Домашни средства за лечение на синдром на неспокойните крака

Преглед

Синдромът на неспокойните крака (RLS), наричан още болест на Willis-Ekbom, е неврологично заболяване, което засяга милиони американци всяка година. Хората, които страдат от RLS, често имат болки, болки или усещания в краката, когато човек лежи за легло или седи. При синдром на неспокойните крака краката ви се чувстват като упражнения, въпреки че останалата част от тялото и ума ви са готови за сън.

Тъй като това се случва по-често през нощта или в легнало положение, RLS може да причини проблеми със заспиването или заспиването, което от своя страна може да намали качеството на живот.

RLS се среща повече при жените, отколкото при мъжете. Това може да се случи на всяка възраст, но по-често засяга възрастните, според Национални здравни институти

Симптомите на RLS могат да варират по продължителност и тежест за всеки човек. Някои хора изпитват леки симптоми периодично, докато други могат да имат по-тежки симптоми с всеки епизод. Без значение какво е нивото на болката ви, има някои домашни средства, които можете да опитате да ви помогнат да управлявате състоянието си.

Промени в начина на живот

Не е добре разбрано какво причинява RLS, но изследователите знаят, че има връзка между начина ви на живот и колко често се появяват симптомите ви. Има някои промени в начина на живот, които можете да направите, за да облекчите симптомите си.

Диета

Храненето на здравословна диета може да помогне за насърчаване на добър сън. Ограничете количеството алкохол и кофеин, които консумирате, и не забравяйте да ги избягвате преди лягане. Можете също така да избягвате всякакви храни, за които знаете, че може да ви държат будни през нощта.

Пушене

Пушенето може да накара тялото да се чувства нервно и може да окаже влияние върху съня. Опитайте да намалите пушенето или да се откажете напълно.

Медикаменти

Понякога лекарствата, които приемате за други състояния, могат да затруднят отпускането на мускулите ви или да причинят безсъние. Не забравяйте да прегледате лекарствата, които приемате с Вашия лекар и да видите дали някое от тях допринася за Вашето състояние.

Намалете болката

Симптомите на RLS могат да варират от дразнещи до много болезнени. Опитайте да редувате топли и студени компреси на краката си, за да намалите болката. Можете също да вземете гореща вана или да масажирате мускулите си, за да ги накарате да се отпуснат.

Фондация за синдром на неспокойните крака, хората с RLS, които упражняват, съобщават за намаляване на симптомите с около 40 %.

Упражнението не трябва да е интензивно и не е нужно да се пренапрягате. Ходенето, джогингът или всякакъв вид фитнес ще помогнат на краката ви и ще подобрят шансовете ви за сън.

По-специално йога е показала, че има ползи за хора със синдром на неспокойните крака. Според изследване, публикувано в Списание за алтернативна и допълнителна медицина, жените с RLS, които практикуват йога, са имали по-малко тежки симптоми и по-малко стрес. Те съобщават за по-добро настроение и навици за сън.

Хигиена на съня

RLS може да ви попречи да заспите, затова е важно да направите възможно най -много, за да премахнете всички други проблеми, които могат да ви попречат да спите добре през нощта. Лягайте си по едно и също време всяка вечер, за да насърчите съня. Наличието на рутинно време за лягане ви помага да заспите. Ако имате проблеми да разберете какво ви помага да спите, опитайте да си водите дневник за съня, за да видите какво работи и кое не.

Намали стреса

Стресът често играе роля при възбуждането на RLS, така че всяко лечение, което помага за намаляване на стреса, може да помогне за облекчаване на вашите симптоми. Техниките за релаксация, като дишане и медитация, могат да помогнат за намаляване на нивото на стрес.

Добавки

Въпреки че все още трябва да има повече изследвания за добавки за синдром на неспокойните крака, някои проучвания са обещаващи. Едно проучване установи връзка между дефицита на витамин D и RLS. Когато на участниците в проучването се дават добавки, симптомите на синдрома на неспокойните крака се подобряват.

RLS също е бил свързани с ниски нива на желязо или витамини С и Е.

Консултирайте се с Вашия лекар

Има много домашни терапии и промени в начина на живот, които можете да направите, за да ви помогне да се справите с RLS. Не забравяйте да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да било добавки или да правите каквито и да било промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss