Всичко, което трябва да знаете за сънливостта

Преглед

Чувството на необичайна сънливост или умора през деня е общоизвестно като сънливост. Сънливостта може да доведе до допълнителни симптоми, като забравяне или заспиване в неподходящо време.

Какви са причините за сънливост?

Различни неща могат да причинят сънливост. Те могат да варират от психични състояния и избор на начин на живот до сериозни медицински състояния.

Фактори за начина на живот

Някои фактори на начина на живот могат да доведат до повишена сънливост, като например работа много дълги часове или преминаване към нощна смяна. В повечето случаи вашата сънливост ще отшуми, когато тялото ви се адаптира към новия ви график.

Психично състояние

Сънливостта може да бъде и резултат от вашето психическо, емоционално или психологическо състояние.

Депресията може значително да увеличи сънливостта, както и високите нива на стрес или тревожност. Скуката е друга известна причина за сънливост. Ако изпитвате някое от тези психични състояния, е вероятно също да се почувствате уморени и апатични.

Медицинско състояние

Някои медицински състояния могат да причинят сънливост. Един от най-честите от тях е диабетът. Други състояния, които могат да доведат до сънливост, включват тези, които причиняват хронична болка или засягат метаболизма или психическото Ви състояние, като хипотиреоидизъм или хипонатриемия. Хипонатриемия е, когато нивото на натрий в кръвта Ви е твърде ниско.

Други медицински състояния, за които е известно, че причиняват сънливост, включват инфекциозна мононуклеоза (моно) и синдром на хроничната умора (CFS).

Медикаменти

Много лекарства, особено антихистамини, транквиланти и сънотворни, изброяват сънливостта като възможен страничен ефект. Тези лекарства имат етикет, който предупреждава срещу шофиране или работа с тежки машини, докато използвате тези лекарства.

Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате продължителна сънливост поради приеманите лекарства. Те могат да предпишат алтернатива или да коригират текущата Ви доза.

Разстройство на съня

Прекомерната сънливост без известна причина може да е признак на нарушение на съня. Има редица нарушения на съня и всяко има свои собствени уникални ефекти.

При обструктивна сънна апнея блокирането на горните ви дихателни пътища води до хъркане и паузи в дишането ви през цялата нощ. Това ви кара да се събуждате често със задавящ звук.

Други нарушения на съня включват нарколепсия, синдром на неспокойните крака (RLS) и разстройство на забавената фаза на съня (DSPS).

Как се лекува сънливостта?

Лечението на сънливостта зависи от нейната причина.

Самолечение

Част от сънливостта може да се лекува у дома, особено ако е резултат от фактори на начина на живот, като работа по-дълго, или психично състояние, като стрес.

В тези случаи може да ви помогне да си починете много и да се разсеете. Също така е важно да проучите какво причинява проблема – например дали е стрес или тревожност – и да предприемете стъпки за намаляване на чувството.

Медицински грижи

По време на Вашия прием, Вашият лекар ще се опита да идентифицира причината за Вашата сънливост, като обсъди симптома с Вас. Може да ви попитат колко добре спите и дали се събуждате често през нощта.

Бъдете готови да отговорите на въпроси относно:

 • вашите навици за сън
 • количеството сън, което получавате
 • ако хъркаш
 • колко често заспивате през деня
 • колко често се чувствате сънливи през деня

Вашият лекар може да ви помоли да водите дневник на навиците си за сън за няколко дни, като документира колко дълго спите през нощта и какво правите, когато се чувствате сънливи през деня.

Те могат също така да поискат конкретни подробности, като например дали наистина заспите през деня и дали се събуждате бодри.

Ако лекарят подозира, че причината е психологическа, той може да ви насочи към съветник или терапевт, за да ви помогне да намерите решение.

Сънливостта, която е страничен ефект от лекарствата, често е лечима. Вашият лекар може да смени лекарството с друг вид или да промени дозата Ви, докато сънливостта отшуми. Никога не променяйте дозата си и не спирайте приема на лекарства с рецепта, без първо да говорите с Вашия лекар.

Ако причината за вашата сънливост не е очевидна, може да се наложи да се подложите на някои тестове. Повечето обикновено са неинвазивни и безболезнени. Вашият лекар може да поиска някое от следните:

 • пълна кръвна картина (CBC)
 • изследвания на урината
 • електроенцефалограма (ЕЕГ)
 • CT сканиране на главата

Ако Вашият лекар подозира, че може да имате обструктивна сънна апнея, RLS или друго нарушение на съня, той може да насрочи тест за изследване на съня. За този тест ще прекарате нощта в болницата или център за сън под наблюдението и грижите на специалист по сън.

Вашето кръвно налягане, сърдечен ритъм, сърдечен ритъм, дишане, оксигенация, мозъчни вълни и определени движения на тялото ще бъдат наблюдавани през цялата нощ за признаци на нарушение на съня.

Кога да потърсите спешна помощ

Трябва да потърсите медицинска помощ, ако започнете да се чувствате сънливи след:

 • започнете ново лекарство
 • вземете свръхдоза лекарства
 • получи нараняване на главата
 • се излагат на студа

Как може да се предотврати сънливостта?

Редовното количество сън всяка вечер често може да предотврати сънливостта. Повечето възрастни се нуждаят от около осем часа сън, за да се чувстват напълно освежени. Някои хора може да се нуждаят от повече, особено тези с медицински състояния или особено активен начин на живот.

Говорете с Вашия лекар възможно най-скоро, ако изпитате някакви промени в настроението си, признаци на депресия или неконтролируемо чувство на стрес и тревожност.

Какви са перспективите за нелекувана сънливост?

Може да откриете, че сънливостта изчезва естествено, когато тялото ви свикне с нов график или когато станете по-малко стресирани, депресирани или тревожни.

Въпреки това, ако сънливостта се дължи на медицински проблем или нарушение на съня, е малко вероятно да се подобри от само себе си. Всъщност сънливостта вероятно ще се влоши без подходящо лечение.

Някои хора успяват да живеят със сънливост. Това обаче може да ограничи способността ви да работите, шофирате и работите с машини безопасно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss