Всичко, което трябва да знаете за смяната на глезенната става

Ако се нуждаете от операция на глезена, смяната на глезена може да предложи по-добър обхват на движение и по-естествено движение от фузията на глезена. Степента на успех и усложнения е сходна.

Подмяната на глезенната става или артропластиката на глезена е вид операция за лечение на артрит в късен стадий. Операцията включва отстраняване на увредена тъкан от глезена и замяната й с протеза, изработена от метал и пластмаса.

The златен стандарт Хирургията за артрит на глезена е била фузия на глезена. Сливането включва постоянно свързване на стъпалото с долния крак, така че вече да не може да се движи.

В наши дни подмяната на глезенната става има надмина синтеза като златен стандарт за хората, които отговарят на условията. Той предлага предимства пред синтеза, като например:

 • подобряване на движението на глезена
 • подобряване на походката при ходене
 • запазвайки структурата на вашата става

Броят на смените на глезенните стави, извършвани всяка година в Съединените щати, се увеличава. от 2009 до 2019 гброят на годишните процедури нарасна от 2180 на 5147.

Прочетете, за да научите за подмяната на глезенната става, включително кой е добър кандидат, какво включва процедурата и какво да очаквате по време на възстановяване.

местоположение на смяната на глезенната става в крака
Илюстрация от Бретан Ингланд

Кой е добър кандидат за смяна на глезенна става?

Смяната на глезенната става се използва за лечение на артрит на глезена. Посттравматичният артрит е най-често вид артрит на глезена. Тази форма на артрит се развива бързо след внезапно нараняване на глезена.

Лекарите обикновено препоръчват смяна на глезенната става само на хора с напреднал артрит, който не е отговорил на по-консервативни възможности за лечение като:

 • физиотерапия
 • ортези
 • бастун или бастун
 • лекарства

The идеален кандидат обикновено е човек на „средна възраст“ или над него, с правилно подравняване на глезена и сравнително добър обхват на движение.

Други фактори, които ви правят добър кандидат включват:

 • без затлъстяване
 • липса на физически натоварващ начин на живот
 • да нямате увреждане на нервите или кръвоносните съдове в крака си
 • с добра здравина на костите

Диабет и смяна на глезенна става

Наличието на основни здравословни проблеми като диабет може да ви направи по-податливи на хирургични усложнения и може да повлияе на кандидатурата ви за операция на глезена.

Въпреки това, в a Преглед на проучванията за 2022 гизследователите установиха, че хората с диабет не изглеждат изложени на по-висок риск от усложнения от смяна на глезенната става, но изглежда са изложени на повишен риск от сливане на глезена.

Каква е процедурата за операция за смяна на глезена?

Смяната на глезена обикновено се извършва под обща анестезия, което означава, че ще спите по време на процедурата. Хирургическият персонал също вероятно ще ви постави нервен блок, който блокира сигналите за болка от долната част на крака.

Вашата процедура вероятно ще продължи около 60 до 90 минути и ще изглежда по следния начин:

 1. Ще получите обща анестезия, обикновено чрез тръба, поставена в една от вените ви, често в задната част на ръката ви. Ако Ви бъде приложен нервен блок, ще го получите чрез тънка игла в крака.
 2. Хирургическият екип ще ви свърже с машини, които следят жизнените ви показатели, като пулс и кръвно налягане.
 3. Вашият хирург ще дезинфекцира кожата ви и ще направи разрези около стъпалото и глезена ви.
 4. Вашият хирург ще отстрани увредената ви кост и тъкан и ще ги замени с изкуствен заместител, съставен от две парчета метал с пластмаса между тях.
 5. Ще затворят раната с шевове.

Вероятно ще се събудите с повдигнат крак и в гипс или шина.

Какъв е процентът на успеваемост при операция за смяна на глезена?

В Преглед на проучванията за 2019 гизследователите установиха, че около 1 на 8 души се нуждае от ревизионна операция или фузия на глезена след 5 години и около 1 на 5 души след 10 години.

Прегледът също така установи, че определени групи са изложени на по-висок риск от нужда от ревизионна операция, включително хора с:

 • деменция
 • хронично белодробно заболяване
 • диабет

Какво мога да очаквам по време на възстановяване след смяна на глезена?

Може да се наложи да останете в болницата няколко дни след процедурата. Може да имате болка, когато нервната блокада изчезне, но медицинският екип може да ви даде болкоуспокояващи, за да ви помогне да се справите с дискомфорта.

Ще трябва да използвате патерици няколко седмици след процедурата и да се опитате да стоите далеч от краката си колкото е възможно повече. След първите 2 седмици може да сте в състояние да ходите с ботуш или специална скоба. Вашият екип ще премахне ботуша или скобата около 6 седмици след процедурата.

Какви са възможните рискове от операция за смяна на глезена?

Потенциалните усложнения включват:

 • инфекция
 • увреждане на нервите
 • кървене
 • кръвни съсиреци
 • неправилно подреждане на костите
 • нов артрит
 • необходимост от ревизионна операция

В преглед на проучвания от 2023 г. изследователите откриха среден процент на усложнения от 23,7% сред 4412 глезена.

Каква е разликата между смяната на глезена и синтеза?

Хирургията за сливане на глезена (известна още като артродеза на глезена) свързва костите в глезена ви, така че вече не можете да ги движите. Хирурзите постигат това чрез имплантиране на винтове или пластини, за да поддържат ставата на място, така че тялото ви да образува нова кост между стъпалото и крака.

Замяната на глезена може да предложи по-добър обхват на движение и по-естествено движение от сливането на глезена.

А Систематичен преглед за 2020 г не откриха значителна разлика между фузията на глезена и смяната на глезена по отношение на ревизията или степента на усложнения. А Проучване от 2019 г също не установи значителна разлика в цената.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно протезите на глезена.

От какво се правят протезите на глезенната става?

Ранните протези на глезена, разработени през 70-те години, изискваха цимент, за да ги прикрепят към костите ви. Съвременните импланти избягват нуждата от цимент и обикновено се състоят от две парчета метал с пластмаса между тях.

Колко скоро мога да ходя след операция за смяна на глезена?

След операцията ще трябва да ходите с патерици и да не натоварвате крака си за около 2 седмици. След този период ще можете да ходите със специална скоба или ботуш, докато можете да понесете напълно теглото си, обикновено след около 6 седмици.

Колко скоро мога да шофирам след операция за смяна на глезена?

Повечето хора не шофират, докато не могат да понесат напълно теглото си, след около 6 седмици. Може да сте в състояние да шофирате по-рано, ако операцията не беше на крака, който използвате, за да шофирате.

Колко болезнена е смяната на глезена?

Не трябва да чувствате болка по време на операцията, но може да имате значителна болка след това. Вашият лекар може да ви даде лекарства за болка, за да ви помогне да управлявате дискомфорта си.

Колко време продължават смяната на глезена?

В Проучване от 2020 гизследователите установиха, че сред 60 процедури 97,3% и 84,3% от имплантите са продължили съответно 5 и 10 години.

Смяната на глезенната става е операция, използвана за лечение на тежък артрит, който не можете да управлявате с по-консервативни възможности за лечение. Процедурата включва замяна на увредената част на глезена с изкуствен заместител.

Заместванията на глезенната става стават все по-често срещани, тъй като предлагат по-добър обхват на движение от фузията на глезена. Вашият лекар може да ви помогне да решите дали може да сте добър кандидат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss