Екстрактът от гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъка след инсулт

Екстрактът от гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъка през първите седмици след инсулт.

Екстрактът от гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъка след инсулт
Нови изследвания показват, че екстрактът от гинко билоба може да бъде полезен при лечение за възстановяване след инсулт.

  • Скорошно предварително проучване подчертава обещаващо развитие в лечението за възстановяване от инсулт.
  • Изследователите открили, че пациентите с исхемичен инсулт – тези, които са преживели инсулти, причинени от кръвни съсиреци – са показали подобрения в когнитивната функция в ранната фаза на възстановяване, когато са приложени интравенозни инжекции с екстракт от гинко билоба през първите две седмици след инсулта.
  • Това откритие подчертава потенциала на традиционните лекарства в съвременните медицински практики и предизвиква диалог относно интегрирането на такива лечения в протоколите за възстановяване след инсулт.

Според предварително проучване, представено на Международната конференция за инсулт през 2024 г., хората, преживели исхемичен инсулт, показват подобрена когнитивна функция в ранните етапи на възстановяване, когато са лекувани с интравенозни инжекции, съдържащи смес от активни компоненти от гинко билоба през първите две седмици след инсулта .

Извлечено от изсушени листа и семена на дървото гинко, което е сред най-старите живи дървесни видове, произхождащи от Източна Азия, гинко билоба е билка, прославена в традиционната китайска медицина и предлагана и като хранителна добавка в Съединените щати.

В Китай интравенозните терапии, използващи активните съединения на гинко билоба, обикновено се използват за лечение на инсулт, което се дължи на неговите потенциални антиоксидантни свойства, които могат да предпазят невроните от увреждане.

Въпреки това, FDA на Съединените щати не е санкционирала гинко билоба за каквото и да е медицинско приложение и според Националния център за допълващо и интегративно здраве (част от Националните здравни институти) понастоящем няма достатъчно доказателства за одобрение на употребата му .

Екстрактът от гинко билоба помага на пациентите с инсулт да възстановят когнитивната функция

В това ново проучване, включващо 3163 души, които са преживели леки до умерени инсулти, свързани с блокиране, изследователите изследват как тяхната когнитивна функция се възстановява след инсулт.

Тези участници, които са на средна възраст 63 години и 36% от които са жени, са получили лечение в 100 заведения в Китай.

В рамките на първите 48 часа след инсулта около половината са избрани на случаен принцип, за да получават ежедневна интравенозна инжекция от 25 mg смес, получена от гинко билоба, известна като GDLM, в продължение на две седмици. На останалите е инжектирана плацебо инжекция всеки ден за същата продължителност.

Изследователите оцениха техните умствени способности, използвайки Монреалската когнитивна оценка (MoCA), директен 30-точков тест, често използван за пациенти с инсулт, в началото, след две седмици и след това след три месеца.

Първоначално, преди каквото и да е лечение и непосредствено след инсулта, средната оценка на умствените способности на тези пациенти беше умерено ниска, 17 от 30.

Как гинко билоба подобрява когнитивната функция

След две седмици, тези, които са били инжектирани с инжекции с екстракт от гинко билоба, показват по-голямо подобрение в резултатите от умствените си функции, отколкото тези, които са получили плацебо, като резултатите се повишават средно с 3,93 точки в сравнение с 3,62 точки.

До 90-ия ден разликата се разширява още повече, като групата на гинко билоба показва по-значително увеличение на резултатите от умствените функции, средно подобрение от 5,51 точки, спрямо увеличение от 5,04 точки в плацебо групата.

Изследователите обясняват, че групата, получаваща GDLM, е видяла 20% по-висок процент пациенти, постигащи клинично значимо ниво на когнитивно подобрение, което предполага, че инжекциите с GDLM могат да подобрят когнитивните функции при тези, преживели остър исхемичен инсулт.

Изследователите обаче отбелязват, че периодът на проследяване на проучването е ограничен до 90 дни, което предполага необходимостта от по-разширени изследвания, за да се разбере дългосрочното въздействие на лечението с GDLM.

Допълнително разяснявайки ползите, изследователите споменаха, че GDLM изглежда предлага неврозащита чрез различни механизми.

Тези механизми включват разширяване на кръвоносните съдове на мозъка, повишаване на способността на мозъчните клетки да издържат на ниски нива на кислород и засилване на церебралния кръвен поток.

Изследователите също подчертаха, че GDLM притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антиапоптотични (предотвратяващи клетъчната смърт) ефекти.

Имат ли рискове алтернативните лекарства?

Научното изявление на Американската кардиологична асоциация от 2022 г. относно използването на допълнителни и алтернативни лекарства при управление на сърдечна недостатъчност подчертава, че макар да има ползи, има и значителни рискове, свързани с тези лечения, подчертавайки важността на включването на здравни специалисти във вземането на решения.

Експертите подчертаха, че препоръките за предпазлива употреба на добавки при пациенти със сърдечна недостатъчност трябва да се прилагат по подобен начин и за лечението на всички сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт.

Те съветват пациентите с инсулт да не използват гинко билоба или други хранителни добавки, без да се консултират с лекарите си.

Въпреки че изследването на гинко билоба може да бъде обещаващо за лечение след инсулт в бъдеще, неговата ефективност и безопасност трябва да бъдат доказани чрез клинични изпитвания, за да отговарят на строгите стандарти, необходими за одобрение от FDA.

Доктор Хосе Моралес, васкуларен невролог и невроинтервенционален хирург в Тихоокеанския невронаучен институт в Санта Моника, който не е участвал в това изследване, ни каза, че: Гинко билоба има дълга история на свързани ефекти върху умереното повишаване на когнитивната функция.

„Силата на това проучване се крие в дизайна на изследването (т.е. двойно-сляпо рандомизирано клинично контролно изпитване) и при хора със сентинелно събитие (т.е. остър исхемичен инсулт), за което е известно, че засяга когнитивните способности в дългосрочен план“, каза той.

„Въпреки това, размерът на ефекта не е разкрит в това резюме, така че е необходима повече информация, за да се оцени силата на констатациите. Освен това това проучване не е международно изпитване, така че възможността за обобщаване на констатациите за различни популации е под въпрос“, добави той.

Рейчъл Милър, диетолог, билкар и основател на Zhi Herbals, която също не е участвала в това проучване, ни каза, че: е добре известно, че терпеновите лактони в гинко са до голяма степен отговорни за способността му да намалява възпалението и да подобрява умствената дейност. острота и памет.

Милър посочи предишни изследвания, които подкрепят способността на гинкото да предпазва увредените неврони след исхемия.

„Това ново проучване е вълнуващо и е в съответствие с резултатите от предишни изследвания, направени по отношение на гинко и исхемични увреждания.“
— Рейчъл Милър

Трябва ли да приемам гинко билоба без рецепта?

Доктор Моралес посочва, че “Гинко билоба има предполагаеми механизми на действие, които предпазват невроните от бета-амилоидна невротоксичност, хипоксемия и оксидативен стрес.”

„Авторите трябва да бъдат похвалени за завършването на това проучване и демонстрирането на клинично значими резултати, които често са неуловими дори с правдоподобни механизми на действие. Бъдещите изследвания трябва да се провеждат на множество места в международен план с различни популации, за да се проверят и валидират тези констатации, както и да се определи най-безопасната и ефективна доза. Провеждането на международни изпитвания би повишило доверието и би улеснило одобрението на големи клинични популации при нужда, ако резултатите бъдат възпроизведени в този мащаб.
— Доктор Хосе Моралес

Милър отбелязва, че „подобрението в резултатите на MoCa е значително и може да предложи надежда на хората, които изпитват трайни резултати от острия исхемичен инсулт.“

„Би било трудно за неспециалист да възпроизведе резултатите у дома, тъй като методът на инжектиране не е достъпен за повечето хора, а добавките с гинко обикновено нямат стандартизирано или етикетирано съдържание на лактон. Съдържанието на листата на гинко варира значително в зависимост от това как са събрани“, обясни Милър.

Доктор Моралес каза: пациентите и обществеността трябва да изчакат допълнителна информация от това изпитване и/или последващи изпитвания, преди да приемат режим с добавки от гинко билоба без рецепта, особено като се имат предвид известните проблеми, свързани с безопасността на гинко и взаимодействията между лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss