Дивертикулектомия на Мекел

Какво представлява дивертикулектомията на Мекел?

Дивертикулектомията на Мекел е хирургична процедура, направена за отстраняване на малка торбичка от лигавицата на тънките черва. Тази торбичка е вроден дефект, наречен дивертикулум на Мекел.

Клиниката в Кливланд съобщава, че дивертикулумът на Мекел засяга около 2 до 3 процента от хората. Този вроден дефект е малка торбичка, открита в лигавицата на тънките черва. Тя може да бъде с дължина между 1 и 12 сантиметра. Повечето случаи на дивертикулум на Мекел никога не предизвикват симптоми и не изискват ремонт. Освен това, ако се появят симптоми на дивертикулум на Мекел, това често се случва преди 2 -годишна възраст.

Най -честият симптом е безболезнено кървене или кръвоизлив от ректума. Ако това се случи, може да се наложи дивертикулектомия на Мекел, за да се поправи. Други симптоми, които може да изискват тази процедура, включват запушване на червата и възпаление или инфекция на торбичката. Тези проблеми често водят до значителна коремна болка без диария или повръщане.

Хирургът ще извърши процедурата, докато сте под обща анестезия. Това означава, че ще спите дълбоко и няма да почувствате болка по време на операцията. След като операцията приключи, ще прекарате няколко дни до седмица в болницата.

Как да се подготвя за дивертикулектомия на Мекел?

Хирургът ще извърши процедурата в операционна в болница. Когато се регистрирате, ще бъдете придружени до зоната, използвана за подготовка на пациентите за операция. Ще обменяте дрехите си за болнична рокля. Медицинската сестра ще провери жизнените ви показатели и ще започне IV в ръката, китката или ръката ви. Ще почувствате прищипване, когато иглата пробие кожата ви.

Вашият хирург и вашият анестезиолог ще направят бърз физически преглед. Анестезиологът е лекар, който прилага анестетик и ви наблюдава, докато спите. Ако сте притеснени, анестезиологът може да инжектира успокоително във вашата IV, за да ви помогне да се отпуснете.

След това техниците ще ви въведат в операционната на кабинка. Анестезиологът ще приложи анестетик чрез вашата IV. Може да почувствате студ или усещане за парене, когато лекарството попадне в тялото ви. В рамките на няколко секунди ще заспите.

Какво се случва по време на дивертикулектомия на Мекел?

Лекарите предпочитат да използват лапароскопска хирургия за извършване на дивертикулектомия на Мекел. Лапароскопската хирургия е минимално инвазивна процедура, при която Вашият лекар използва лапароскоп, който е тънка, гъвкава тръба с камера. Вашият хирург ще вкара лапароскопа през малки разрези или разрези в корема ви. Въглеродният диоксид обикновено се използва за запълване и разширяване на корема, за да може вашият хирург да визуализира по -добре органите и тъканите. Въглеродният диоксид се отстранява след операцията.

Отворената операция, от друга страна, изисква голям коремен разрез. Може да се наложи, ако дивертикулумът е твърде възпален или заразен, за да може хирургът да го отстрани чрез малък разрез. Може да се наложи лекарите да използват открита хирургия, ако имате вътрешни белези от по -ранни операции.

Хирургът обикновено може да извади торбичката, без да повреди тънките черва. Въпреки това, може да се наложи да отстранят част от тънките черва, ако чревните тъкани също показват признаци на възпаление или инфекция. След това те ще зашият останалите здрави тъкани. Този процес е известен като анастомоза.

Какво се случва след дивертикулектомия на Мекел?

Ще се събудите от операция в стаята за възстановяване. Персоналът ще следи жизнените ви показатели и ще ви даде лекарство за болка. Когато се уверят, че сте стабилни, ще ви прехвърлят в обикновена болнична стая.

Вашият лекар ще назначи обезболяващи, ако е необходимо. Може да се нуждаете и от интравенозни или перорални антибиотици, ако сте имали инфектиран дивертикулум на Мекел. Тъй като червата са склонни да бъдат по -малко активни малко след операцията, вие ще получавате хранителни вещества чрез интравенозно приложение, докато не успеете да отделите газове и да дефектирате.

В зависимост от вида на операцията и усложненията, които настъпват след това, можете да очаквате да останете в болницата от няколко дни до седмица. Вашият лекар ще Ви каже как да се грижите за себе си, след като се приберете. Например, те могат да ви кажат да не вдигате тежки предмети или да извършвате определени домакински задачи, като прахосмукачка.

Ще видите отново вашия хирург около седмица след изписването, за да сте сигурни, че се възстановявате добре.

Какви усложнения са свързани с дивертикулектомията на Мекел?

Както при всяка медицинска процедура, има рискове. Анестезията може да причини алергична реакция или проблеми с дишането.

Рисковете за всяка операция включват:

  • кървене
  • кръвни съсиреци
  • сърдечен удар
  • удар
  • инфекция

Тази операция обикновено има положителен резултат, което означава прекратяване на болката, запушване и инфекция. Най -честите усложнения са кървене и инфекция около местата на разреза и белези в корема.

Разпадане на анастомозата

По -сериозно усложнение е разрушаването на анастомозата, което води до отвор в тънките черва, разливане на съдържанието и замърсяване на коремната кухина. Тази поредица от събития може да доведе до перитонит и сепсис.

Перитонитът е възпаление на перитонеума, който е мембраната, която облицова коремните органи, която може да е резултат от инфекция. Сепсисът е състояние, при което тялото има тежък отговор на инфекция. Може да настъпи хипотония, която е ниско кръвно налягане, шок и дори смърт.

Разрушаването на анастомозата е рядкост. Хирургията обикновено може да лекува това, ако се открие рано.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss