Да, тревожността може да повлияе на паметта ви. Ето как да се справите

жена на плажа със слушалки
Westend61 / Getty Images

Тревожните състояния провокират силни, постоянни чувства на безпокойство и страх, често за неща и ситуации, които не можете да промените или контролирате.

С безпокойство може да се окажете заклещени в цикъл на нервност и безпокойство, неспособни да спрете психически да преминавате през страховити потенциални резултати. Този цикъл на тревожност може да отнеме много умствена енергия.

Много хора откриват, че това състояние на почти постоянен стрес и свръхбдителност оказва влияние върху паметта им.

Загубата на памет, свързана с тревожност, може да доведе до повече тревожност, тъй като:

 • не могат да си спомнят ключови подробности на работа или в училище
 • забравете неща, като рождени дни и други значими събития, водещи до напрежение или конфликт в личните отношения
 • имате проблеми със запомнянето на неща, които могат да направят важни ежедневни задачи, като шофиране, родителство или готвене, по-лесни (и по-безопасни)

Чудите се защо тревожността причинява проблеми с паметта? Търсите съвети за спиране на цикъла? По-долу ще намерите повече подробности.

Как тревожността се отразява на паметта ви

Не е задължително да се окажете неспособни да си спомните ключови събития от живота си, тъй като тревожността като цяло засяга работната памет.

Вместо това може да имате затруднения да запомните неща като:

 • инструкции за задачи
 • упътвания до къщата на приятел
 • дата за игра на дете
 • разговори, които сте водили с други
 • информация в глава от учебник, която току-що изучавахте

Няколко различни фактора играят роля в загубата на памет, свързана с тревожност:

Повишени нива на кортизол

Чували ли сте някога за хормона на стреса? Кортизолът печели това прозвище, защото помага на тялото ви да влезе в режим бой-бяг-замразяване по време на повишен стрес.

Този хормон има няколко важни функции и правилното количество може дори да ви помогне да формирате спомени. Това може да помогне да се обясни защо лекото безпокойство всъщност може да помогне за подобряване на паметта.

Твърде много кортизол, от друга страна, може да има обратен ефект. Хората с хронична или тежка тревожност са склонни да имат по-високи нива на кортизол, което има смисъл, като се има предвид, че тревожността включва екстремни, чести притеснения за потенциални заплахи.

Постоянният стрес, който изпитвате, може да задържи тялото ви в отговор на битка-бягство-замразяване, готово да реагира на опасност.

Липса на сън

Тревожността може да затрудни получаването на достатъчно спокоен сън. Ако не лежите буден, възпроизвеждайки цикъл от тревожни мисли, може да се събуждате често или да имате тревожни сънища.

Няколко нощи лош сън могат да ви накарат да се почувствате замъглени, разсеяни и неспособни да се концентрирате, въпреки че вероятно няма да изпитате някакви сериозни въздействия върху здравето.

Редовното лишаване от сън може да има сериозни последици за здравето, включително загуба на паметта. Това е така, защото сънят е от съществено значение и за двамата памет и цялостна мозъчна функция.

Самата тревожност

Ако живеете с тревожност, знаете, че тя може да послужи като мощен разсейващ фактор.

Притесненията ви може да завладеят мислите ви до такава степен, че да не можете да ги избягате, дори когато се опитвате. Тревогата и страданието може в крайна сметка да се превърнат в повтарящи се фонови песни за деня ви. Без значение какво правите, вие също се опитвате да управлявате и да се справите с тревожните мисли едновременно.

Тази разделена мозъчна сила често прави по-трудно да отдадете цялото си внимание на това, което сте искам да се съсредоточите, тъй като тревожността продължава да ви пречи.

Докато продължавате да се фокусирате върху тревогите си и техните причини, мозъкът ви започва да дава приоритет на тези потенциални заплахи, за да ви предпази.

В резултат на това друга информация може да започне да избледнява на заден план.

След като разберете, че сте забравили някои важни неща, може дори да започнете да се чудите дали се случва нещо сериозно. И може да започнете да се фокусирате върху тези проблеми с концентрацията и паметта.

От своя страна малките моменти на забрава, които могат да се случат на всеки, особено на хора под стрес, изпъкват все повече и повече. Тогава нормалната забрава подхранва цикъла, като се превръща в още един тригер за тревожни мисли.

Навик да отблъсквате нежеланите спомени

Много хора реагират на травматични или тревожни спомени, като ги погребват или отблъскват.

Ако тревогите ви завладяват и изтощават до точката, в която започвате да имате проблеми с функционирането, може да се опитате да ги блокирате или потиснете, за да се справите.

Може да не забравите напълно конкретно събитие, но отказът да мислите за него може да замъгли детайлите и да му помогне да избледнее от предната част на паметта ви.

Потискането може да изглежда полезно, но не ви помага да се справите с източника на проблема. Безпокойството без адресиране може да се влоши и да има още по-голям ефект върху паметта и концентрацията с течение на времето.

Пристъпи на паника и загуба на памет

Някои хора, които имат пристъпи на паника, им е трудно да си спомнят какво се е случило точно преди или по време на атака. Загубата на памет, свързана с паника, може да се случи поради някои от същите причини, поради които общата тревожност води до загуба на памет.

Пристъпите на паника – кратки епизоди на изключителен страх – са вид тревожност. Те се появяват бързо, често без предупреждение, предизвиквайки симптоми, които могат да се почувстват поразителни и ужасяващи:

 • затруднено дишане или чувство на задавяне
 • удрящо или препускащо сърце
 • изпотяване, треперене или треперене
 • изтръпване, изтръпване или замъглено зрение
 • усещане за обреченост
 • чувство за загуба на контрол

Някои хора с паническа атака може да повярват, че умират или имат сърдечен удар. Може да се почувствате напълно заети от тези неприятни чувства, да загубите представа за времето и да мислите за нищо друго, освен за преодоляване на атаката.

След това може да си спомните ярко интензивната паника, но може да не си спомняте точно как сте я преживели.

Ако сте имали паническа атака преди, може да се притеснявате и за повторно възникване, особено когато се окажете в ситуация, която предизвиква чувство на безпокойство или страх. Когато това увеличаване на тревожността заеме фокуса ви, може да забележите и някои проблеми с паметта.

Може ли да се случва нещо друго?

Загубата на памет може да се случи по много причини.

Някои от другите потенциални причини включват:

 • наранявания на главата
 • депресия, травма или емоционален стрес

 • мозъчни тумори
 • химиотерапия
 • деменция
 • редовна употреба на алкохол или вещества
 • странични ефекти на някои лекарства, отпускани с рецепта

Дори когато живеете с тревожност, други притеснения могат да допринесат за загуба на паметта, така че е важно да наблюдавате затрудненията си при запомняне на нещата.

Понякога забравянето, особено когато придружава тревожност и лош сън, може да не е сериозно, но може да се влоши с времето.

Вие ще искате обаче да се свържете със здравен специалист, когато редовно:

 • имате проблеми с изпълнението на ежедневни задачи, като работни задължения или пътуване от място на място
 • губят нещата редовно
 • забравете важни предпазни мерки, като изключване на печката или заключване на вратите
 • задавай едни и същи въпроси или казвай едни и същи неща отново и отново
 • забележите проблеми на работното място или в училище или в личните си отношения
 • имате затруднения при запомнянето на насрочени срещи или събития
 • забрави думите

Наред със споменаването на всички признаци, които забелязвате, може също да помогне да споделите всички признаци, които вашите близки са забелязали. Например, може би смесвате думи или разказвате едни и същи истории, без да осъзнавате.

Винаги е добра идея да се свържете, ако проблемите с паметта ви причиняват стрес. Притеснението за това, което се случва, може да предизвика повече тревожност и да влоши проблема.

Как да се справя

Симптомите на тревожност обикновено се подобряват с лечението, но тези промени вероятно няма да се случат за една нощ.

За да повишите концентрацията и запомнянето си междувременно, опитайте тези съвети:

Запишете нещата

Записването на важна информация може да помогне по два начина.

По-вероятно е да запомните неща, когато ги записвате, например. Но дори ако записването на бележка не ви помогне да си спомняте направо, все пак ще имате физическо напомняне, на което да погледнете назад.

Опитайте да водите ежедневен дневник или плановик или си правете бележки в голям календар. Предпочитате по-модерни технологии? Приложенията за планиране или известия за смартфон също могат да предложат полезни напомняния.

Воденето в дневник също може да помогне за облекчаване на тревожността. Изследването на вашите притеснения и техните потенциални причини в писмен вид може да ви помогне да ги изразите, така че да не отнемат толкова много умствена енергия.

Когато имате по-малко грижи, паметта ви може да се подобри автоматично.

Прекарвайте време с любимите хора

Поддържането на връзка с приятели и семейство може да помогне за подобряване на паметта косвено.

Приятните социални взаимодействия могат да ви помогнат да отклоните вниманието от тревожността, като улеснявате фокусирането (и запомнянето) върху други неща.

Говоренето за притесненията си на хора, които се грижат за вас, също може да помогне. Знаейки, че имате тяхната подкрепа, може да ви помогне да облекчите стреса, да намалите нивата на кортизол и да ви помогне да спите по-лесно.

Тренирайте мозъка си

Игрите за памет и мозък, като судоку, кръстословици, пъзели с думи, Scrabble или шах, могат да помогне за повишаване памет и мозъчна функция.

Играта на тези игри няма да тренира просто мозъка ви, така да се каже. Те могат да послужат и като забавно отвличане на вниманието от тревожните мисли.

Ако игрите не ви харесват, можете също да укрепите мозъка си и да подобрите паметта чрез:

 • изучаване на нов език (опитайте безплатно приложение, като Duolingo)
 • да вземете стар музикален инструмент (или нов) и да освежите уменията си
 • да се научите на ново умение, като плетене, рисуване с акварел или основен ремонт на дома

Отделете време за упражнения

Упражнението на тялото ви също може да помогне.

Физическата активност може да помогне за подобряване на настроението ви, да облекчи симптомите на тревожност и депресия и да подобри цялостното здраве на мозъка.

Опитайте да започнете с нещо просто, като 15-минутна разходка след хранене, разходка през уикенда или разходка по плажа.

Друга полза? Упражнението може да ви помогне да се изморите, така че може да заспите по-бързо и да спите по-дълго. Когато получите по-добър сън, може да започнете да забелязвате, че симптомите на тревожност, включително загуба на памет, започват да намаляват.

Отделянето на време за отпускане и успокояване преди лягане всяка вечер също може да помогне за подобряване на качеството на съня ви.

Протягане за подкрепа

Докато леките симптоми на тревожност могат да изчезнат сами, постоянната тревожност обикновено няма да се подобри без подкрепа от обучен специалист по психично здраве.

За да намерите терапевти във вашия район, които са специализирани в тревожността, консултирайте се с директория на терапевтите или опитайте бързо търсене в Google.

Интересувате ли се да опитате онлайн терапия? Започнете с нашите препоръки за най-добрите онлайн терапевтични услуги.

Уведомете Вашия терапевт за всичките си симптоми, а не само за загубата на памет. Не забравяйте да ги уведомите, ако проблемите с паметта не се подобрят с лечението.

Вече получавате някакъв вид лечение на тревожност и все още имате симптоми? За други подходи си струва да говорите с професионалист.

Не всички лечения работят за всички и може да отнеме време, за да намерите най-ефективния подход за вас.

Някои хора се възползват само от терапията, докато други намират комбинация от лекарства и терапия за най-ефективна.

Определени умения за справяне, алтернативни лечения и природни средства също могат да направят разлика.

Долния ред

Загубата на памет може да наруши ежедневния ви живот и да засили страданието, причинено от тревожност, но лечението може да помогне.

Освен че ви помага да проучите и да се справите с основните причини за тревожност, терапевтът може също да преподава ефективни умения за справяне, включително дихателни упражнения или техники за медитация.

Когато другите ви симптоми на тревожност започнат да се подобряват, паметта ви вероятно също ще стане.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss