Възможно ли е да получите RSV повече от веднъж?

Можете да получите RSV повече от веднъж в живота си. Всъщност е вероятно да го получите няколко пъти през живота си. Можете дори да получите RSV два пъти в един и същ сезон. Но по-късните инфекции са по-малко сериозни.

В последните месеци на 2022 г. случаите на респираторно-синцитиален вирус (RSV) шипове в САЩ.

Случаите обикновено започват през есента, достигат пика си през зимата и продължават през ранна пролет. Но предпазните мерки, свързани с пандемията от COVID-19 през предходните години, означават, че случаите на RSV не са толкова разпространени. След като предпазните мерки отпаднаха, RSV започна да се разпространява.

RSV е водещата причина за хоспитализация сред деца на възраст под 1 година. Той обикновено причинява инфекции на горните дихателни пътища при деца и възрастни. Но може да доведе и до инфекции на долните дихателни пътища, като бронхиолит или пневмония, особено при малки деца.

При забележимото увеличение на случаите може би се чудите дали, подобно на грип или COVID-19, можете да получите RSV повече от веднъж. И ако е така, можете ли да го получите два пъти в един и същи сезон или дори в един и същи месец? Продължете да четете, за да научите повече.

Защо можете да получите RSV многократно?

Вашето тяло не произвежда дългосрочен имунитет срещу RSV. Това е една от причините вирусът да е толкова често срещан и защо можете да го получите повече от веднъж.

Някои вируси, като грип, имат много различни генетични щамове, които се променят от година на година, което прави повторното заразяване по-често. Но това не е вярно за RSV. Въпреки че има различни щамове, той е до голяма степен генетично стабилен.

Експертите не са напълно сигурни защо имунитетът срещу RSV не трае много дълго. Но те смятат, че самият вирус може меся се с вашия имунен отговор. Този процес се нарича имуномодулация.

относно 90% от хората получават RSV преди 2-годишна възраст. Тази първа инфекция обикновено осигурява известна степен на имунитет. Но този имунитет е краткотраен и само частичен. Все още можете да се заразите с вируса по-късно в живота, въпреки че може да не ви засегне в същата степен.

Повечето хора ще преживеят втора RSV инфекция през живота си. Според проучване от 2016 г. около 35% от децата вече са имали втора инфекция преди третия си рожден ден.

Колко скоро след като сте имали RSV, можете да го получите отново?

Въпреки че е възможно да получите RSV два пъти в един и същи сезон, това не е много често. Според преглед на проучвания от 2021 г. рискът ви да получите отново RSV след първоначална инфекция е около 70% по-ниски през първите 6 месеца.

Изследванията показват, че тялото ви започва да има имунен отговор на RSV в себе си 5 до 10 дни. Тази защита продължава от 3 до 12 месеца, преди да започне да намалява.

Според проучване от 2019 г. до 36% от хората могат да получат повторна инфекция поне веднъж на сезон.

Какви са симптомите на RSV по време на повторна инфекция?

Обикновено развивате частичен имунитет след RSV инфекция. Това означава, че втора инфекция вероятно няма да ви засегне толкова много.

Например RSV е по-вероятно да причини инфекция на долните дихателни пътища за първи път. Вашите долни дихателни пътища включват дихателната тръба (трахеята), дихателните пътища в белите дробове (бронхите и бронхиолите) и въздушните торбички в белите дробове (алвеолите).

относно 40% от хората с първа RSV инфекция развиват бронхиолит, възпаление на бронхиолите. В редки случаи може също да развиете пневмония, инфекция на алвеолите. Но рискът от инфекция на долните дихателни пътища намалява всеки път, когато получите RSV.

Все още е вероятно да изпитате инфекции на горните дихателни пътища, когато получите RSV по-късно в живота. Те засягат носа, устата, гърлото, синусите и гласовата кутия.

RSV симптоми

Честите симптоми на RSV включват:

 • хрема
 • кашлица
 • кихане
 • възпалено гърло
 • треска
 • хрипове
 • затруднено дишане
 • загуба на апетит

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)симптомите на RSV обикновено се появяват в рамките на 4 до 6 дни след заразяването и трябва да изчезнат след 1 до 2 седмици.

Как да разбера дали отново имам (или детето ми има) RSV?

Клиницистът обикновено ще диагностицира RSV въз основа на вашата медицинска история и симптоми. Но те може да поискат да потвърдят диагнозата, особено ако повторното заразяване настъпи през същия сезон. Те могат да направят това с всеки от следните тестове:

 • верижна реакция с обратна транскриптаза-полимераза в реално време (rRT-PCR), която включва тампон от устата
 • антигенен тест, който работи най-добре при деца
 • вирусна култура
 • кръвен тест

По-вероятно ли е някои хора отново да получат RSV?

Всеки може да получи RSV втори път. Но някои хора може да са по-склонни да получат една или повече повторни инфекции. Те включват:

 • кърмачета
 • деца
 • бременни хора
 • възрастни хора
 • хора с отслабена имунна система

Как мога да предотвратя повторна RSV инфекция?

Можете да предотвратите всяка инфекция (първа или друга) с RSV и други респираторни вируси, като направите следното:

 • Мийте редовно ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди.

 • Прикрийте кашлицата и кихането си. Използвайте кърпичка или ръкав на риза, а не ръката си.
 • Почиствайте често използвани повърхности и предмети, като плотове, дръжки на врати и мобилни телефони.
 • Избягвайте да докосвате лицето или очите си.
 • Избягвайте близък контакт и споделяне на предмети с хора, които имат RSV.

След като получите RSV, тялото ви има имунен отговор. Но този отговор не е пълен. Започва да избледнява с течение на времето – понякога в рамките на няколко месеца.

Поради тази причина повечето хора получават RSV инфекция отново по-късно в живота. Повече от една трета от хората получават втора инфекция, докато навършат 3 години.

Но този частичен имунитет все още помага. Повторните инфекции обикновено са много по-малко сериозни. Усложнения като бронхиолит или пневмония са по-вероятни при първична инфекция. Ако получите RSV за втори (или трети или четвърти) път, е по-вероятно да имате симптоми, подобни на настинка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss