Да имаш близнаци? Ето какво трябва да знаете

Честито, ще имате бебе!

Честито, ще имате бебе!

Не, не виждаш двойни, просто носиш близнаци. Пригответе се да удвоите почти всичко.

Близнаците са доста често срещани и техният брой се увеличава. През 1980 г. едно на всеки 53 раждания е довело до близнаци. Сега това е едно на всеки 30 раждания, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Бременност

Подготовката за близнаци не означава просто да удвоите запасите си за бебета. Пътуването на близнаците започва вътре, като поддържате себе си и вашите бебета здрави. Това започва по време на ранна бременност, като се уверите, че се храните правилно и ядете достатъчно.

Сутрешно гадене

„Напълняването през първия триместър на бременност с близнаци е трудно“, казва д-р Шери Рос, акушер/гинеколог и експерт по женско здраве в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния. “Сутрешното гадене е много по-лошо.”

Прочетете повече: Мозъкът на бременността и какво всъщност означава »

Опитайте се да ядете малки хранения по-често през целия ден и да ядете много протеини. Тежкото сутрешно гадене, което води до загуба на тегло, може да означава, че имате тежка форма на сутрешно гадене, наречена hyperemsis gravidarum (HG). Това може да изисква престой в болницата и лечение с интравенозни (IV) течности. Дори и да нямате HG, може да се нуждаете от IV течности, ако повръщате твърде много от сутрешно гадене.

Трябва да съобщавате за сутрешното си гадене всеки път, когато отидете на лекар, а с близнаци ще посещавате лекаря си много повече. Точният брой назначения ще зависи от политиките и предложенията на Вашия лекар, както и от здравето на Вашата бременност. Можете също да очаквате повече ултразвук. „Бременността с близнаци може да има ултразвук на всеки две или три седмици или дори веднъж седмично, в зависимост от здравето на плода и майката“, казва Рос.

Качване на тегло

По време на вашите срещи лекарят ще проверява дали наддаването на тегло е здравословно и дали сте изложени на риск от състояния, които се развиват по-често по време на бременност с близнаци, като гестационен диабет и прееклампсия.

Здравословната диета по време на бременност е от решаващо значение, за да ви помогне да избегнете дългосрочни здравословни проблеми за вас и вашите бебета, особено ако развиете гестационен диабет. Диета с високо съдържание на зеленчуци, плодове с нисък гликемичен индекс и постни протеини ще ви помогне да запазите всички здрави.

„Търсим наддаване на тегло от 35 до 45 паунда при бременност с близнаци“, казва д-р Рос. Трябва да очаквате да ядете по 300 допълнителни калории на ден за всеки плод. Приемането на добавки за бременност ще ви помогне да сте сигурни, че вие ​​и вашите бебета получавате всички необходими хранителни вещества.

В допълнение към пренатален витамин, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише калций, желязо, фолиева киселина и може би витамин D.

Как да приемем наддаването на тегло по време на бременност »

Прееклампсия и други проблеми

Ако сте над 40 или имате високо кръвно налягане преди да забременеете, може да сте изложени на по-висок риск от развитие на прееклампсия. Това е особено вярно, ако сте имали прееклампсия по време на предишни бременности.

Прееклампсия обикновено се развива след 20 седмици от бременността. Може да се развие и по-рано по време на бременност или, в някои случаи, след раждането. Характеризира се с високо кръвно налягане и големи количества протеин в урината и може да бъде фатално за майката или нейните бебета, ако не се лекува. Може да причини усложнения като увреждане на черния дроб, разкъсване на плацентата и кървене.

Вашият лекар ще следи кръвното Ви налягане и ще изследва урината Ви за признаци на повишено производство на протеин.

Докато бременността с близнаци може да има допълнителни здравословни проблеми, най-честата тревога според Рос е преждевременното раждане. „Не искате контракции преди 37 седмици“, казва тя. Някои майки близначки ще бъдат на легло, за да дадат на бебетата достатъчно време за здравословно развитие.

Доставка

Рос съветва майките близначки да се подготвят за раждането няколко седмици по-рано от майките, които очакват само едно дете. „Махнете всичко от пътя. Направете обиколка на болницата рано, вземете бебето си рано“, казва тя. Можете да очаквате доставка между 37 и 39 седмици.

Майките близнаци могат да очакват по-дълги и може би по-натоварени със събития раждане, отколкото самотните майки. „Винаги има драма в двойните доставки“, казва Рос. Това има много общо с класификацията на вашите близнаци или как те заемат вашата утроба. Има три възможни класификации:

  • Монохориална моноамниотична (Mo-Mo): Бебетата споделят плацента и амниотичен сак
  • Монохориален диамниотичен (Mo-Di): Те споделят плацента, но всеки има собствен амниотичен сак
  • Дихорионен диамниотичен (Di-Di): всеки от тях има своя собствена плацента и собствен амниотичен сак

Ще разберете ситуацията с вашите близнаци в началото на бременността. Притесненията относно раждането възникват за близнаците Mo-Mo, защото рискуват да се заплитат в пъпната връв на другия. „Бременностите Mo-Mo винаги се раждат чрез цезарово сечение възможно най-скоро“, казва Рос. Тези допълнителни ултразвуци, които получавате по време на бременността, ще наблюдават вашите бебета и техните пъпни връв, ако са Mo-Mo близнаци.

Независимо от класификацията на вашите близнаци, родилната стая е подготвена както за вагинални, така и за цезарово сечение. „Ако представящото бебе е във връхна позиция“, което означава, че главата й е насочена надолу, „има по-голям шанс да преминем с вагинално раждане“, казва Рос. “Става малко по-сложно, ако второто бебе не е върхово.” Вашият лекар може да се опита да обърне бебето или да роди седалищното й сечение, но цезарово сечение да роди второто бебе, след като първото е родено вагинално, не е нечувано.

Вземането за вкъщи

Бременността с близнаци може да изглежда, че изисква много от бъдещата майка, но продължава едва девет месеца. Почивайте много и се хранете добре, за да поддържате себе си и малките здрави. Преди да се усетите, ще поздравите две нови очарователни лица, ще удвоите тениски и ще преброите 20 нови пръста на ръцете и 20 нови пръста на краката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss