Въшки: жизнен цикъл, лечение и превенция

Какво представляват въшките?

Главните въшки (единствено число „въшка“) са често срещано здравословно състояние, особено при децата. Тези упорити насекоми може да са трудни за отстраняване от косата и могат да бъдат доста заразни.

Симптомите на въшките включват видимо откриване на въшки в косата и усещане за сърбеж, изтръпване или гъделичкане по скалпа.

Въшките са паразитни насекоми. Те се нуждаят от домакин, който да им осигури храна, за да могат да живеят. Те образуват паразитна връзка с хората като техен гостоприемник, като кръвта от скалпа е техен източник на храна. Главните въшки живеят близо до скалпа, а понякога и в миглите и веждите.

Според Центрове за контрол на заболяванията (CDC), приблизително 6 до 12 милиона души получават въшки всяка година и повечето от тях са на възраст от 3 до 11 години. Това е така, защото децата на тази възраст са по-склонни да бъдат в близък контакт помежду си, когато играят.

Метод на пътуване

Въшките имат шест нокти, предназначени да задържат един косъм. Те също така използват ноктите си, за да пълзят надолу към скалпа ви, когато е време за хранене. Главните въшки не могат да летят, да скачат или да плуват.

Въпреки това, въшките, които са във вода като във вана или басейн, все още са плътно прикрепени към косата и могат да оцелеят под вода до осем часа. Ако насекомите паднат от гостоприемника си във водата, те ще умрат, защото се отделят от източника на храна.

Кръговат на живота

Жизненият цикъл на въшка започва като яйце, наричано още гнида. Гнидата е белезникаво-жълто петънце с дължина около 1 милиметър. Той се прикрепя здраво към отделен кичур коса близо до скалпа.

След 7 до 10 дни гнидата се излюпва и се превръща в така наречена нимфа или млада въшка. Нимфите обикновено са с размер между 1,1 и 1,3 милиметра и кафяви или бели на цвят. Нимфите узряват във възрастни въшки в рамките на около 9 до 12 дни.

Зрелите възрастни не са склонни да растат по-големи от 2 милиметра, а женските въшки са по-големи от мъжките. Зрелите въшки живеят около три до четири седмици.

Продължителност на живота при хората

Веднага след излюпването на яйцата на въшките, нимфите се нуждаят от храна. Използвайки ноктите си, за да пълзят от кичурите коса до скалпа, млади възрастни и зрели въшки се хранят с кръвта на гостоприемника няколко пъти на ден.

Докато има лесно достъпен източник на храна, една възрастна въшка може да живее до 30 дни на човек. Въпреки това въшките могат да продължат да се размножават. Женските въшки снасят до шест яйца всеки ден.

Въпреки че въшките могат да се разпространяват върху неодушевени предмети, те няма да се разпространят между вас и вашите домашни любимци. Дори домашни любимци с коса, като кучета и котки, не разпространяват въшки.

Продължителност на живота на предмети или без храна

Възрастните въшки не могат да живеят повече от 24 часа или така върху нечовешки повърхности като килими, дървени подове, дрехи, мебели, спортни каски, слушалки или аксесоари за коса. Въпреки това, ако сте открили въшки в дома си, изолирайте и измийте тези предмети и зони в рамките на най-малко 72 часа.

Гнидите не могат да живеят без човешки гостоприемник. Те се нуждаят от топлината на скалпа за инкубация, преди да се излюпят. Те се нуждаят от храната, която получават от човешката кръв веднага след като се излюпят. Гнидите, които са извадени от косъм, най-вероятно ще умрат, преди да се излюпят.

Третиране на косата и дома

Главните въшки не живеят много дълго без човешки гостоприемник, но могат лесно да се прехвърлят от един човек на друг чрез близък личен контакт. Важно е да лекувате въшките незабавно и задълбочено, за да избегнете заразяване.

Лечебните шампоани са предназначени да убиват възрастни въшки и гниди. Примерите включват NIX и RID. Тези и други марки могат да съдържат съставки като пиретрини и пиретроиди. За съжаление, шампоаните, които съдържат пиретроид, може вече да не са ефективни при лечението на въшки.

Лекарят може също да предпише лечебни шампоани, включително малатион (Ovide), бензилов алкохол (Ulesfia), спиносад (Natroba) и ивермектин (Sklice).

Не трябва да използвате лекарства за лечение на въшки при деца на възраст под 2 месеца. Говорете с Вашия лекар за алтернативни методи на лечение.

Почистването на килими и мека мебел предотвратява въшките да пълзят върху нов гостоприемник, преди да умрат. Измийте спалното бельо, дрехите и перящите се играчки като плюшени животни в гореща вода. Изсушете на силен огън за поне 20 минути, за да убиете въшките.

Домашни средства за премахване на въшки

Лечението на въшки у дома без лечебни шампоани не е толкова широко проучено. Въпреки това, има някои методи, които биха могли да бъдат ефективни при лечение на въшки у дома. Някои опции включват:

Етерични масла

Не е доказано, че етеричните масла винаги убиват въшките. Въпреки това, някои хора са се опитвали да прилагат растителни масла като чаено дърво, анасон или иланг иланг върху косата.

Задушаване

Прилагането на съединения върху косата за задушаване на въшки е друг естествен подход. Примери за продукти, които могат да се използват за задушаване на въшки, включват:

 • масло
 • майонеза
 • вазелин
 • зехтин

Мокро разресване

Мокрото разресване включва прилагане на балсам върху мокра коса и използване на гребен с много фини зъби, известен като гребен за гниди, за да премахнете въшките и гнидите от косата. Това трябва да се повтаря на всеки три до четири дни, докато не минат две седмици, откакто не сте видели въшки или гниди.

Домашни средства за лечение на въшки: Какво работи? »

Как да разбера дали въшките са изчезнали?

Лечението на въшки може да бъде стресиращо. В идеалния случай детето ви трябва да е без въшки и гниди около две седмици след първоначалното лечение. Продължавайте често да проверявате косата на детето си за въшки и гниди.

Ако след две седмици детето ви все още има въшки или скалпът му изглежда възпален или заразен, обадете се на неговия педиатър. Вашето дете може да се нуждае от лечение с рецепта.

Ако не сте сигурни дали въшките на вашето дете са изчезнали, можете да закупите черна лампа и да я осветите върху косата и скалпа на детето си. Живите гниди ще светят, когато са изложени на черна светлина.

Предотвратяване на въшки

Тъй като малките деца често предават въшки, може да е трудно да се вземат превантивни мерки. Те може да не разбират важността на предотвратяването на директен контакт. Има обаче някои стъпки, които можете да предприемете:

 • Научете детето си да избягва пряк контакт с другите и да се въздържа от игра или оправяне на косата на други деца.
 • Научете детето си да избягва споделянето на предмети за лична хигиена като четки, гребени, шапки, шалове и якета.
 • Преглеждайте косата на детето си на всеки три до четири дни, ако въшките са били съобщени в детската градина или училище.

За да предотвратите връщането на въшките, направете следните стъпки:

 • Изперете цялото спално бельо, кърпи и дрехи в много гореща вода, която е най-малко 130°F (54°C), последвано от горещ цикъл на сушилнята ви за 20 минути.
 • Химическо чистене на всички предмети, които не можете да перете. Ако това не е възможно, можете да ги поставите в големи, затварящи се торби за най-малко 72 часа, така че въшките да умрат.
 • Старателно прахосмукайте килими и мека мебел. След това внимателно изхвърлете торбичката на прахосмукачката.
 • Отделете продукти за грижа за косата и артикули като държачи за конска опашка, гребени, четки за коса, ленти за глава и шноли и ги накиснете в алкохол или лечебен шампоан. Можете също да ги миете в много гореща вода, например в съдомиялна.

не се тревожи

Да се ​​отървете от въшките може да отнеме много време, но случай на въшки не представлява опасност за здравето. Въшките не пренасят болести и не увреждат главата или скалпа.

Но можете да предотвратите въшки, като не споделяте гребени, четки за коса, аксесоари за коса, кърпи, спално бельо, шапки или шалове с човек, който има въшки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss