Диета при гестационен диабет

Какво е гестационен диабет?

Гестационен диабет, който причинява по-високи от нормалните нива на кръвната захар, се появява по време на бременност.

Тестът за гестационен диабет обикновено се случва между 24 и 28 седмици от бременността. Ако имате рискови фактори за диабет, Вашият лекар може да препоръча тестване по -рано по време на бременността. Ако получите диагноза гестационен диабет, ще се нуждаете от изследване 6 до 12 седмици след раждането, за да видите дали диабетът все още е налице.

Гестационният диабет обикновено преминава след раждането, въпреки че сте изложени на по -висок риск от развитие на диабет тип 2 по -късно в живота.

Според Johns Hopkins Medicine гестационният диабет засяга 3 до 8 % от бременните жени в Съединените щати.

Гестационният диабет увеличава риска от раждане на голямо бебе, което може да причини проблеми с раждането. Той също така увеличава риска от раждане на бебе с хипогликемия (ниска кръвна захар). Дихателният дистрес, жълтеницата и ниските нива на калций и магнезий също са по -чести при бебета, чиито майки имат гестационен диабет. Има и по -висок риск бебето ви да развие диабет по -късно в живота си.

Промяната на диетата обикновено е първият метод за лечение на гестационен диабет.

Какви са общите насоки за хранене при гестационен диабет?

Количеството калории, които трябва да консумирате всеки ден, зависи от редица фактори, като например теглото и нивото на активност. Бременните жени обикновено трябва да увеличат консумацията си на калории с 300 калории на ден от диетата си преди бременността. Лекарите препоръчват три хранения и две до три закуски на ден. Яденето на по -малки хранения по -често може да ви помогне да поддържате стабилни нивата на кръвната си захар.

Вашият лекар вероятно ще ви препоръча да наблюдавате нивата на кръвната си захар, за да помогнете за справяне с гестационния диабет.

Изследването на кръвната Ви захар след хранене Ви показва как това хранене повлия на кръвната Ви захар. Вашият лекар ще Ви уведоми какви трябва да бъдат нивата на кръвната Ви захар.

Общите препоръки по време на бременност са да се поддържат нива на захар не по -високи от 95 милиграма на децилитър (mg/dL) преди хранене или гладно, не по -високи от 140 mg/dL един час след хранене и не по -високи от 120 mg/dL два часа след хранене .

Може да забележите, че нивата на кръвната Ви захар са по -високи сутрин, въпреки че не сте яли. Това е така, защото хормоните, отделяни през нощта, могат да повишат кръвната Ви захар на гладно. Яденето на лека закуска преди лягане може да помогне на някои хора. За други, управлението на въглехидратите, изядени на закуска, е важно, което може да означава ограничаване на плодовете сутрин. Тестването на нивата на кръвната Ви захар може да помогне на Вас и Вашия лекар да разберете най -добрия план за хранене за Вас.

Лекарите също препоръчват на бременните жени да приемат пренатални мултивитамини, добавки с желязо или калций. Това може да ви помогне да отговорите на по -високите изисквания за някои витамини и минерали по време на бременност и да помогне на бебето да се развива нормално.

Въглехидрати

Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото.

Въглехидратите са това, което повишава кръвната захар. Трябва внимателно да следите количеството въглехидрати, които приемате по време на хранене. Измерете порциите, за да знаете колко ядете. Записвайте порциите си при всяко хранене и закуска, за да можете да коригирате диетата си, ако нивата на кръвната Ви захар са извън диапазона. Яденето на твърде малко въглехидрати обаче също може да причини проблеми. Ето защо доброто проследяване и водене на записи са от ключово значение.

Можете да проследявате въглехидратите, като преброявате грамове въглехидрати при всяко хранене и закуска или проследявате порциите или обмена на въглехидрати. Говорете с Вашия лекар или диетолог за повече информация.

Трябва да се опитате да консумирате въглехидрати с всяко хранене и закуска, за да разпределите консумацията на въглехидрати през целия ден. Това може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната Ви захар и да се избегнат скокове на кръвната захар.

Нишестетата и зърната осигуряват въглехидрати на тялото. Най -добре е да изберете нишесте с високо съдържание на фибри и направено от пълнозърнести храни. Тези видове въглехидрати не само са по -хранителни, но и тялото ви ги усвоява по -бавно. По -добрият избор включва:

 • пълнозърнест хляб и овес
 • кафяв ориз и тестени изделия, киноа, елда или амарант
 • пълнозърнести зърнени храни
 • бобови растения, като черен боб или боб
 • нишестени зеленчуци, като картофи и царевица

Млякото и киселото мляко също доставят на организма въглехидрати. Млякото се счита за част от общите ви въглехидрати по време на хранене. Млякото е ценна част от плана за хранене, тъй като доставя добро количество калций и протеини. Калцият е важен за здравето на костите.

Нискомаслените млечни продукти може да са по-добър избор, ако се опитвате да управлявате наддаването на тегло по време на бременност.

Соевото мляко е опция за вегетарианци или хора с непоносимост към лактоза. Соевото мляко също има въглехидрати.

Бадемовото или ленено мляко не е източник на въглехидрати и може да ви помогне, ако трябва да ограничите въглехидратите си при определено хранене, но все пак искате продукт от млечен тип. Не забравяйте да изберете неподсладените сортове от тези млека, за да управлявате приема на въглехидрати.

Плодовете осигуряват въглехидрати и са част от общото съдържание на въглехидрати във вашата храна или закуска. Пълните плодове са с високо съдържание на фибри и са предпочитани пред сокове или консервирани плодове, опаковани в захар.

Сладките също осигуряват въглехидрати. Въпреки че не е необходимо напълно да избягвате сладкото, трябва внимателно да следите приема на тези храни, тъй като те могат да повишат кръвната Ви захар по -бързо от по -високите фибри, по -сложните въглехидрати. Сладките често имат повече въглехидрати в по -малка порция от другите храни с въглехидрати.

Зеленчуци

Зеленчуците също доставят на организма въглехидрати. Количеството въглехидрати може да бъде пренебрежимо, какъвто е случаят с варианти като зеленчуци или броколи, или те могат да съдържат значително количество въглехидрати, какъвто е случаят с нишестените зеленчуци като картофи, царевица и грах. Не забравяйте да проверите съдържанието на въглехидрати във вашите зеленчуци, за да знаете колко въглехидрати ядете.

Важно е да консумирате голямо разнообразие от зеленчуци, за да получите хранителните вещества, необходими както за майката, така и за бебето. Яжте три до пет порции зеленчуци всеки ден.

Една порция зеленчуци е равна на една от следните:

 • 1 чаша листни зеленчуци
 • 1/2 чаша нарязани зеленчуци
 • 3/4 чаша зеленчуков сок

Трябва специално да се опитате да ядете разнообразни зеленчуци дневно, защото всеки цвят съдържа свой собствен набор от хранителни вещества и антиоксиданти.

Протеини

Протеинът е основен компонент на здравословното хранене. Повечето източници на протеини нямат въглехидрати и няма да повишат кръвната захар, но не забравяйте да проверите вегетарианските източници на протеини, като боб и бобови растения, които могат да съдържат въглехидрати.

Повечето жени с гестационен диабет се нуждаят от две до три порции протеин всеки ден. Една порция протеин е равна на една от следните:

 • 3 унции варено месо
 • 1 яйце
 • 1/2 чаша боб
 • 1 унция ядки
 • 2 супени лъжици масло от ядки
 • 1/2 чаша гръцко кисело мляко

За да намалите приема на мазнини, яжте постни парчета месо без видима кожа и мазнини.

Мазнини

Мазнините не повишават кръвната захар, защото нямат въглехидрати. Те обаче са концентриран източник на калории. Ако се опитвате да управлявате наддаването на тегло, може да искате да управлявате приема на мазнини. Здравословните мазнини са от съществено значение. Ядки, семена, авокадо, маслиново и рапично масло и ленено семе са само няколко примера за здравословни мазнини.

За цялостното здраве ограничете наситените мазнини като свинска мас и бекон и транс -мазнините. Трансмазнините се появяват предимно в преработените храни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss