Възможности за лечение на рак на щитовидната жлеза

Ракът на щитовидната жлеза започва в щитовидната жлеза. Това е малка жлеза с форма на пеперуда, която се намира на врата ви. Щитовидната жлеза произвежда много хормони, които работят за регулиране на вашия метаболизъм.

The Американско дружество за борба с рака (ACS) изчислява, че ще има 43 800 нови диагнози за рак на щитовидната жлеза в Съединените щати през 2022 г. Жените също са три пъти по-склонни от мъжете да бъдат диагностицирани с този рак.

Има много различни възможности за лечение на рак на щитовидната жлеза. Тази статия ще се потопи по-дълбоко в тези възможности за лечение и ще проучи резултатите от рак на щитовидната жлеза.

Как се лекува рак на щитовидната жлеза?

Лечението на всеки рак, включително рак на щитовидната жлеза, зависи от няколко различни фактора. Те включват:

 • вида рак на щитовидната жлеза, който имате
 • степента или стадия на вашия рак на щитовидната жлеза
 • степента на рака, което е как анормалните ракови клетки изглеждат под микроскоп
 • дали има или не определени генетични промени в раковите клетки
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние
 • вашите лични предпочитания

Като цяло екип от различни медицински специалисти ще работи заедно, за да разработи план за лечение, съобразен с вас. Това ще включва един или повече видове терапии, които ще опишем по-подробно по-долу.

Тази таблица дава общ преглед на различни възможности за лечение които могат да се използват за всеки стадий на рак на щитовидната жлеза. Струва си да се отбележи, че тези възможности за лечение могат да варират в зависимост от вида на рака на щитовидната жлеза.

хирургия Радиоактивен йод Хормонална терапия Лъчетерапия Химиотерапия Целева терапия
Етап I х х
Етап II х х
Етап III х х х
Етап IV х х х х х х

Какви са възможностите за лечение на рак на щитовидната жлеза?

Нека да разгледаме различните лечения за рак на щитовидната жлеза.

хирургия

Повечето видове рак на щитовидната жлеза се лекуват чрез операция. Има няколко различни вида хирургични процедури, които могат да се използват:

 • Лобектомия: Вашата щитовидна жлеза се състои от два лоба. Лобектомията се фокусира върху отстраняването на лоба на щитовидната жлеза, където се намира ракът. Обикновено се използва, когато ракът е все още малък.
 • Почти тотална тиреоидектомия: Почти пълната тиреоидектомия премахва повечето, но не цялата щитовидна жлеза.
 • Тотална тиреоидектомия: Тоталната тиреоидектомия премахва цялата щитовидна жлеза.

По време на операцията могат да бъдат отстранени и лимфни възли. Те могат да бъдат изследвани под микроскоп, за да се определи дали вашият рак се е разпространил в околните лимфни възли.

Радиоактивен йод

Клетките във вашата щитовидна жлеза абсорбират йод в тялото ви. Като такъв, радиоактивният йод (RAI) може да се използва за лечение на рак на щитовидната жлеза. Просто казано, клетките на щитовидната жлеза абсорбират RAI, след което неговата радиоактивност ги унищожава.

RAI обикновено се използва след операция за елиминиране на всички останали щитовидни и ракови клетки на щитовидната жлеза в тялото. Тъй като RAI се приема перорално, той може да достигне и до други части на тялото, убивайки всички ракови клетки на щитовидната жлеза, които може да са се разпространили (метастазирали).

Хормонална терапия

Вашата щитовидна жлеза произвежда хормони, особено хормони на щитовидната жлеза, които са много важни за регулирането на вашия метаболизъм. Поради това, ако сте претърпели тиреоидектомия, ще трябва да приемате хапчета за заместване на хормоните на щитовидната жлеза.

По-високите нива на тиреоиден хормон също могат да потиснат нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH), който се произвежда от хипофизната жлеза.

TSH обикновено казва на щитовидната жлеза да произвежда хормони на щитовидната жлеза и може също така да насърчи растежа на клетките на щитовидната жлеза и евентуално рак на щитовидната жлеза. Като такава, хормоналната терапия може също така да намали риска от повторна поява (рецидив) на рака на щитовидната жлеза.

Лъчетерапия

Лъчевата терапия използва високоенергийно лъчение за унищожаване на раковите клетки. Има няколко вида лъчева терапия. Тази, която се използва за рак на щитовидната жлеза, се нарича терапия с външен лъч.

Радиационната терапия с външен лъч използва машина, която се намира извън тялото ви, за да насочи радиацията към засегнатата област. Може да се използва, ако вашият рак не реагира на лечение с RAI или се е разпространил в по-отдалечени части на тялото, като белите дробове или черния дроб

Химиотерапия

Химиотерапията използва лекарства, които могат да убиват раковите клетки или да потискат растежа им. Обикновено се инжектира във вена или се приема през устата.

Най-общо казано, химиотерапията е сравнително необичаен вид лечение на рак на щитовидната жлеза. Но може да се използва за ракови заболявания, които са резистентни на други видове лечение или които са метастазирали.

Целева терапия

Целеви терапии действат чрез насочване към специфични маркери, свързани с раковите клетки на щитовидната жлеза. Целевата терапия за рак на щитовидната жлеза включва използването на киназни инхибитори.

Киназата е протеин в клетка, който й казва да расте и да се дели. Тъй като раковите клетки растат и се делят по-бързо от много други видове клетки, насочването на кинази може да помогне за предотвратяване на растежа на рака.

Подобно на химиотерапията, таргетната терапия може да се използва, ако ракът е метастазирал или ако други лечения не са ефективни. Някои примери за лекарства за таргетна терапия, използвани за рак на щитовидната жлеза, включват:

 • ленватиниб (Lenvima)
 • сорафениб (нексавар)
 • вандетаниб (Calpresa)

Какви са перспективите за хората с рак на щитовидната жлеза?

Като цяло, перспективите за хората с рак на щитовидната жлеза обикновено са добри. Но е важно да запомните, че има няколко фактора, които могат да повлияят на перспективата. Те включват:

 • специфичния тип рак на щитовидната жлеза, който имате
 • етапът, на който е диагностициран ракът
 • как ракът реагира на лечението
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

The Програма SEER от Националния институт по рака отбелязва 5-годишната преживяемост при различните видове рак. Това е мярка за процента на хората с определен вид и стадий на рак, които са живи 5 години след диагностицирането им.

Таблицата по-долу показва 5-годишната преживяемост при рак на щитовидната жлеза.

Стадий на рак 5-годишна преживяемост
Общата 5-годишна преживяемост при рак на щитовидната жлеза 98,4%
Когато ракът на щитовидната жлеза остава локализиран в щитовидната жлеза 99,9%
Ако ракът на щитовидната жлеза се е разпространил в близките лимфни възли 98,3%
Когато ракът на щитовидната жлеза се е разпространил в най-отдалечените части на тялото 53,3%

Важно е да знаете, че горната статистика се основава на голям брой хора с рак на щитовидната жлеза в продължение на много години. Те не отразяват напредъка в лечението или индивидуални фактори като възраст и цялостно здраве.

Често задавани въпроси относно лечението на рак на щитовидната жлеза

Операцията ли е най-разпространеното лечение за рак на щитовидната жлеза?

да Повечето хора, които са диагностицирани с рак на щитовидната жлеза, могат да очакват някаква форма на операция като част от техния план за лечение.

Колко време отнема лечението на рак на щитовидната жлеза?

Отговорът на този въпрос зависи от фактори като вида на препоръчаното лечение, както и от това как ракът реагира на това лечение. Вашият лекуващ екип може да ви даде по-добра представа какво да очаквате.

Лечим ли е ракът на щитовидната жлеза?

Според ACS повечето видове рак на щитовидната жлеза може да се излекува стига да не са метастазирали в по-отдалечени области на тялото. Това се отразява във високата 5-годишна преживяемост при локализиран и регионален рак на щитовидната жлеза.

Може ли ракът на щитовидната жлеза да метастазира в други части на тялото?

да А Проучване от 2021 г разгледаха метастатичните места за папиларен рак на щитовидната жлеза, един от най-често срещаните видове рак на щитовидната жлеза. Установено е, че най-честите метастатични места са белите дробове, костите, черния дроб и мозъка.

Може ли ракът на щитовидната жлеза да се върне след първоначално лечение?

да Документ от 2021 г. отбелязва, че предишни изследвания са установили, че 8% до 28% от хората с папиларен рак на щитовидната жлеза получават рецидив на тумора след лечение.

Има много потенциални лечения за рак на щитовидната жлеза, най-често срещаното от които е операцията. Някои от другите включват RAI, хормонална терапия и лъчева терапия.

Видът на избраното лечение зависи от фактори като вида на рака, неговия стадий и вашата възраст и цялостно здраве. Вероятно вашият план за лечение ще включва комбинация от различни видове лечение.

Ракът на щитовидната жлеза обикновено има добра перспектива, особено ако все още не е метастазирал. Вашият лекуващ екип може да ви даде по-добра представа какво да очаквате във вашата индивидуална ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss