. Когато ендометриозата засяга диафрагмата, това е известно като диафрагмална ендометриоза.

Вашата диафрагма е големият мускул, разделящ коремната кухина от гръдната кухина. Това е от съществено значение за дишането, позволявайки движението на въздуха навътре и навън от белите дробове.

Настоящите изследвания показват, че ендометриозата на диафрагмата може да е по-често срещана, отколкото се смяташе досега, като представлява до 4,7% от диагнозите на ендометриоза.

Ендометриоза, която засяга диафрагмата от дясната страна може да причини дясностранна болка в корема, гърдите или нагоре в рамото.

Изпитването на болка при ендометриоза само от дясната страна на тялото ви обаче не означава непременно, че живеете с ендометриоза на диафрагмата. Това е само едно възможно обяснение за болката при ендометриоза от тази страна на тялото.

Къде другаде можете да почувствате болка при ендометриоза?

Ендометриозата обикновено причинява болка и симптоми, специфични за нейното местоположение. Това означава, че лезиите на пикочния мехур, например, могат да причинят централна тазова болка или дискомфорт при уриниране.

Повечето хора развитие на ендометриоза в области в таза. Често срещаните сайтове включват:

 • яйчниците
 • фалопиевите тръби
 • пикочните пътища
 • стомашно-чревния тракт
 • утеросакрални връзки

В редки случаи ендометриозата може да се развие на по-отдалечени места, като лигавицата на коремната стена или гръдната кухина.

Някои места на ендометриоза, като диафрагмата, могат да причинят препращаща болка или болка, която се усеща в области далеч от източника. Това се случва поради споделени нервни мрежи в тялото, които прехвърлят сигнали за болка от едно място на друго.

При диафрагмалната ендометриоза диафрагмата е директно свързана през гръдната кухина с областта на шията чрез първичен нервен клон, наречен диафрагмен нерв. Ето защо иначе необяснимата болка в рамото понякога е симптом на диафрагмална ендометриоза.

Други причини за болка от дясната страна на тялото

Усещането за болка от дясната страна на тялото не се ограничава до ендометриозата. Болката се появява винаги, когато специализирани нервни окончания в тялото ви реагират на стимули като натиск, дразнене или болестни процеси.

Ендометриозата е само една възможна причина за болка от дясната страна на тялото ви. Много други състояния могат да причинят подобни сензорни преживявания, включително:

 • ендометриома, пълна с течност киста

 • кисти на яйчниците
 • извънматочна бременност
 • торзия на яйчниците
 • миома
 • дясностранна овулационна болка (известна също като Mittelschmerz)
 • силни менструални спазми
 • аденомиоза
 • тазова възпалителна болест (PID)
 • инфекция на пикочните пътища
 • камъни в бъбреците
 • апендицит
 • синдром на раздразнените черва (IBS)
 • мускулно-скелетни състояния, като мускулни разкъсвания или разтежения
 • някои форми на рак

В момента експлоративна хирургия е единственият начин за потвърждаване на ендометриоза, въпреки че напредъкът в нехирургичните възможности за откриване е такъв в развитие.

Ако смятате, че изпитвате болка от ендометриоза само от дясната страна, разговорът с вашия медицински специалист може да е първата стъпка към изключване на други възможни обяснения.

Често задавани въпроси

Разбирането на повече за ендометриозата и болката в дясната страна може да ви помогне да обсъдите този симптом с вашия лекар.

Може ли болката при ендометриоза да бъде само от едната страна?

Възможно е да изпитате болка при ендометриоза само от едната страна. Ендометриозата обикновено причинява болка в зависимост от местоположението си, което означава, че десните лезии могат да причинят болка само от дясната страна, а левостранните лезии могат да причинят само лява болка.

Изпитването на болка от едната страна на тялото при ендометриоза не означава, че имате ендометриоза само от едната страна.

Ендометриозата винаги ли причинява болка?

Ендометриоза може да бъде безсимптомно, което означава, че не причинява болка или забележими симптоми. Също така е възможно да имате някои ендометриални лезии, които причиняват болка, докато други не.

Как да разберете дали болката ви е ендометриоза?

Проучвателната хирургия може да диагностицира ендометриоза. Вашият медицински специалист изследва вътрешността на таза ви с помощта на лапароскопия или отворена операция. Ендометриозните лезии се идентифицират и поставят на етапи въз основа на размера и колко места са засегнати.

Какво причинява менструална болка само от дясната страна?

Болката от дясната страна, която се появява изрично по време на менструацията, може да бъде причинена от ендометриоза, както и от други състояния, засягащи репродуктивната система. Други възможни причини за менструална болка в дясната страна включват кисти на яйчниците, фиброиди, PID, болка при овулация, аденомиоза или рак.

Каква болка имитира ендометриозата?

Ендометриозата може да причини различни болкови симптоми, които могат да имитират болката от множество други състояния, включително такива, които не са свързани с репродуктивната система, като IBS.

Аденомиозата е състояние, подобно на ендометриозата, което може да се прояви с припокриващи се симптоми. Това се случва, когато тъканта на ендометриума проникне в по-дълбоките мускулни слоеве на матката, причинявайки болка, менструални нередности и проблеми с плодовитостта.

Възможно е да изпитате болка при ендометриоза само от дясната страна. Болката може да бъде специфична за едната страна на тялото ви, ако лезии или белези също са разположени от тази страна на тялото ви.

Болката само от дясната страна обаче не означава, че ендометриозата е само от дясната ви страна и ендометриозата не е единствената причина за болка в дясната страна. Други репродуктивни състояния, както и други негинекологични състояния, могат да причинят подобни симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss