Възможно ли е да се изгарят 1000 калории на ден?

Изгарянето на 1000 калории на ден може да звучи като висока цел, но дали е така? И въобще здравословно ли е?

Краткият отговор: Зависи.

Колко трудно е да изгорите 1000 калории зависи от това как дефинирате „изгаряне на 1000 калории“.

Тялото на почти всеки се нуждае от поне 1000 калории на ден чрез основни биологични функции, като попълване на хормоналните нива и изграждане на нови тъкани.

Ежедневните дейности като почистване на къщата, разходки и градинарство също могат да изгорят значителен брой калории през целия ден. За някои хора тези дейности могат да изгорят повече от 1000 калории.

Изгарянето на 1000 калории чрез упражнения самостоятелно или в една сесия е по-трудно, но не и невъзможно. Например, 150-килограмов човек, бягащ с 10-минутно темпо в продължение на 90 минути, изгаря около 1020 калории.

Здравословно ли е да изгаряте 1000 калории на ден?

Това зависи от причината да се опитате да ги изгорите.

Ако сте активен човек, който яде достатъчно, за да попълни изгорените калории, няма нищо лошо в изгарянето на 1000 калории на ден чрез упражнения.

Въпреки това, енергичните упражнения за бързо отслабване или за компенсиране на преяждането не са здравословни навици и могат да бъдат признаци на хранително разстройство.

Животът с хранително разстройство може да бъде труден, но не сте сами. Има много ресурси, които да ви помогнат.

Продължавайте да четете, докато проучваме какво трябва да направите, за да изгорите 1000 калории на ден и да ви помогнем да определите дали е реалистично.

Реалистични очаквания

Отслабването или влизането във форма е постепенен процес. Нито една тренировка няма да има дългосрочен ефект върху тялото ви. Когато се опитвате да определите каква е реалистичната цел за вас, важно е да помислите какво ниво на активност ще можете да поддържате седмица след седмица.

Готови ли сте да отделите 1 час на ден? Два часа на ден? Какво ще кажете за 3 дни в седмицата? Пет дни в седмицата?

Броят на калориите, които изгаряте, докато тренирате, зависи от фактори като телесния ви размер, пол и количеството ви мускулна маса.

Обикновено мъжете и хората с по-голямо тяло изгарят повече калории на ден, отколкото жените и хората с по-малки тела. Например, 100-килограмова жена ще трябва да прекара много повече време в упражнения, за да изгори 1000 калории, отколкото 250-килограмов мъж.

Експертите препоръчват поне 150 минути умерена аеробна активност на седмица и силова тренировка на всички основни мускулни групи поне два пъти седмично.

Ако създавате нова тренировъчна програма, за да влезете във форма, стремежът ви да постигнете поне това минимално ниво на физическа активност е добро място за начало.

Според Американския съвет по упражнения (ACE), ето приблизителен поглед върху това колко калории биха изгорили трима души на ден и седмица, следвайки минималните указания:

Лице 1 Лице 2 Лице 3
Телесно тегло 95 паунда 150 паунда 220 паунда
понеделник 30 мин. умерен джогинг 60 мин. умерен джогинг и 30 мин. умерено вдигане на тежести 30 мин. умерен джогинг
вторник 30 мин. умерено гребане и 30мин. умерена силова тренировка Почивка 20 мин. умерено гребане и 30мин. умерена силова тренировка
сряда 30 мин. умерен джогинг 30 мин. умерен джогинг 25 мин. умерен джогинг
четвъртък 30 мин. умерено гребане и 30мин. умерена силова тренировка Почивка 25 мин. умерено гребане
петък 30 мин. умерен джогинг 60 мин. умерен джогинг и 30 мин. умерено вдигане на тежести 25 мин. умерен джогинг
събота Почивка Почивка 25 мин. умерено гребане и 30мин. умерена силова тренировка
Общо изгорени калории 1,173 2,160 2,643
Средно изгорени калории на ден 168 309 378

Фактори, които трябва да се вземат предвид

Изгарянето на 1000 калории на ден е по-лесно за някои хора от други. Например, 6 фута и 3 инча 18-годишен мъж, който играе в множество спортни отбори, може лесно да изгори повече от 1000 калории на ден, упражнявайки.

За 5 фута и 1 инч 40-годишна жена, която работи на бюро, изгарянето на 1000 калории на ден ще бъде по-трудно.

Редовните упражнения са полезни за тялото ви, но енергичните упражнения за загуба на екстремно тегло или упражненията за компенсиране на преяждането не са.

Ако се стремите да изгорите 1000 калории на ден, може би е добра идея да се запитате защо.

Ако целта ви е да подобрите цялостната си форма или да станете по-силни, измерването на напредъка ви в изгорените калории е лош начин да получите смислена обратна връзка.

Проследяването на други маркери, като процент на телесните мазнини, сърдечно-съдова форма или нива на сила, е по-точен начин да оцените напредъка си.

Ако целта ви е да отслабнете, изгарянето на определен брой калории е безсмислено без контекст. Ако изгаряте допълнителни 1000 калории чрез упражнения всеки ден, но консумирате допълнителни 1000 калории, теглото ви ще остане същото.

Как да изгорите 1000 калории на ден

Ето пример за това какво би било необходимо, за да изгорите 1000 калории на ден по три различни начина.

Бягане

Според ACE, ето грубо ръководство за това колко време ще трябва да бягате с различни темпове, за да изгорите 1000 калории. Имайте предвид, че точният брой калории, които ще изгорите, е уникален за тялото ви.

Темпо 100 фунта лице 150 фунта лице 200 фунта лице
5 мили в час 2,8 часа 1,8 часа 1,4 часа
6 мили в час 2,2 часа 1,5 часа 1,1 часа
7 мили в час 1,9 часа 1,3 часа Един час
8 мили в час 1,6 часа 1,1 часа 0,8 часа
10 мили в час 1,4 часа 0,9 часа 0,7 часа

Колоездене

Според ACE, ето грубо ръководство за това колко часа ще са необходими за изгаряне на 1000 калории при колоездене.

Темпо 100 фунта лице 150 фунта лице 200 фунта лице
5,5 мили в час 5,5 часа 3,7 часа 2,8 часа
12-13 мили в час 2,8 часа 1,8 часа 1,4 часа
16-19 мили в час 1,8 часа 1,2 часа 0,9 часа

Без упражнения

Горите калории по време на всичките си ежедневни дейности. В течение на един ден тези калории могат да достигнат значителен брой. Например, за среден мъж, миенето на съдовете изгаря около 174 до 252 калории на час.

Ето един поглед какво ще е необходимо, за да изгорите 1000 калории без упражнения:

Дейност Време Изгорени калории (мъже) Изгорени калории (жени)
Почистване или метене Един час 156–228 126–80
Миене на чинии 30 минути 87–126 69–90
Изгребване на сняг 30 минути 183–264 147–210
Умерено ходене 60 минути 348–498 276–396
Почистване на улуци 30 минути 174–249 108–198
Обща сума 3,5 часа 948–1365 726–1074

Колко трябва да ядете?

Ако изгаряте 1000 калории на ден чрез упражнения, количеството, което трябва да ядете, зависи от целта ви.

Ако целта ви е да отслабнете, ще трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Намаляване на вашите калории чрез 500 до 600 един ден под вашето поддържащо ниво може да доведе до около килограм загуба на тегло на седмица. Това често се счита за здравословен процент.

Опитът за „бърза диета“ или силно рестриктивна диета за отслабване е рядко успешни в дългосрочен план.

Ако целта ви е да поддържате теглото си, ще трябва да ядете същия брой калории, който изгаряте. За да натрупате тегло, ще трябва да ядете повече.

Когато не се препоръчва

Започването на нова и интензивна тренировъчна програма не е добра идея, ако имате здравословно състояние като диабет или сърдечно заболяване, което може да бъде повлияно от упражненията, освен ако не получите зелена светлина от Вашия лекар.

Също така не е добра идея нарочно да изгаряте значителен брой калории, без да зареждате правилно, ако вече сте под здравословното тегло за вашия пол и височина.

Нарочно не яденето след периоди на тежки упражнения може да е признак на анорексия на хранително разстройство. Интензивните упражнения след периоди на преяждане могат да бъдат признак на булимия или разстройство на преяждане.

Ако смятате, че може да имате хранително разстройство, може да се възползвате от разговор с медицински специалист, който е специализиран в хранителните разстройства.

Ако имате нужда от помощ и не сте сигурни откъде да започнете, можете да се свържете с линията за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства по телефон, текст или онлайн чат.

Кога да говорите с професионалист

Много хора намират, че работата с личен треньор или друг фитнес професионалист им помага да постигнат целта си за загуба на тегло или фитнес.

Личният треньор може да ви мотивира да се придържате към вашата програма и да ви помогне да поставите реалистични цели. Те също така могат да разработят ефективна програма за вас и да отговорят на всички въпроси, които може да имате.

Някои обучители са специализирани в подпомагането на хора с малък или никакъв опит в упражненията, докато други обучители работят с хора, които вече са в състояние да ги изведат на следващото ниво.

Добра идея е да поговорите с Вашия лекар, преди да започнете нова тренировъчна програма, ако имате сърдечно заболяване или друго здравословно състояние, което може да Ви попречи от интензивни упражнения.

Долния ред

Възможно е да изгорите 1000 калории за една тренировка. Въпреки това, за някои хора е по-лесно от други. Мъжете и хората с по-голямо тяло са склонни да изгарят повече калории по време на една и съща тренировка, отколкото жените и хората с по-малки тела.

Някои активни хора редовно изгарят повече от 1000 калории на ден, упражнявайки. Въпреки това, не е добра идея да се опитвате да изгорите 1000 калории, ако целта ви е бързо да отслабнете и не попълвате тялото си правилно след тренировка.

Разработването на устойчиви хранителни навици и навици за упражнения почти винаги е най-добрата стратегия за дългосрочна загуба на тегло и здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss