Генетично ли е заболяването на периферната артерия?

Болестта на периферните артерии се причинява основно от натрупване на плака във вашите артерии, като рисковете се увеличават от основните медицински състояния и определени фактори на начина на живот, но има и възможна генетична връзка.

Болестта на периферните артерии (ПАБ) има редица известни рискови фактори и може също да бъде генетична. Самата PAD се причинява основно от атеросклероза, при която във вашите артерии се натрупва восъчно вещество, наречено плака. Ако имате PAD, вашите периферни артерии (тези, които носят кръв от сърцето ви) са засегнати.

Ако имате член на семейството с PAD или сте любопитни дали може да предадете PAD на любим човек, помислете за следната информация относно генетиката и това състояние, както и други важни факти за причините за него.

Наследствено ли е заболяването на периферните артерии?

Докато PAD най-често се причинява от атеросклероза, изследователи също смятат, че може да има наследствена връзка.

Вашият общ риск от развитие на PAD може да бъде по-висок, ако имате фамилна анамнеза за PAD, както и други свързани сърдечно-съдови заболявания, като например:

 • сърдечен удар
 • високо кръвно налягане
 • удар
 • васкулит или други видове заболявания на кръвоносните съдове

Сърдечно-съдови заболявания и свързани състояния могат да работят в семейства, също. При някои хора това може да са предшественици на PAD.

Диабетът е друго съображение. Не само това състояние управлявани в семействано и с диабет увеличава риска ви за развитие на атеросклероза, която от своя страна може да доведе до PAD.

Вашият индивидуален риск от развитие на PAD също може да бъде свързан с определени гени.

Един пример е фактор V Leiden (FVL), който е вид генна мутация често срещано в PAD и други атеросклеротични състояния, които могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци. FVL може да се увеличи Вашият риск от нарушения на кръвосъсирването, като тромбоемболизъм.

Проучване в 2019 г откриха четири потенциални ексклузивни генетични варианта на PAD, включително варианта FVL (F5 p.R506Q). Изследователите оцениха данните си като част от Програмата за милиони ветерани и предположиха силна връзка между високия холестерол, генетиката и PAD.

Изследователите продължават да откриват специфични генни мутации, които вероятно могат да бъдат изключително свързани с PAD. Например, a 2021 г Проучването разкри множество възможни генетични мутации, свързани с PAD и други свързани състояния. Те включват:

 • CDKN2BAS1
 • CHRNA3
 • HDAC9
 • PTPN11
 • SH2B3

Авторите на същото проучване отбелязват също, че гените, заедно с диабета и тютюнопушенето, повишават риска от PAD при хората.

Други рискови фактори за заболяване на периферните артерии

Докато генетиката може да играе роля в бъдещото развитие на PAD, атеросклерозата остава водеща най-често причина за това състояние. В същото време, най-често срещаният начин на живот рисков фактор е пушенето.

Други рискови фактори включват:

 • Вашата възраст и пол: В Съединените щати PAD е най-често при възрастни над 65 години. Докато PAD засяга еднакво жените и мъжете, жените са изложени на по-висок риск от усложнения, а мъжете са склонни да изпитват повече симптоми.
 • Раса и етнос: Проучване показва, че PAD е по-често при афро-американци и при американски индиански жени.
 • Свързани медицински състояния: Те включват висок холестерол, високо кръвно налягане и анамнеза за кръвни съсиреци.
 • Други медицински състояния: Примерите включват диабет, бъбречно заболяване и затлъстяване.
 • Фибромускулна дисплазия: Това състояние причинява стесняване на вашите артерии поради свръхрастеж на клетките в стените на артериите.
 • Начин на живот: Пушенето, стресът и липсата на редовна физическа активност могат да допринесат за развитието на PAD. Нездравословната диета, особено тази с високо съдържание на наситени мазнини, също може да увеличи риска.

Кога да се свържете с лекар, ако може да сте изложени на риск от заболяване на периферните артерии

Ако смятате, че може да сте изложени на риск от развитие на PAD, обмислете да говорите с лекар или друг медицински специалист относно вашите притеснения.

Заедно с това да им кажете дали имате фамилна анамнеза за това състояние, диагностичните тестове и лечението на други рискови фактори, като висок холестерол и високо кръвно налягане, също могат да бъдат полезни за намаляване на шансовете ви за развитие на PAD.

Ако изпитвате възможни симптоми на PAD, може да се наложи незабавно да посетите лекар. Някои от най-честите симптоми на PAD включват:

 • болка в краката, която обикновено се влошава по време на физическа активност
 • мускулни крампи в краката, бедрата и бедрата
 • бавно заздравяващи язви по краката и стъпалата
 • повтарящи се инфекции на краката
 • краката, които са студени в сравнение с останалата част от тялото ви
 • загуба на коса по краката
 • бавен растеж на ноктите на пръстите на краката

Често задавани въпроси относно болестта на периферните артерии и генетиката

Когато обсъждате PAD и генетиката с лекар, вземете предвид допълнителната важна информация:

Каква е основната причина за заболяването на периферните артерии?

Атеросклерозата е топ кауза на PAD. Атеросклерозата също е основна причина за заболяване на коронарните артерии. При атеросклерозата плака се натрупва в артериите ви, което блокира пътя на богатата на кислород кръв от сърцето ви към други части на тялото ви.

Какви са предупредителните признаци за заболяване на периферните артерии?

Докато PAD е лечимо, това е често грешат за други състояния като диабет и могат да останат недиагностицирани. Това може да доведе до усложнения като инфаркт, инсулт или ампутация на крака.

Важно е да получите медицинска помощ, ако почувствате възможни симптоми на PAD. Те включват болка в краката, която се влошава по време на тренировка или не изчезва след почивка, студенина в краката и стъпалата и повтарящи се язви или инфекции на долните крайници.

Обратимо ли е заболяването на периферните артерии?

Понастоящем няма лечение за PAD и това състояние не може да бъде обърнато. Вместо това целта е да приемете здравословен начин на живот заедно с план за лечение, за да намалите симптомите си и да предотвратите потенциални усложнения. Такива лечения могат да включват лекарства и операция.

Каква е очакваната продължителност на живота на човек с PAD?

Вашата точна продължителност на живота с PAD зависи от неговия стадий. Според обсервационно проучване, публикувано в 2018 г, 10-годишната смъртност е 27% въз основа на 5080 участници. Най-високата 10-годишна смъртност е 75% при тези с исхемия на крайниците, свързана с PAD (запушване на артериите на краката).

За да подобрите цялостната си перспектива, важно е да посетите лекар, ако имате рискови фактори за PAD. Те включват генетика, фактори на начина на живот и основни медицински състояния.

За вкъщи

PAD е сериозно състояние, което може да доведе до усложнения без навременна диагноза и лечение.

Ако имате фамилна анамнеза за PAD или неговите рискови фактори, като диабет, висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания, помислете за разговор с лекар за ранна диагностика и лечение. Лечението на някои от рисковите фактори на PAD може също да подобри цялостното здраве на сърцето ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss