Говорете с Вашия лекар за болката

Остеоартритът е състояние, което уврежда или унищожава хрущяла, който подпомага ставите и улеснява движението на техните съставни кости. Това може да бъде много болезнено състояние и често засяга колянните стави.

Има лечения, които могат да облекчат дискомфорта, причинен от остеоартрит, и знанието как да говорите с Вашия лекар за това, което изпитвате, може да ви помогне да намерите подходящото лечение.

Подготовката за разговора ви с лекаря относно болката ви в идеалния случай трябва да започне много преди да стигнете до кабинета му. Съставянето на списък с неща, за които искате да говорите по време на посещението, може да ви помогне да следите или да забравите важни моменти.

Темите, които този списък трябва да обхване, включват дали нещо друго може да причини вашата болка, какви тестове може да се наложи да преминете и какви лечения могат да се използват за облекчаване на болката. Други теми включват дали има алтернативи на масовите тестове и лечения и къде можете да отидете за повече информация.

Помислете за водене на бележки за болката си поне няколко дни преди вашето посещение. Нещата, които трябва да запишете, включват:

  • По кое време на деня ви боли коляното.
  • При какви обстоятелства започва болката.
  • Ако можете, опишете как се чувства болката по време на всеки епизод.
  • Опишете къде на или около коляното ви изглежда боли всеки път.
  • Следете колко дълго продължава дискомфортът.
  • Какво, ако не друго, правите, за да го лекувате сами, и колко ефективни са тези лечения.
  • Опитайте се да определите колко силна е болката.

Нещо, което трябва да имате предвид относно тежестта на болката: лекарите и други медицински специалисти често използват 10-степенна скала, когато разпитват пациент, като болката е по-лоша, колкото по-висока е скалата, която отивате.

Други неща, които може да искате да подготвите предварително, са копия от вашите медицински досиета за Вашия лекар, ако той или тя вече не ги имат, списък на лекарствата, които приемате, имената и информацията за контакт за всички други медицински специалисти, които виждате , и нещо за писане и нещо за писане.

Нещо друго, което може да искате да обмислите, е да уредите да доведете доверен приятел или роднина със себе си на посещението. Освен емоционалната стойност да имаш любим човек с теб, този човек може също да ти напомни за точки, които да повдигнеш или да зададеш въпроси, които може би си забравил.

Времето ви с вашия лекар може да е ограничено и подготвянето на тези неща предварително може да ви помогне да извлечете максимума от посещението си.

Когато дойде времето за действителното посещение, ще става въпрос само за въпроси: на лекаря и на вас.

Отговорете на въпросите на лекаря възможно най -точно, дори ако се чувствате неудобно по темата. Всичко, което кажете на лекаря, може да помогне при лечението ви.

С вашите въпроси, най -важното, задавайте всеки въпрос, който ви е необходим, и не се поддавайте на идеята, че губите времето на лекаря си.

След като зададете въпроса, уверете се, че сте получили отговор и че напълно разбирате какво означава този отговор. Ако не разбирате, помолете за пояснение, докато не разберете. Ако е необходимо, водете си бележки. Отново не е време да се срамувате.

Причините за остеоартрит не са напълно изяснени и няма лечение. Но има лечения, които могат да ви помогнат да се справите с остеоартрита. Някои от тях могат да бъдат прости като промяна в начина на живот, но могат да означават и лекарства или дори операция.

Подготовката и честният разговор с Вашия лекар може да Ви помогне да определите кой режим ще бъде най -добрият за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss