Дозировка за Udenyca: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако получавате лечение за рак, което увеличава риска от инфекции, Вашият лекар може да предложи Udenyca като вариант за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за предотвратяване на неутропения (ниско ниво на определени бели кръвни клетки) с треска при възрастни и деца.

Активната съставка в Udenyca е пегфилграстим-cbqv.* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Udenyca е част от група лекарства, наречени фактори, стимулиращи гранулоцитни колонии. Тези лекарства помагат на тялото да произвежда повече бели кръвни клетки, за да замени тези, загубени по време на химиотерапията. Тези лекарства се наричат ​​още биологични, което означава, че са направени от части от живи организми.

Тази статия описва типичните дози на Udenyca, както и неговата сила и как да го използвате. За да научите повече за Udenyca, включително подробности за употребата му, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Udenyca, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато използвате Udenyca, винаги следвайте дозировката, предписана от Вашия лекар.

* Причината „-cbqv“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че лекарството е различно от подобни лекарства, които могат да бъдат създадени в бъдеще.

Каква е дозировката на Udenyca?

Този раздел съдържа информация относно обичайните дози на Udenyca за възрастни и деца.

Забележка: Тази таблица подчертава основите на дозировката на Udenyca. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Udenyca форма Udenyca сила Udenyca дозировка за възрастни Udenyca дозировка за деца
течен разтвор в еднодозова предварително напълнена спринцовка 6 милиграма (mg)/0,6 милилитра (mL) 6 mg веднъж по време на всеки цикъл на химиотерапия Ако детето тежи по-малко от 45 килограма (kg),* дозировката се базира на теглото.

* Един кг е около 2,2 паунда (lbs.). Така че 45 кг е около 99 фунта.

Каква е формата на Udenyca?

Udenyca се предлага като течен разтвор в спринцовка, предварително напълнена с 0,6 ml от лекарството. Това е количеството Udenyca, необходимо за една инжекция.

Каква сила има Udenyca?

Udenyca се предлага в една концентрация: 6 mg/0,6 mL.

Какви са обичайните дози на Udenyca?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с обичайната доза Udenyca и ще остане в тази доза по време на лечението. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза и честота, която осигурява желания ефект. Вашият режим на химиотерапия ще помогне да се определи колко често се прилага Udenyca.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но ако сами си поставяте инжекции, не забравяйте да използвате дозировката, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди. В някои случаи медицински специалист ще Ви даде Вашата доза Udenyca в клиника или лекарски кабинет.

Обикновено ще получите 6 mg Udenyca като инжекция точно под кожата. Първоначално медицински специалист ще Ви постави инжекцията. Те могат да ви инструктират как да приложите лекарството сами или да накарате болногледач да го направи вместо вас.

Ще имате една инжекция за всеки цикъл химиотерапия. Кога трябва да Ви бъде поставена инжекцията може да варира. Вашият лекар ще Ви уведоми кога трябва да получите Вашата доза Udenyca.

Каква е дозировката на Udenyca за деца?

Ако детето ви тежи 45 kg или повече, неговата дозировка обикновено ще бъде същата като дозата на Udenyca за възрастни. Един кг е около 2,2 паунда (lbs.). Така че 45 кг е около 99 фунта.

Ако детето ви тежи под 45 kg, дозировката ще се основава на телесното му тегло. Тази таблица съдържа обичайните дози за деца въз основа на диапазоните на телесното тегло. Но лекарят на вашето дете ще предпише дозата, която е най-добра за вашето дете.

Тегло по-малко от 10 кг 10 кг до 20 кг 21 кг до 30 кг 31 кг до 44 кг
Доза 0,1 mg/kg* 1,5 мг 2,5 мг 4 мг

* Лекарят ще изчисли тази доза въз основа на това колко kg тежи детето.

Udenyca се предлага в предварително напълнена спринцовка за една доза за възрастни. Ако детето ви се нуждае от различна доза, медицински специалист ще я приложи. Вероятно няма да дадете дозата на детето си у дома.

Udenyca използва ли се дългосрочно?

Udenyca се използва по време на определени видове химиотерапевтично лечение, което може да бъде дългосрочно или краткосрочно. Това ще зависи от вашето състояние и вида на химиотерапевтичното лекарство, което получавате. Вие и Вашият лекар ще определите колко дълго ще използвате Udenyca.

Корекции на дозировката

Ако детето Ви приема Udenyca, дозата му може да се промени, ако теглото му се промени. За повече информация вижте таблицата в „Каква е дозировката на Udenyca за деца?“ раздел по-горе.

Ако развиете определени сериозни състояния, които засягат кръвта, дишането или бъбречната Ви функция, Вашият лекар може временно да постави на пауза или да прекрати лечението Ви с Udenyca. Вашият лекар може да назначи изследвания, за да Ви провери за тези състояния по време на лечението. Говорете с Вашия лекар какви изследвания може да се наложи да си направите, докато приемате Udenyca.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Udenyca може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • твоето тегло
 • химиотерапевтичните лекарства, които приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе)

Как се използва Udenyca?

По-долу е дадена информация за това как се прилага Udenyca.

Ще получите Udenyca като подкожна инжекция. Медицински специалист може да Ви даде всяка доза. Друга възможност е вие ​​или вашият болногледач да бъдете обучени да давате дозата у дома.

Ще получите Вашата доза Udenyca веднъж за всеки цикъл химиотерапия през определен период от време. Това обикновено ще бъде най-малко 14 дни преди или 24 часа след вашето химиотерапевтично лечение.

Давайте си дози Udenyca у дома

Този раздел предоставя преглед на това как да си поставяте инжекции Udenyca у дома. Преди да използвате Udenyca, Вашият лекар ще Ви даде подробни инструкции за инжектиране на лекарството. Не забравяйте да следвате техните инструкции. Уебсайтът на производителя на лекарства също има ръководство стъпка по стъпка със снимки.

Извадете поднос с една спринцовка от хладилника. Оставете го да се затопли до стайна температура за поне 30 минути, но не повече от 48 часа.

Измийте добре ръцете си, след това извадете спринцовката от таблата, за да я прегледате. Уверете се, че течността в него не е мътна и няма твърди частици в нея. Не разклащайте спринцовката.

Почистете мястото на инжектиране с тампон, напоен със спирт. Мястото на инжектиране може да бъде задната част на горната част на ръката, корема, бедрото или външната част на седалището. Отстранете капачката на иглата от спринцовката. Стиснете кожата си и вкарайте иглата в защипаната кожа под ъгъл между 45 до 90 градуса.

След като сте вкарали иглата докрай, отпуснете кожата си и използвайте тази ръка, за да натиснете буталото. Натиснете буталото бавно докрай надолу. След това оставете буталото да се издигне обратно и изчакайте предпазителят да покрие иглата. Извадете спринцовката от мястото на инжектиране и я изхвърлете безопасно.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Udenyca вижте тази статия. Ако искате да инжектирате Udenyca у дома, говорете с Вашия лекар за демонстрация и обучение.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако смятате, че ще трябва да пропуснете час за лечението с Udenyca, уведомете Вашия лекар възможно най-скоро. Те ще пренасрочат срещата ви.

Ако си давате дози Udenyca у дома, попитайте Вашия лекар или фармацевт какво да направите, ако пропуснете доза. Трябва да си давате доза само най-малко 14 дни преди химиотерапия или 24 часа след химиотерапия.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите за вашата доза Udenyca или кога да си дадете доза, опитайте да използвате календар или напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Udenyca, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • болка в костите
 • подуване
 • затруднено дишане

Какво да направите, в случай че получите твърде много Udenyca

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Udenyca. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар препоръча Udenyca за вашия план за лечение, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Ако сами си давате дози Udenyca, не трябва да променяте дозата си без препоръка на Вашия лекар. Използвайте лекарството точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да си поставя инжекцията Udenyca, вместо да идвам за час?
 • Променя ли се моята доза Udenyca, ако започна различен режим на химиотерапия?
 • Колко често трябва да сменям мястото на инжектиране за моята доза Udenyca?
 • Трябва ли да се подготвя за назначената ми доза Udenyca?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Ако имате хронично заболяване, вижте Bezzy. Възможно е да има общност от други, живеещи със същото състояние, към която можете да се присъедините.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss