Всичко, което трябва да знаете за халюцинациите

Какво представляват халюцинациите?

Халюцинациите са сетивни преживявания, които изглеждат реални, но са създадени от ума ви. Те могат да повлияят на всичките ви сетива. Например, може да чуете глас, който никой друг в стаята не може да чуе или види изображение, което не е истинско.

Тези симптоми могат да бъдат причинени от психични заболявания, странични ефекти на лекарства или физически заболявания като епилепсия или разстройство при употреба на алкохол.

Може да се наложи да посетите психиатър, невролог или общопрактикуващ лекар в зависимост от причината за вашите халюцинации.

Лечението може да включва приемане на лекарства за лечение на здравословно състояние. Вашият лекар може също да препоръча възприемане на различни поведения като пиене на по -малко алкохол и повече сън, за да подобрите халюцинациите си.

Видове халюцинации

Халюцинациите могат да засегнат зрението, обонянието, вкуса, слуха или телесните усещания.

Визуални халюцинации

Визуалните халюцинации включват виждане на неща, които ги няма. Халюцинациите могат да бъдат от предмети, визуални модели, хора или светлини.

Например, може да видите човек, който не е в стаята или мигащи светлини, които никой друг не може да види.

Обонятелни халюцинации

Обонятелните халюцинации включват вашето обоняние. Може да усетите неприятна миризма, когато се събудите посред нощ, или да почувствате, че тялото ви мирише лошо, когато не се чувства.

Този вид халюцинации може да включва и аромати, които смятате за приятни, като миризмата на цветя.

Вкусови халюцинации

Вкусовите халюцинации са подобни на обонятелните халюцинации, но включват чувството ви за вкус, вместо за миризма.

Тези вкусове често са странни или неприятни. Вкусовите халюцинации (често с метален вкус) са относително често срещан симптом за хора с епилепсия.

Слухови халюцинации

Слуховите халюцинации са сред най -често срещаните видове халюцинации. Може да чуете някой да ви говори или да ви казва да направите някои неща. Гласът може да е ядосан, неутрален или топъл.

Други примери за този вид халюцинации включват чуване на звуци, като например някой да ходи на тавана или многократно щракане или почукване.

Тактилни халюцинации

Тактилните халюцинации включват усещане за докосване или движение в тялото ви. Например, може да почувствате, че буболечки пълзят по кожата ви или че вътрешните ви органи се движат наоколо. Може също да почувствате въображаемото докосване на нечии ръце по тялото си.

Какво причинява халюцинации?

Условия на психичното здраве

Психичните заболявания са сред най -честите причини за халюцинации. Шизофрения, деменция и делириум са няколко примера.

Употреба на вещества

Употребата на вещества е друга доста често срещана причина за халюцинации. Някои хора виждат или чуват неща, които не съществуват след пиене на твърде много алкохол или приемане на наркотици като кокаин.

Халюциногенните лекарства като LSD и PCP също могат да ви накарат да халюцинирате.

Липса на сън

Недостатъчният сън също може да доведе до халюцинации. Може да сте по -склонни към халюцинации, ако не сте спали няколко дни или не спите достатъчно дълго време.

Възможно е също да изпитате халюцинации точно преди заспиване, известни като хипнагогични халюцинации, или точно преди събуждане от сън, известни като хипнопомпни халюцинации.

Лекарства

Някои лекарства, приемани за психични и физически здравословни състояния, също могат да причинят халюцинации. Паркинсоновата болест, депресията, психозата и епилепсията понякога могат да предизвикат симптоми на халюцинации.

Други условия

Други състояния също могат да причинят халюцинации. Те могат да включват:

  • висока температура, особено при деца и възрастни хора
  • мигрена
  • социална изолация, особено при възрастни хора
  • гърчове
  • глухота, слепота или проблеми със зрението
  • епилепсия (в някои случаи епилептичните припадъци могат да ви накарат да видите мигащи форми или ярки петна)

  • терминални заболявания, като ХИВ на етап 3 (СПИН), рак на мозъка или бъбречна и чернодробна недостатъчност

Как се диагностицират халюцинациите?

Най -доброто нещо, което трябва да направите, е веднага да се обадите на Вашия лекар, ако подозирате, че възприятията Ви не са реални. Вашият лекар ще попита за вашите симптоми и ще извърши физически преглед. Допълнителните тестове могат да включват анализ на кръв или урина и може би сканиране на мозъка.

Ако все още нямате специалист по психично здраве, инструментът Healthline FindCare може да ви помогне да намерите лекар във вашия район.

Ако познавате някой, който халюцинира, не го оставяйте на мира. В някои тежки случаи страхът и параноята, предизвикани от халюцинации, могат да доведат до опасни действия или поведение.

Останете с човека по всяко време и отидете с него на лекар за емоционална подкрепа. Може също така да можете да помогнете да отговорите на въпроси относно техните симптоми и колко често се появяват.

Как се лекуват халюцинациите?

Вашият лекар ще може да Ви препоръча най -добрата форма на лечение, след като разбере какво причинява халюцинациите Ви.

Лекарства

Лечението на вашите халюцинации ще зависи изцяло от тяхната основна причина. Например, ако халюцинирате поради тежко спиране на алкохола, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които спомагат за успокояване на нервната Ви система.

Въпреки това, ако халюцинациите са причинени от болестта на Паркинсон при човек с деменция, същият този вид лекарства може да не е от полза и могат да се използват други лекарства.

Точната диагноза е много важна за ефективното лечение на състоянието.

Консултиране

Консултирането също може да бъде част от вашия план за лечение. Това е особено вярно, ако основната причина за вашите халюцинации е психично състояние.

Говоренето със съветник може да ви помогне да разберете по -добре какво се случва с вас. Консултант може също да ви помогне да разработите стратегии за справяне, особено когато се чувствате уплашени или параноични.

Какво мога да очаквам в дългосрочен план?

Възстановяването след халюцинации зависи от причината. Ако не спите достатъчно или пиете твърде много, това поведение може да се коригира.

Ако състоянието ви е причинено от психично заболяване, като шизофрения, приемането на подходящите лекарства може значително да подобри вашите халюцинации. Като посетите незабавно лекар и следвате план за лечение, е по-вероятно да имате положителен дългосрочен резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss