Дали е псориазис или Tinea Versicolor?

Псориазис срещу tinea versicolor

Ако забележите малки червени петна по кожата си, може би се чудите какво става. Може би петната просто са се появили и те сърбят, или може да изглежда, че се разпространяват.

Обрив с малки червени петна може да сигнализира за две доста често срещани състояния, но само лекар може да постави диагноза. Тези състояния са псориазис и tinea versicolor (TV). Симптомите на тези състояния могат да бъдат сходни, но причините, рисковите фактори и лечението са различни.

Причини и рискови фактори

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване. Не е заразно. Въпреки че точната причина е неизвестна, е по-вероятно да я развиете, ако някой от вашето семейство я има. Хората с ХИВ и децата, които имат повтарящи се инфекции като стрептокок в гърлото, също са изложени на по-висок риск. Други рискови фактори включват продължително пушене, затлъстяване и стрес.

Телевизията е гъбично заболяване, причинено от свръхрастеж на дрожди. Всеки има известно количество дрожди, живеещи върху кожата си. Но няма да го забележите, освен ако дрождите не пораснат извън контрол и не ви предизвикат обрив.

Всеки може да получи това често срещано състояние. Но симптомите може да изглеждат различно в зависимост от тена на кожата ви. Излагането на висока топлина и влажност ви излага на по-висок риск за телевизор. Хората, които живеят в тропически райони, са по-склонни да го развият, отколкото тези в по-хладен или сух климат, според Американската академия по дерматология. Прекомерното изпотяване, мазната кожа и скорошната локална употреба на стероиди също увеличават риска.

Телевизията не е заразна, което я прави различна от други гъбични инфекции, като трихофития, която се разпространява чрез директен контакт и е свързана с лоши хигиенни навици.

Симптоми

Има различни видове псориазис. Плаковият псориазис е най-често срещаният вид. Може да се разпознае по надигнатите му червеникави петна по кожата. Тези лепенки се наричат ​​плаки. Плаките могат да се появят по цялото тяло или на определени места като лакти или колене.

Гутатен псориазис е друг вид псориазис. Този тип най-вероятно ще бъде сбъркан с телевизия. Гутатният псориазис се характеризира с малки червени петна, които могат да се появят на места, включително:

 • обятия
 • крака
 • багажника
 • лице

Хората с телевизор също развиват малки червени петна по тялото си. Според д-р Фил Кабигтинг, асистент по дерматология в Медицинския център на Колумбийския университет, телевизионен обрив обикновено се появява по гърдите, гърба и ръцете. По-вероятно е да се появи в по-топлите месеци и може да изглежда различно в зависимост от тена на кожата ви.

Ако имате светла кожа, обривът може да изглежда розов или тен, леко повдигнат и люспест. Ако кожата ви е по-тъмна, обривът може да е тен или блед, каза Кабигтинг. Телевизионният обрив също е сърбящ и може да причини обезцветяване на кожата. Телевизорът може да остави след себе си тъмни или светли петна дори след успешно лечение. Изчистването на тези петна може да отнеме месеци.

Какъв е най-добрият начин да определите дали имате псориазис или телевизия? Според Kabigting има някои ключови разлики:

 • Телевизията вероятно ще сърби повече от псориазис.
 • Ако обривът ви е по скалпа, лактите или коленете, това може да е псориазис.
 • Псориазисните люспи ще станат по-дебели с течение на времето. Телевизионен обрив няма.

Лечение

Ако имате псориазис, Вашият лекар ще Ви помогне да определите най-доброто лечение. Може да се наложи да опитате различни лечения или да комбинирате няколко лечения.

Възможните лечения включват:

 • кортикостероиди
 • перорални лекарства
 • биологични инжекции
 • Терапия с UV светлина

Понастоящем няма лек за псориазис. Целта на повечето лечения е да контролирате симптомите и да намалите огнища.

С телевизора противогъбичните лекарства изчистват повечето инфекции. Според Kabigting повечето леки случаи се повлияват от противогъбични шампоани и кремове. При тежки случаи може да се обмисли перорално противогъбично лекарство. За да предотвратите връщането на гъбичната инфекция, избягвайте прекомерната топлина и изпотяване и спазвайте добра хигиена.

Кога да посетите лекар

Ако симптомите Ви безпокоят или се влошат, обадете се на Вашия лекар. Дерматолог може да диагностицира вашите кожни проблеми и да ви предпише правилното лечение.

Ако имате телевизор, важно е да потърсите помощ веднага. „Пациентите обикновено забавят идването си в кабинета и се появяват само след като обривът се разпространи или стане силно обезцветен“, каза Кабигтинг. “В този момент обривът и свързаното с него обезцветяване са много по-трудни за лечение.”

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss