Възпаление на клепачите (блефарит)

Какво е възпаление на клепачите?

Клепачите ви са гънките на кожата, които покриват очите ви и ги предпазват от отломки и наранявания. Клепачите ви също имат мигли с къси, извити космени фоликули по ръба на клепачите. Тези фоликули съдържат мастни жлези. Тези мастни жлези понякога могат да се запушат или раздразнят, което може да предизвика определени нарушения на клепачите. Едно от тези заболявания е известно като възпаление на клепачите или блефарит.

Причини за възпаление на клепачите

Точната причина за възпаление на клепачите не винаги може да бъде определена, но различни фактори могат да увеличат риска от блефарит. Например, може да имате по-висок риск, ако имате и пърхот по скалпа или веждите. Възможно е също да имате алергична реакция към грим или други козметични продукти, които нанасяте около очите си, което предизвиква възпаление на клепачите.

Това не са единствените възможни причини. Други причини или рискови фактори за възпаление на клепачите включват:

 • наличие на акари на миглите или въшки
 • бактериална инфекция
 • странични ефекти на лекарствата
 • неправилно функционираща маслена жлеза

Видове възпаление на клепачите

Има два вида възпаление на клепачите:

 • Възпаление на предното око се появява от външната страна на окото ви, където са разположени миглите ви. Пърхотът по веждите и алергичните реакции в очите могат да причинят възпаление на предния клепач.
 • Възпаление на задния клепач се появява на вътрешния ръб на клепачите, най-близо до окото ви. Неправилно функционираща маслена жлеза зад фоликулите на миглите обикновено причинява тази форма на възпаление.

Симптоми на възпаление на клепачите

Възпалението на клепачите обикновено се забелязва, защото може да раздразни очите ви и евентуално да повлияе на зрението ви. Симптомите на възпаление включват:

 • сърбеж на клепачите
 • подути клепачи
 • червени или възпалени клепачи
 • усещане за парене в очите
 • мазни клепачи
 • усещане, че нещо е в или в очите ви
 • червени очи
 • влажни очи
 • коричка по миглите или в ъглите на очите
 • чувствителност към светлина

Тези симптоми могат също да показват сериозна инфекция на очите. Трябва да третирате тези симптоми като спешни случаи и незабавно да посетите Вашия лекар.

Диагностициране на възпаление на клепачите

Вашият семеен лекар, интернист или очен лекар може да диагностицира възпаление на клепачите. В някои случаи физическият преглед на окото ви е достатъчен за диагностициране на състоянието. Вашият лекар може също така да прегледа внимателно клепачите ви с помощта на специализиран инструмент за лупа. Този очен преглед проверява очите ви за възпаление, както и за наличие на бактерии, гъбички или вируси, които могат да показват инфекция.

Ако има симптоми на инфекция, Вашият лекар ще вземе тампон от окото Ви и ще вземе проба от всяка течност, изтичаща от очите Ви. След това тази проба се изследва под микроскоп.

Лечение на възпаление на клепачите

Измиването на очите и поставянето на топъл компрес може да намали възпалението. В зависимост от тежестта на възпалението и дали възпалението ви е причинено от инфекция, Вашият лекар може да препоръча други лечения.

Стероидно лечение

Ако нямате инфекция, Вашият лекар може да Ви предпише стероиди, капки за очи или мехлем за намаляване на възпалението. Вашият лекар може също да предпише смазващи капки за очи, за да спре дразненето, причинено от сухота в очите.

Антибиотици

Курсът на антибиотици може ефективно да лекува инфекции на клепачите. Вашият лекар може да предпише антибиотични лекарства под формата на хапчета, мехлем или течни капки. Лекарите често предписват капки, когато инфекцията се разпространи отвъд клепача.

Потенциални усложнения от възпаление на клепачите

Загубата на мигли е потенциално усложнение на възпалението на клепачите. Това се причинява от белези в космените фоликули, които могат да накарат миглите ви да растат неправилно. Обширните белези също могат да попречат на растежа на миглите.

Честите краткосрочни усложнения на възпалението на клепачите включват сухота в очите и розово око. Дългосрочните усложнения могат да включват:

 • белези на клепача
 • яд (заразена бучка, която се появява в основата на миглите ви)
 • хронично розово око

Маслените жлези на клепачите ви също могат да се заразят и блокират. Това може да причини инфекция под клепачите ви. Нелекувана очна инфекция може да причини трайно увреждане на очите и загуба на зрението. Белези под клепачите могат да надраскат деликатната повърхност на окото. Може също да причини язви на роговицата ви, която е чистият, защитен външен слой на окото ви.

Предотвратяване на възпаление на клепачите

Възпалението на клепачите може да бъде неудобно, болезнено и грозно. За съжаление, това състояние не винаги е предотвратимо, но можете да вземете мерки, за да намалите риска от възпаление.

Уверете се, че миете лицето си редовно. Това включва премахване на грима от очите и лицето преди лягане. Не докосвайте очите си с мръсни ръце и не търкайте сърбящи клепачи. Триенето на очите може да разпространи съществуваща инфекция. Също така, проверете клепачите си, ако забележите болка, зачервяване или подуване. Контролирането на пърхота също помага за намаляване на възпалението. Ако имате силен пърхот, говорете с Вашия лекар. Може да имате нужда от шампоан с рецепта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss