Диабет тип 2 и сексуално здраве

Общ преглед

При хронични състояния сексът може да бъде поставен на заден план. Здравата сексуалност и сексуалното изразяване обаче са начело в списъка, когато става въпрос за поддържане на качеството на живот, независимо от какви други проблеми може да се сблъска човек.

Хората с диабет тип 2 не са по -различни. Важно е да разпознавате и решавате сексуалните проблеми, които засягат хората с диабет. Диабет тип 2 може да причини сексуални усложнения и при двата пола.

Проблеми със сексуалното здраве, засягащи както мъжете, така и жените

Често срещан проблем със сексуалното здраве, наблюдаван при хора с диабет тип 2, е намаляване на либидото или загуба на сексуално желание. Това може да бъде разочароващо, ако някой е имал процъфтяващо либидо и удовлетворяващ сексуален живот преди диагноза диабет тип 2.

Причините за ниско либидо, свързани с диабет тип 2, включват:

 • странични ефекти на лекарства за високо кръвно налягане или депресия
 • липса на енергия
 • депресия
 • хормонални промени
 • стрес, тревожност и проблеми в отношенията

Диабетна невропатия

Диабетната невропатия, вид увреждане на нервите, свързано с диабета, може да причини сексуални проблеми. Изтръпване, болка или липса на чувство също могат да се появят в гениталиите. Това може да доведе до еректилна дисфункция (ЕД).

Невропатията също може да потисне оргазма или да затрудни усещането за сексуална стимулация. Тези странични ефекти могат да направят секса болезнен или неудобен.

Загриженост за отношенията

Комуникацията между партньорите за всякакви сексуални проблеми е важна. Липсата на комуникация може да навреди на сексуалната и интимната страна на една връзка.

Здравословно състояние може да улесни двойките да излязат от връзката сексуално. Понякога може да изглежда по -лесно да избягвате да говорите по въпроса, отколкото да търсите решение.

Ако единият партньор стане основният болногледач на другия, той също може да промени начина, по който гледат един на друг. Лесно е да се хванете в ролите на „пациент“ и „болногледач“ и да оставите романтиката да се изплъзне.

Проблеми със сексуалното здраве, характерни за мъжете

Най -широко докладваният проблем със сексуалното здраве, пред който са изправени мъжете с диабет, е ЕД. Някои случаи на диабет се диагностицират за първи път, когато мъж търси лечение за ЕД.

Неуспехът да се постигне или поддържа ерекция до еякулация може да бъде причинен от увреждане на нервите, мускулите или съдовите структури. Според клиниката в Кливланд, около половината от мъжете с диабет ще получат ЕД в един момент.

Страничните ефекти на някои лекарства могат да променят нивата на тестостерон, причинявайки и ЕД. Други състояния, които съпътстват диабета, също могат да допринесат за ЕД. Те включват:

 • затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • депресия, ниско самочувствие и тревожност

 • неактивен или недостатъчно упражнения

Ретроградна еякулация

Ретроградната еякулация е друг проблем със сексуалното здраве, който мъжете могат да изпитат като усложнение от диабет тип 2. Това се случва, когато спермата се еякулира в пикочния мехур, а не извън пениса.

Причинява се от това, че вашите вътрешни мускули на сфинктера не работят правилно. Тези мускули са отговорни за отварянето и затварянето на проходите в тялото. Анормално високите нива на глюкоза могат да доведат до увреждане на нервите на мускулите на сфинктера, причинявайки ретроградна еякулация.

Проблеми със сексуалното здраве, характерни за жените

За жените най -често срещаният проблем със сексуалното здраве, който идва с диабет тип 2, е вагиналната сухота. Това може да бъде резултат от хормонални промени или намален приток на кръв към гениталиите.

Жените с диабет имат повишен процент на вагинални инфекции и възпаления. И двете могат да направят секса болезнен. Увреждането на нервите на пикочния мехур също може да причини инконтиненция по време на секс.

Жените с диабет също са по -склонни да имат по -чести инфекции на пикочните пътища (UTI). Това също може да направи секса болезнен и неудобен.

Предотвратете диабет тип 2 да отвлече сексуалния ви живот

Сексуалните проблеми, които възникват при диабет тип 2, могат да бъдат разочароващи и да причинят безпокойство. Може да почувствате, че да се откажете от сексуалното изразяване е по -лесно от намирането на начини за справяне или приспособяване.

Можете обаче да се опитате да поддържате активен сексуален живот, въпреки че имате диабет тип 2. Промените в начина на живот, лекарствата и отварянето на линиите на комуникация с партньора ви са само някои от нещата, които може да ви бъдат полезни.

Опитайте различно време на деня

Ако ниската енергия и умората са проблем, опитайте да правите секс в различно време на деня, когато енергията ви е на върха. Нощта не винаги е подходящият момент. След дълъг ден и с допълнителната умора, която идва с диабета, последното нещо, за което може да имате енергия, е сексът.

Опитайте секс сутрин или следобед. Експериментирайте, за да видите кое работи най -добре за вас.

Използвайте лубриканти, за да преодолеете сухотата

Обилно използвайте лубрикант за справяне с вагиналната сухота. Смазочните материали на водна основа са най-добрите и има множество налични марки. Не се страхувайте да спрете по време на секс, за да добавите още лубрикант.

Пазарувайте смазка.

Подобрете либидото чрез лекарства

Хормоналната заместителна терапия (ХЗТ) може да помогне както на мъже, така и на жени с проблеми като намалено либидо, вагинална сухота и ЕД.

Попитайте Вашия лекар дали това е възможно за Вас. ХЗТ може да бъде под формата на:

 • хапчета
 • лепенки
 • кремове
 • инжекционни лекарства

Бъдете достатъчно здрави за секс

Поддържайте добро цялостно здраве за здравословен сексуален живот. За хората с диабет това включва поддържане на подходящи нива на кръвната захар. Сексът е упражнение в смисъл, че използва енергия, така че имайте предвид нивата на глюкозата си.

Ако използвате лекарства, които увеличават количеството инсулин в тялото ви, хипогликемия (ниска кръвна захар) може да възникне и по време на секс. Помислете дали да проверите нивата на кръвната си захар, преди да започнете сексуална активност.

Имайте предвид също, че това, което е добро за сърцето ви, е добро и за гениталиите. Сексуалната възбуда, вагиналното смазване и ерекцията имат много общо с притока на кръв. Включете се в начин на живот, който насърчава доброто здраве на сърцето и правилното кръвообращение.

Това включва участие в редовни упражнения. Упражненията също могат да имат допълнителни ползи от подобряване на енергийното ви ниво, настроение и имидж на тялото.

Не позволявайте на инконтиненцията да бъде бариера

Много хора с диабет тип 2 изпитват инконтиненция. Ако усетите неудобно изтичане на урина, говорете за това с партньора си. Подплатата на леглото може да помогне много.

Положете няколко кърпи или купете подложки за инконтиненция, за да облекчите ситуацията.

Пазарувайте за подложки за инконтиненция.

Говорете за това с Вашия лекар

Обсъдете проблемите на сексуалното здраве с Вашия лекар. Сексуалната дисфункция може да е признак на прогресия на заболяването или че лечението не работи.

Не се страхувайте да обсъждате сексуалните странични ефекти на лекарствата. Попитайте дали има различни лекарства, които нямат едни и същи странични ефекти.

Също така, не се колебайте да попитате за лекарства за ЕД. Ако не сте добър кандидат за лекарства за ЕД, тогава помпата за пенис също може да бъде опция.

Съсредоточете се върху връзката си

Обърнете специално внимание на връзката си. Намерете други начини да изразите интимност, когато желанието не е на върха си. Можете да изразите интимност, която не включва полов акт с:

 • масажи
 • бани
 • гушкане

Отделете време един за друг да бъдете двойка, която не е фокусирана върху грижите. Направете вечер за срещи, където темата за диабета е забранена. Общувайте с партньора си относно чувствата си и възможните сексуални проблеми, които могат да възникнат.

Също така помислете за групи за подкрепа или консултации, за да помогнете при емоционалните проблеми, свързани с хронични състояния или секс.

Outlook

Здравият и активен сексуален живот е важен за качеството на живота ви. Диабет тип 2 може да направи сексуалната активност по -предизвикателна, но това не означава, че трябва напълно да се откажете от сексуалното изразяване.

Когато лечението на диабета е успешно, сексуалните проблеми често се решават сами. Ако останете здрави и общувате с партньора си и доставчика на здравни грижи по някакви проблеми, можете да поддържате здравословен сексуален живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss