Дали безсънието е често срещан страничен ефект от ваксината?

Всеки път, когато вземете ново лекарство или получите ваксина и имате нов симптом, може да се чудите дали това се случва поради медицинска намеса или просто случайност. Ако установите, че не можете да спите след ваксина, този страничен ефект вероятно не е свързан със самата ваксина.

Продължете да четете, за да научите дали изследователите са открили връзка между ваксинацията и безсънието.

Могат ли ваксините да повлияят на моделите ви на сън или безсъние?

Безсънието е състояние, което засяга способността ви да заспите или да останете заспали. Състоянието може сериозно да повлияе на качеството ви на живот. Тези, които изпитват безсъние, трудно се концентрират и са по-склонни да се чувстват тревожни и депресирани.

Докато всеки преживява случайна нощ на лош сън, безсънието е различно. Човек с безсъние има проблеми със съня поне 3 нощи в седмицата и симптомите му са склонни да продължават повече от 3 месеца. Те могат да опитат домашни интервенции за подобряване на съня си, но няма да видят резултати.

В Съединените щати има много ваксини. The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изброява много видове ваксини, налични в Съединените щати. Те включват:

 • дифтерия
 • хепатит Б
 • човешки папиломен вирус (HPV)
 • сезонен грип
 • дребна шарка
 • и много други

Когато получите ваксина, вие също трябва да получите информация за ваксината, която описва най-честите нежелани реакции.

Според Министерството на здравеопазването и човешките услуги най-честите странични ефекти на ваксината са болка на мястото на инжектиране, втрисане, главоболие, мускулни болки и чувство на умора. Понастоящем безсънието не се описва като често срещан страничен ефект на която и да е ваксина.

Въпреки че безсънието не е посочено като често срещан страничен ефект от ваксините, включително ваксината срещу COVID-19, има един доклад за случайT на тежко безсъние след получаване на ваксина срещу COVID-19. В друг доклад за случай човек е имал обратния ефект – хиперсомния или прекомерна умора – след като е получил ваксината.

Страничен ефект от ваксината срещу COVID-19 ли е безсънието?

Най-честите нежелани реакции на ваксината срещу COVID-19 са болезненост и зачервяване на мястото на инжектиране, главоболие, умора и треска. Тези нежелани реакции обикновено се подобряват за няколко дни.

Безсънието не е известен страничен ефект на никоя от ваксините срещу COVID-19. Проучване от 2022 г. на 176 души, които са получили ваксина срещу COVID-19, не открива никакви разлики по отношение на безсънието, умората или депресията между хората, които са получили и не са получили ваксината.

Разбиране на ваксините и техните странични ефекти

Ваксините действат, като имитират инфекция, която кара тялото ви да изгради имунен отговор. След това, ако сте изложени на инфекциозния организъм, тялото ви ще може да реагира по-бързо. Ефектите ви помагат да не се разболеете или да се разболеете сериозно.

Повечето нежелани реакции на ваксината са свързани с това, че тялото ви реагира на ваксината. Вашето тяло може да изисква повече енергия, за да изгради имунен отговор, което е една от причините да се чувствате уморени.

Ваксините обикновено могат да повлияят на модела ви на сън. Те могат да ви накарат да се чувствате по-сънливи или по-уморени от нормалното. Не всеки, който получи ваксина, ще изпита умора. Ефектите от ваксината, свързани със съня, обикновено не са достатъчно дълги, за да се считат за безсъние, или месеци след получаване на ваксината.

Включете се!

Важно е да запомните, че изследователите не са в състояние да съберат данни за неблагоприятните ефекти, ако те не бъдат докладвани. Ако изпитате значително безсъние или някакви други неочаквани симптоми след получаване на ваксина, можете да докладвате събитието, като използвате Системата за докладване на нежелани събития при ваксини.

Справяне с безпокойството от ваксината

Откакто съществуват ваксините, съществува и безпокойството от ваксините. Някои хора изпитват страх от иглите и самата инжекция, докато други се страхуват от страничните ефекти. От друга страна, някои хора се страхуват от тежък пристъп на заболяване, ако не получат ваксината.

Пандемията от COVID-19 представи повече примери за безпокойство от ваксините във време, когато обществеността също беше загрижена за смъртоносните ефекти на коронавируса. Хората изразиха безпокойство, страх и несигурност относно своите индивидуални рискове.

Ако изпитвате безпокойство от ваксина, което е повишена реакция или страх, свързани с получаването на ваксина, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите:

 • Опитайте се да разберете кой е най-значимият източник на вашето безпокойство, свързано с ваксината. Например страхувате ли се от иглата, от нежелана реакция или друг свързан фактор?
 • Обучете се, като използвате надеждни здравни сайтове или като говорите с вашия специалист по първична медицинска помощ. Като цяло сайтовете, които завършват на „.gov“, са по-надеждни по отношение на добре проучена информация.
 • Направете план кога ще получите ваксина. Ако се притеснявате, че ще се чувствате уморени или неразположени за няколко дни, вземете ваксината, когато имате няколко почивни дни или когато графикът ви е по-малко натоварващ.
 • Разберете очакваните странични ефекти. Научаването за възможни странични ефекти от ваксината може да ви помогне да разберете дали това, което изпитвате, е нормално или необичайно.

Участието в дейности, които също помагат за облекчаване на безпокойството ви, също може да помогне. Почивката, наслаждаването на природата, четенето на книга, гледането на любимо телевизионно предаване или прекарването на време с любимите хора са чудесни начини за облекчаване на безпокойството.

защо не мога да спя

Ако установите, че изпитвате безсъние след ваксина или просто като цяло, помислете общи допринасящи фактори към състоянието, като например:

 • напредване на възрастта
 • преживяване на остър пристъп на стрес, като натиск на работа или кавга с любим човек
 • имате нежелани реакции или симптоми на състояния на психичното здраве, като депресия и тревожност

Каквато и да е причината, безсънието е често срещано нарушение на съня и има налични лечения. Ако говорите с Вашия лекар за вашите симптоми, той може първо да се опита да изключи други състояния, които могат да изглеждат подобни на безсъние. Пример за това е обструктивна сънна апнея или синдром на неспокойните крака, които могат да ви попречат да имате спокоен сън.

Ако вашият лекар ви диагностицира безсъние, лечението може да включва терапия и лекарства, които да ви помогнат да спите по-добре. Когнитивно-поведенческата терапия е общ подход за лечение на безсъние. Този тип терапия се фокусира върху това да ви помогне да разпознаете мислите, които ви пречат да спите и след това да се справите с тези мисли, за да намалите нивата на тревожност.

Понякога само терапията може да не ви помогне веднага да заспите. Ако случаят е такъв, Вашият лекар може да предпише краткотрайни лекарства, за да помогне. Примерите включват бензодиазепини и седативни антидепресанти. Тези лекарства няма да лекуват основните причини за безсъние, но могат да ви помогнат да заспите.

След като милиони хора по света са получили ваксините срещу COVID-19 и други ваксини, има малко съобщения за безсъние, свързано с получаване на ваксина. Въпреки това, безпокойството и безпокойството, свързани с получаването на ваксината (или други несвързани фактори), също могат да ви накарат да загубите сън през нощта.

Ако симптомите на безсъние продължават, говорете с Вашия лекар. Предлагат се няколко лечения, които да ви помогнат да заспите по-удобно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss