Възможности за лечение на идиопатична хиперсомния

Понастоящем няма лек за идиопатична хиперсомния, но някои лекарства и промени в начина на живот могат да ви помогнат да управлявате симптоми като прекомерна сънливост.

Идиопатичната хиперсомния (IH) е рядко нарушение на съня, което причинява прекомерна дневна сънливост. Хората с IH може също да имат трудности при събуждане от сън. Симптомите на IH обикновено започват да се проявяват в юношеството и младата зряла възраст, но състоянието може да се развие във всеки момент от живота на човека. Причината за IH е неизвестна.

За разлика от други нарушения на съня, по-продължителният сън през нощта или подремването през целия ден не помага за облекчаване на дневната сънливост при IH. Вместо това може да са необходими промени в начина на живот и определени лекарства, за да останете бдителни през целия ден и да сведете до минимум вероятността от нараняване поради сънливост.

В тази статия ще разгледаме по-подробно видовете лечения, които могат да помогнат на хората с IH.

Лекарства за идиопатична хиперсомния

Предлагат се различни видове лекарства за лечение на IH. Повечето от тези лекарства обикновено се използват като общо лечение на нарушения на съня и не винаги могат да работят добре при хора с IH. Въпреки това вече са налични и специфични за IH възможности за лечение.

Ако вашият здравен екип вярва, че лекарствата могат да помогнат на вашия IH, те ще работят в тясно сътрудничество с вас, за да се уверят, че ще намерите правилния вариант за вашите симптоми.

Неамфетаминови стимуланти

Неамфетаминовите стимуланти са лекарства, насърчаващи събуждането, които намаляват сънливостта и подобряват бдителността чрез промяна на нивата на химикали в мозъка, които регулират съня.

Тези видове лекарства не са направени специално за IH, но могат да се използват за насърчаване на будността и намаляване на дневната сънливост.

В повечето случаи модафинил (Provigil) се препоръчва като първи избор на лекарство за хора с IH. В клинични проучвания е доказано, че употребата на модафинил намалява сънливостта и подобрява събуждането. В 2015 проучванехората с IH, които са приемали модафинил, съобщават, че се чувстват по-бодри и по-малко изтощени след сън.

Ан по-старо проучване от 2014 г установиха, че хората с ИХ, които приемат модафинил, са подобрили шофирането си, включително по-малко дрифтове и неподходящо пресичане на платно. Прекомерната сънливост може да повлияе на шофирането при хора с IH, но тези резултати предполагат, че лечението може да помогне с това.

Кларитромицин (Biaxin) е антибиотик, който подобно на модафинил може да повлияе на химичните сигнали в мозъка, които регулират съня. Изследванията показват, че при някои хора с нарушения на съня кларитромицинът може да помогне за подобряване на сънливостта през деня. Това изследване е в ход и понастоящем кларитромицин не се предписва редовно за лечение на IH.

Pitolisant (Wakix) също не се използва толкова често, но се проучва за потенциал за лечение на прекомерна сънливост при хора, които не реагират добре на други лечения. Продължават изследванията за употребата на питолизант за специфично лечение на IH.

Амфетамин и амфетаминоподобни стимуланти

Амфетамините са група стимуланти, които действат, като ускоряват обмена на съобщения между мозъка и тялото. Те обикновено не са първата линия на лечение за IH, но могат да се използват в специфични случаи като допълнително лечение.

Декстроамфетаминът (Dexedrine) е амфетамин с рецепта, използван за лечение на нарколепсия – друго нарушение на съня – и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Не е официално одобрено за лечение на IH, но понякога се използва за хора с това състояние.

Метилфенидатът (Ritalin, Concerta) не е амфетамин, но действа по подобен начин. Метилфенидатът е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на сънливост при нарколепсия. Няма много налични изследвания за употребата на метилфенидат специално за IH. Въпреки че преди беше обичайно лечение за IH, модафинилът се използва по-често сега.

Когато използвате амфетамини, важно е редовно да се консултирате с вашия здравен екип. Амфетамините могат да предизвикат пристрастяване, ако не се приемат правилно. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако ви предписват амфетамини за IH, важно е да приемате предписаното количество според указанията.

Също така е важно да се вземат предвид другите потенциални странични ефекти от приема на стимуланти. Те включват промени в настроението, промени в поведението и сърдечни проблеми.

Натриев оксибат

За разлика от другите видове лекарства, използвани за лечение на IH, натриевите оксибати са вид депресант, който действа чрез намаляване на сигнализирането в мозъка. Когато се приемат преди лягане, тези лекарства насърчават по-дълбок сън, което помага на потребителите да се събудят по-бодри, така че да се чувстват по-малко сънливи през деня.

В тази група има два основни вида лекарства:

  • натриев оксибат (Xyrem)
  • ниско-натриев оксибат (Xywav)

Както подсказва името, ниско-натриевият оксибат съдържа по-малко натрий, което може да помогне за намаляване на страничните ефекти от високия прием на натрий, като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Ниско-натриевият оксибат е единственото лекарство, специално одобрено за лечение на IH при възрастни. В едно скорошно клинично изпитване, до 93% от хората с IH, които са получили лечение с по-ниско съдържание на натриев оксибат, съобщават за подобрения в дневната си сънливост.

Друг проучване също установи, че използването на ниско-натриев оксибат намалява сънливостта през деня при хора с IH. Изследователите също установиха, че тези подобрения в енергията се поддържат дори когато хората спрат да приемат ниско-натриев оксибат за кратък период от време.

Подобно на амфетамините, има риск от злоупотреба с вещества с по-нисък натриев оксибат. Поради тази причина той се предлага само чрез определени лекари и се отпуска само от сертифицирани аптеки.

Промени в начина на живот и нелекарствени лечения

Преди здравните специалисти да предпишат лекарства, много ще препоръчат промени в начина на живот, за да помогнат за подобряване на симптомите на IH. Тези видове интервенции помагат повечето хора, въпреки че може да отнеме време, за да разберете правилния подход за вас.

Някои съвети, препоръчани от експерти по съня, включват:

  • Спазвайте редовен график за сън.
  • Избягвайте нощните дейности.
  • Избягвайте кофеина по-късно през деня.
  • Ограничете употребата на алкохол.
  • Избягвайте лекарства, които могат да повлияят на съня ви.
  • Лекувайте всички други състояния на съня, медицински или психиатрични състояния, които може да са налице.

Също така е важно да предприемете стъпки, за да сте в безопасност, докато може да сте сънливи. Шофирането или работата с друго тежко оборудване, докато сте уморени, може да бъде опасно. Потърсете помощ от приятели или семейство, когато е необходимо, за да избегнете нараняване.

Лечима ли е идиопатичната хиперсомния?

Тъй като причината за IH е неизвестна, не е ясно дали IH е лечима. В момента няма наличен лек, но това не означава, че няма да има в бъдеще. Изследванията, които имат за цел да разкрият причината за IH, продължават, което може един ден да осветли възможностите за лечение, които биха могли да помогнат за осигуряване на по-дълбоко и по-значимо облекчение.

Възможно е IH да се разреши от само себе си. Проучвания, които разглеждат естественото прогресиране на IH с течение на времето, са установили, че спонтанната ремисия настъпва приблизително 1 на 5 хората.

Причината за IH е неясна, което може да затрудни лечението. Може да се използва комбинация от лекарства и промени в начина на живот, за да се намали сънливостта през деня и да се предотвратят усложнения от прекомерна сънливост.

Ако имате притеснения относно енергийните си нива през деня и установите, че добрият нощен сън не е достатъчен, за да ви помогне, може би е време да поговорите с вашия лекар относно здравословния ви сън. Опитен здравен екип може да ви помогне да идентифицирате правилния подход за лечение, за да управлявате симптомите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss