Всичко, което трябва да знаете за CyberKnife за рак на простатата

Какво е CyberKnife?

CyberKnife е търговска марка за устройство, което доставя стереотактична телесна лъчева терапия (SBRT). Това е форма на външен лъч радиация. Може да се използва за лечение на рак на простатата и други видове рак. Въпреки че съдържа думата „нож“ и понякога се нарича „радиохирургия“, няма нож или разрез.

SBRT е техника, насочена към изображение, за доставяне на високи дози радиация с изключителна точност. Целта е да убие раковите клетки, като същевременно ограничи увреждането на здравите тъкани и органи.

Системата CyberKnife има непрекъснат софтуер за насочване на изображения, който работи в реално време, за да се адаптира към вашия дихателен цикъл и движение на тумора. SBRT позволява големи дози в определена област, така че можете да завършите лечението си за няколко дни. За сравнение, конвенционалната лъчева терапия отнема до осем или девет седмици, за да завърши.

Продължете да четете повече за това какво да очаквате от лечението с CyberKnife.

Кой е кандидат за CyberKnife?

CyberKnife може да се използва като лечение от първа линия за рак на простатата в ранен стадий. Може да се комбинира с хормонална терапия за рак, който се е разпространил в близките тъкани. Може да се използва и за забавяне на прогресията при напреднал рак или рак, който се е повторил след предишно лечение.

CyberKnife срещу традиционните лечения

Лечението на рак на простатата не е еднакво за всички. Хирургията, лъчетерапията, химиотерапията и хормоналната терапия са предназначени да правят различни неща.

Има няколко предимства на CyberKnife в сравнение с други лечения:

  • Няма разрез или болка, каквито може да имате от операцията.
  • Няма нужда от анестезия или престой в болница.
  • Веднага след като приключи, можете да станете и да се върнете към нормалните си дейности.
  • Това отнема много по-малко време от конвенционалната радиация или химиотерапия.
  • Няма удължен период на възстановяване.

Друг вид радиация, използвана за операция на простатата, е брахитерапията. Това включва имплантиране на радиоактивни пелети във вашата простата. Пелетите отделят радиация за период от дни или седмици. Това е добър вариант за ранен или нискостепенен рак на простатата. CyberKnife може да е по-добър избор, ако не можете да имате анестезия или ако анатомията ви затруднява брахитерапията.

Ако имате лечение с CyberKnife, може да се нуждаете и от други терапии. Вашият лекар ще направи препоръка въз основа на променливи като стадия и степента на рака, както и възрастта ви и всякакви други здравословни състояния, които може да имате.

Как се подготвяте за CyberKnife?

Ще трябва да преминете през няколко стъпки, преди да започнете лечението.

С ултразвук като ръководство, урологът ще използва дълги игли, за да постави златни маркери във вашата простата. Това ще бъде подобно на това, когато сте направили биопсия. CyberKnife ще използва маркерите за проследяване на тумора по време на лечението.

След това ще ви трябват някои образни тестове, за да оцените местоположението, размера и формата на тумора. Тези данни се изпращат до софтуера CyberKnife, така че може да се определи правилната доза, точното местоположение и броя на третиранията.

Вашият лекар ще ви даде подробности, преди да започнете, за да можете да планирате съответно.

Вероятно ще имате нужда от една до пет лечения в последователни дни. Всичко това може да се постигне на амбулаторна база.

Няма нужда от анестезия или други лекарства, така че можете да ядете и приемате лекарства както обикновено. Избягвайте лосиони и пудри върху зоната, която ще третирате, и носете удобно облекло. Не е необходима допълнителна подготовка.

Какво се случва по време на процедурата?

Ще бъдете поставени в правилната позиция на масата. След това компютърно управляван робот ще се движи бавно около масата, насочвайки радиацията там, където е необходимо. Софтуерът ще коригира радиацията за вашия модел на дишане и всяко движение на тумора.

Това е неинвазивна, безболезнена процедура. Всяка сесия ще продължи от 30 до 90 минути. След като приключи, трябва да можете веднага да станете и да възобновите нормалните си дейности.

Какви са страничните ефекти?

Страничните ефекти на SBRT са подобни на тези при други видове радиационно лечение на рак на простатата, като:

  • проблеми с урината
  • ректално дразнене
  • еректилна дисфункция
  • умора

Тези странични ефекти обикновено са временни.

Какво се случва след лечението?

Лечението с CyberKnife обикновено не пречи на нормалните дейности.

Вашият лекар ще Ви посъветва за последващ график на посещенията. Няколко месеца след лечението вероятно ще трябва да насрочите нови образни тестове, като CT, MRI или PET. Изображенията ще помогнат на Вашия лекар да оцени отговора Ви на радиационно лечение.

Ако не може да бъде открит рак, може да не се нуждаете от допълнително лечение. Ще ви е необходимо внимателно наблюдение за известно време. Това обикновено включва рутинни физически прегледи, PSA тестване и образни тестове за проверка за признаци на рецидив.

Ако все още има данни за рак след SBRT, Вашият лекар ще направи някои препоръки за следващите стъпки.

За вкъщи

SBRT обикновено се счита за безопасен и ефективен, макар и не без странични ефекти. Отнема по-малко време от някои други видове лъчева терапия. CyberKnife може да не е наличен във всички центрове за лечение. Попитайте Вашия лекар дали SBRT с CyberKnife е добър избор за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss