Дозировка за Aricept: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако имате деменция, Вашият лекар може да Ви предложи Aricept като възможност за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на деменция, свързана с лека, умерена или тежка болест на Алцхаймер.

Aricept се предлага като таблетка, която поглъщате, и орално разпадаща се таблетка (ODT), която се разтваря на езика ви. И двете форми съдържат активната съставка донепезил. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Aricept принадлежи към група лекарства, наречени ацетилхолинестеразни инхибитори.

Тази статия описва дозите на Aricept, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Aricept, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Aricept, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато използвате Aricept, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Aricept?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Aricept. Не забравяйте да прочетете за повече подробности относно обичайните дози на лекарството.

Тежест на болестта на Алцхаймер Начална доза Максимална дозировка
лека до умерена 5 милиграма (mg) веднъж на ден 10 mg веднъж дневно
умерено до тежко 5 mg веднъж дневно 23 mg веднъж дневно

Забележка: Вашият лекар вероятно ще предпише 5 mg дневно в продължение на 4 до 6 седмици, преди да увеличи дозата ви до 10 mg дневно. Тогава вероятно ще ви накарат да приемате 10 mg дневно в продължение на поне 3 месеца, преди да увеличат дозата ви до 23 mg дневно.

Какви са формите на Aricept?

Aricept се предлага като таблетка, която поглъщате, и орално разпадаща се таблетка (ODT), която се разтваря на езика ви.

Какви са силните страни на Aricept?

Aricept се предлага в три концентрации: 5 милиграма (mg), 10 mg и 23 mg.

Какви са обичайните дози на Aricept за деменция?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза за деменция и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза Aricept, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Началната доза Aricept за деменция е 5 mg веднъж дневно. Началната доза е една и съща както за лека до умерена, така и за умерена до тежка болест на Алцхаймер.

Максималната доза при лека до умерена болест на Алцхаймер е 10 mg веднъж дневно. Най-високата доза за умерена до тежка болест на Алцхаймер е 23 mg веднъж дневно.

Aricept използва ли се дългосрочно?

Да, Aricept обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Aricept.

Каква е максималната доза Aricept?

Максималната доза Aricept е 10 mg за лека до умерена болест на Алцхаймер и 23 mg за умерена до тежка болест на Алцхаймер.

Кога е най-доброто време от деня да взема моята доза Aricept?

Най-добре е да приемате Aricept точно преди да си легнете през нощта. Това ще помогне за минимизиране на ефекта от някои възможни нежелани реакции, като забавен сърдечен ритъм. Бавният сърдечен ритъм може да причини припадък. Все още е важно да внимавате, когато ставате от леглото сутрин, докато приемате това лекарство.

Ако нежеланите реакции на Aricept нарушават съня Ви, говорете с Вашия лекар за най-доброто време за приемане на дозата.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Aricept може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • формата на Aricept, която приемате
 • други състояния, които може да имате
 • други лекарства, които приемате
 • как тялото ви реагира на Aricept

Как се приема Aricept?

Aricept трябва да се приема веднъж дневно. Най-доброто време за приемане е точно преди лягане за вечерта.

Можете да приемате Aricept със или без храна.

Ако приемате орално разпадащата се таблетка (ODT), оставете я да се разтвори на езика ви. След това изпийте чаша вода.

Ако приемате таблетката, трябва да я поглъщате цяла. Не го смачквайте, разделяйте или дъвчете. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство. Или попитайте Вашия лекар дали ODT версията на лекарството може да е по-добър вариант за Вас.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Aricept вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Aricept в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Aricept, пропуснете я и продължете приема на лекарството в нормалното си време на следващия ден. Не вземайте две дози наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако не приемате Aricept седмица или повече, говорете с Вашия лекар, преди да приемете следващата доза. Те могат да препоръчат прием на по-ниска доза, преди да възобновите обичайната си доза.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да вземете дозата си Aricept навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Aricept от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • изпотяване
 • слюноотделяне
 • бавен сърдечен ритъм
 • ниско кръвно налягане
 • респираторна депресия (забавено дишане)

 • конвулсии
 • смърт (рядко, но възможно, ако се появи слабост на дихателните мускули)

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Aricept

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Aricept. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Aricept, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Aricept без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Aricept само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Ще ми подейства ли по-висока доза?
 • Трябва ли да приемам различна дозировка, ако приемам други лекарства?
 • Ще увеличи ли по-високата доза риска от определени странични ефекти?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss