Възпалено гърло и киселинен рефлукс

ОТМЕНЯНЕ НА РАНИТИДИН

През април 2020 г. Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска всички видове рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от пазара на САЩ. Тази препоръка е направена, защото в някои продукти от ранитидин са открити неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (причиняващ рак химикал). Ако Ви е предписан ранитидин, говорете с Вашия лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрете приема на лекарството. Ако приемате извънборсов ранитидин, спрете приема на лекарството и говорете с вашия доставчик на здравни грижи за алтернативни възможности. Вместо да вземате неизползвани продукти от ранитидин на място за връщане на наркотици, изхвърлете ги в съответствие с инструкциите на продукта или като следвате инструкциите на FDA напътствие.

Общ преглед

Киселинният рефлукс, известен също като киселини, е отличителен симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ е състояние, при което мускулът в края на хранопровода е твърде хлабав или не се затваря правилно, което позволява на киселината (и хранителните частици) от стомаха да се издигнат обратно в хранопровода.

Повече от 60 милиона американци изпитват киселинен рефлукс поне веднъж месечно.

Освен че причинява общото усещане за парене на киселини, киселината от рефлукс може също да увреди хранопровода. Възпаленото гърло е един от симптомите на ГЕРБ, който може да бъде причинен от това увреждане.

Какво е киселинен рефлукс?

Киселинният рефлукс е обратният поток на стомашното съдържание, включително стомашната киселина, в хранопровода. Киселинният рефлукс се причинява отчасти от отслабването на долния езофагеален сфинктер (LES), мускулна лента с формата на пръстен, разположена в долната част на хранопровода.

LES е клапан, който се отваря, за да позволи на храната и напитките да се хранят в стомаха ви за храносмилане и се затваря, за да предпази материята от обръщане на потока обратно. Слабият LES не винаги може да се затвори плътно. Това позволява на стомашните киселини да пълзят обратно в хранопровода, като в крайна сметка увреждат гърлото ви и причиняват познатото усещане за парене.

Как да се справим с възпалено гърло

За да се справите с възпалено гърло, придружаващо киселинен рефлукс, е по -ефективно да се лекува основната причина: ГЕРБ. Както лекарствата без рецепта (OTC), така и лекарствата с рецепта действат чрез елиминиране, намаляване или неутрализиране на стомашните киселини. Неутрализиращият процес намалява киселини и болки в гърлото.

Хранителни навици

Промените в хранителните ви навици могат да помогнат за облекчаване на възпалено гърло, причинено от киселинен рефлукс. Експериментирайте с различни текстури по време на хранене, за да намерите предмети, които успокояват гърлото ви. Хората, които имат проблеми с преглъщането, може да открият, че яденето на лепкава храна или пиенето на течности е по -трудно и болезнено от меките храни или твърдите вещества, нарязани на малки парченца.

Разберете храните и напитките, които предизвикват киселини. Тъй като задействанията на всеки са различни, можете да опитате да водите дневник, в който да записвате какво ядете и пиете и когато почувствате симптоми. Това може да ви помогне да стесните причините. След като разберете какви са вашите тригери, можете да започнете да променяте диетата си.

Яжте малки и чести ястия и избягвайте кисели, пикантни или прекалено мазни храни. Тези елементи са по -склонни да предизвикат симптоми като киселини и болки в гърлото.

Също така трябва да избягвате напитки, които могат да предизвикат киселини и да раздразнят лигавицата на хранопровода. Те варират от човек на човек, но често включват:

 • напитки с кофеин (кафе, чай, безалкохолни напитки, горещ шоколад)
 • Алкохолни напитки
 • цитрусови и доматени сокове
 • газирани газирани напитки или вода

Опитайте се да не легнете в рамките на няколко часа след хранене, за да предотвратите симптомите на ГЕРБ. Говорете с Вашия лекар, преди да използвате билкови добавки или други лекарства за успокояване на възпалено гърло. Въпреки че болката е неудобна, важно е да лекувате симптомите си безопасно.

Лекарства

Може да помислите за лекарства, ако киселинният ви рефлукс не се подпомага, като промените хранителните си навици. Лекарствата за ГЕРБ, които помагат за намаляване или неутрализиране на стомашните киселини, включват антиациди, блокери на Н2 рецепторите и инхибитори на протонната помпа (ИПП).

Антиациди са извънборсови лекарства. Те работят за неутрализиране на стомашната киселина и облекчаване на симптомите на ГЕРБ със соли и хидроксидни или бикарбонатни йони. Съставките, които трябва да търсите, включват:

 • калциев карбонат (намира се в Tums and Rolaids)
 • натриев бикарбонат (сода за хляб, намерена в Alka-Seltzer)
 • магнезиев хидроксид (намира се в Maalox)
 • формули на алуминиев хидроксид (обикновено се използват в комбинация с магнезиев хидроксид)

H2 блокер лекарствата действат, като спират клетките в стомаха да произвеждат толкова много киселина. Налични са както OTC, така и рецепторни H2 блокери. Някои от извънборсовите опции включват:

 • циметидин (Tagamet или Tagamet HB)
 • фамотидин (орални таблетки Pepcid AC или Pepcid)

 • низатидин (Axid AR)

PPI лекарствата са най -силните лекарства за намаляване на производството на стомашна киселина. В повечето случаи Вашият лекар ще трябва да ги предпише (едно изключение е Prilosec OTC, което е по -слабата версия на Prilosec). PPI лекарствата за ГЕРБ включват:

 • омепразол (Prilosec)

 • лансопразол (Prevacid)
 • рабепразол (Aciphex)

 • пантопразол (Protonix)

 • езомепразол (Nexium)

Ефектите на киселинния рефлукс върху гърлото

Независимо дали използвате лекарства или стратегии за начин на живот (или и двете), важно е да управлявате симптомите на ГЕРБ. Хроничният, неуправляем киселинен рефлукс може да допринесе за възпаление на гърлото и да доведе до усложнения. Възможните усложнения на киселинния рефлукс в гърлото включват:

 • Езофагит: Дразненето на тъканите, покриващи гърлото, се дължи на мощния характер на стомашните и хранопроводните киселини.

 • Непрекъсната кашлица: Някои хора с ГЕРБ изпитват необходимост от често прочистване на гърлото, създавайки болезненост и дрезгавост.
 • Дисфагия: Това е затруднено преглъщане, когато белодробната тъкан се образува в лигавицата на хранопровода от ГЕРБ. Стесняването на хранопровода (доброкачествена езофагеална стриктура) също може да доведе до болки в гърлото и дисфагия.

В допълнение към възпалено гърло, хроничният и тежък киселинен рефлукс, който не се управлява, може да доведе до рядко, но сериозно състояние, наречено хранопровод на Барет. Това се случва, когато лигавицата на хранопровода промени състава си, за да прилича на лигавицата на червата.

Навсякъде от 1,6 до 6,8 процента от възрастните в Съединените щати развиват хранопровода на Барет. Хората с хранопровод на Барет имат леко повишен риск от развитие на рак на хранопровода.

Симптомите на хранопровода на Барет могат да включват:

 • киселини (парене в гърдите, болки в гърлото)
 • болка в горната част на корема
 • дисфагия
 • кашлица
 • болка в гърдите

Outlook

Не сте сами, ако страдате от симптомите на ГЕРБ. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че възпаленото гърло се дължи на киселинен рефлукс. Управлението на киселинния рефлукс с лекарства и със стратегии за начин на живот може да намали симптомите ви и да помогне за предотвратяване на бъдещи усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss