Всичко, което трябва да знаете за симптотермалния метод

Дейвид Прадо/Стокси Юнайтед

Ако търсите алтернатива на традиционния контрол на раждаемостта, методите за информираност за плодовитостта (FAMs) биха могли да са за вас.

Малко по-сложни са, да. Но те не включват никакво хормонално лечение, което означава, че няма нежелани странични ефекти.

Вместо това, всичко, което те изискват, е да наблюдавате и записвате определени неща, за да предскажете кога сте плодовита и да предотвратите бременност.

И благодарение на нарастването на приложенията за проследяване на плодовитостта, симптотермалният метод е един от най-популярните. Прочетете, за да разберете какво представлява и как можете да го включите в живота си.

Какво е?

Накратко, според Planned Parenthood, симптотермалния метод е комбинация от три техники за осъзнаване на плодовитостта:

 • температурен метод
 • метод на цервикална слуз
 • календарния метод

Всички FAM разчитат на идеята, че бременността може да настъпи само наоколо 6 до 9 дни на менструалния цикъл.

По време на този фертилен прозорец можете да се въздържате от секс с пенис във вагината или да се уверите, че използвате бариерен метод или друга форма на контрацепция.

Използването на повече от един метод – известен още като симптотермалния метод – се казва, че помага на хората да идентифицират по-добре този прозорец.

Колко е ефективен?

Използването на методите за температура, цервикална слуз или календарни методи е по-малко ефективно от използването им заедно.

Така че, ако избирате FAM, симптотермичният метод е правилният начин. Въпреки това ще трябва внимателно да следвате техниката за максимална ефективност.

Според Американския колеж по акушерство и гинеколози, по-малко от 1 до 5 души от 100 ще забременеят през първата година от използването на FAM перфектно.

Това се увеличава до между 12 и 24 души от 100 при типична употреба.

Как работи?

Разбирането как работи симптотермичният метод означава разбиране на всяка от трите му части.

температура

Температурният метод работи чрез проследяване на промените в телесната температура по време на менструалния цикъл.

За да направите това, ще трябва да измервате температурата си всеки ден и да я отбелязвате на диаграма или в приложение.

Най-добре е да направите това веднага щом се събудите. Останете в леглото и използвайте базален термометър.

След известно време ще започнете да забелязвате лека промяна в температурата в определени точки от месеца —обикновено ще бъде по-ниско в началото на цикъла и ще се повишава по време на овулация.

Дните, в които можете „безопасно“ да правите P-in-V секс, са след като повишаването на температурата ви се задържи стабилно в продължение на поне 3 дни. „По-безопасните“ дни приключват, когато температурата ви спадне преди менструацията.

Цервикална слуз

Вагиналният секрет или цервикалната слуз също се променя през целия ви менструален цикъл.

Така че ще трябва да разглеждате това всеки ден и да записвате:

 • как изглежда
 • какво е усещането
 • колко има

Можете да направите това, като избършете с бяла тоалетна хартия, преди да изпикаете, погледнете всеки секрет по бельото си или пъхнете чисти пръсти във влагалището си.

Обикновено тялото ще произвежда повече слуз в дните преди и по време на овулацията.

След този период обикновено ще има по-малко слуз. Обикновено изглежда мътен и се чувства лепкав, преди постепенно да изчезне.

Тези дни (които средно между дни 11 и 14) се казват за вашите „по-безопасни“ дни за P-in-V секс без бариерен метод или друга форма на контрацепция.

Но когато започне менструацията, уверете се, че използвате вторичен метод за контрацепция, тъй като няма да можете да видите как изглежда вашата слуз.

Календар

Третият и последен метод включва графика колко дълго продължава вашият менструален цикъл.

Просто напишете първия ден от менструацията и първия ден от следващата. След това пребройте броя на дните между тях.

За да получите точен номер, ще трябва да направите това поне 6 цикъла.

И така, кога сте фертилни и най-застрашени от бременност? Е, ето къде идва малко математика:

 1. Определете кой е най-краткият ви цикъл от последните няколко месеца.
 2. Вземете 18 от общия брой дни на този цикъл.
 3. След това пребройте тази нова сума от първия ден от текущия ви менструален цикъл и го отбележете в календара си.
 4. Този отбелязан ден е началото на вашия плодороден прозорец.

Вашият последно фертилният ден може да се изчисли, като се намери най-дългият менструален цикъл във вашата диаграма, като се извадят 11 от общия брой дни и се брои тази сума от първия ден от текущия ви цикъл.

Трябва ли да използвате резервен метод?

В идеалния случай ще трябва да проследите всичко по-горе в продължение на няколко месеца (поне 6 цикъла, ако използвате календарния метод), преди да го използвате като форма на контрол на раждаемостта.

Така че междувременно ще се нуждаете от друга форма на контрацепция, като презервативи.

И когато започнете да разчитате на симптотермалния метод, също така е разумно да използвате вторична форма на контрацепция по време на фертилния си прозорец, ако не искате да се въздържате от секс P-in-V.

Разбира се, можете да използвате контрацепция всеки път, когато правите P-in-V секс за допълнително спокойствие.

Кой може да направи това?

Този метод не е подходящ за всеки, така че е най-добре да говорите с лекар или друг медицински специалист, преди да го изпробвате.

Например, хората, които не произвеждат много вагинален секрет, обикновено не могат надеждно да използват метода на цервикалната слуз.

Кратките менструални цикли обикновено правят календарния метод неточен. По същия начин, ако вашите менструални цикли се различават от месец на месец, може да откриете, че симптомотермалния метод е труден за използване.

Ако попадате в следните категории, ще трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате FAM:

 • Току-що сте започнали да имате менструация или имате нередовно кървене.
 • Наближаваш менопаузата.
 • Наскоро се отказахте от хормонален контрол на раждаемостта.
 • Наскоро сте родили, имали сте спонтанен аборт или сте направили аборт.
 • Приемате лекарства, които могат да повлияят на телесната ви температура, цервикалната слуз или менструалния цикъл.
 • Медицински специалист ви каза, че бременността може да представлява риск за здравето.
 • Имате полово предавана инфекция или имате повишен шанс да се заразите с такава.

Какви са потенциалните ползи?

За разлика от други форми на контрол на раждаемостта, не е нужно да поставяте нищо в тялото си със симптомотермалния метод.

Освен това струва по-малко. Единствените ви разходи са термометър, календар и потенциално резервен метод като презервативи.

Някои хора също харесват този метод, защото са в състояние да научат много повече за тялото си и може да се чувстват по-контролирани.

Може ли тази практика да бъде полезна за нещо друго освен контрол на раждаемостта?

Освен че помага за предотвратяване на бременност, симптотермалният метод може да бъде ефективен начин за план за бременност.

Тъй като този метод ви помага да идентифицирате вашия фертилен прозорец, вие ще знаете кога имате по-голям шанс да забременеете.

Освен това ще започнете да разбирате какво е „нормално“ за тялото ви и по-бързо ще забележите всякакви неочаквани промени.

Има ли някакви странични ефекти, които трябва да имате предвид?

Въпреки че няма нито един от нежеланите странични ефекти, които могат да дойдат с хормоналния контрол на раждаемостта, основният риск е по-високият потенциал за бременност.

Ако не следвате внимателно метода и правите P-in-V секс без бариера или друга форма на контрацепция по време на фертилния ви прозорец, това може да не работи.

И ако решите да избягвате P-in-V секс по време на най-фертилния си период, това може да означава въздържане до 16 дни в месеца.

Колко време отнема този метод, за да бъде напълно „готов за работа“?

За да разчитате на симптотермалния метод, ще трябва да имате задълбочено разбиране на тялото си. И всяка част от метода може да отнеме известно време, преди да се почувствате уверени в използването й.

Общият съвет е да начертаете поне 3 месеца, като използвате температурния метод, поне 1 цикъл за метода на цервикалната слуз и поне 6 цикъла за календарния метод.

Така че, ако комбинирате всички тях, вие гледате около 6 месеца, преди да сте готови да разчитате на този метод, за да предотвратите бременност.

Има ли други усложнения, които трябва да знаете?

Методът може да бъде доста сложен като цяло.

Трябва да сте ангажирани с проследяването на температурата и цервикалната слуз всеки ден и трябва или да избягвате P-in-V секс, или да използвате вторична форма на контрацепция в фертилни дни.

Освен това някои фактори за здравето и начина на живот могат да повлияят на нещата, които се опитвате да проследявате, което може да повлияе на резултатите ви.

Температурата може да бъде повлияна от:

 • болест
 • стрес
 • пушене
 • пиене

По същия начин цервикалната слуз може да се промени в резултат на:

 • кърмене или кърмене
 • определени лекарства
 • вагинално душене

Проникващият вагинален секс може също да промени слузта, която тялото ви произвежда –използването на презервативи за първия ви цикъл може да ви помогне да избегнете объркване.

Също така си струва да се отбележи, че понякога може изобщо да не забележите ясен модел, което прави този метод ненадеждна форма на контрол на раждаемостта, според изследване от 2017 г.

Каква е изводът?

Въпреки че симптомотермичният метод не се счита за метод за контрол на раждаемостта от първа линияфактът, че няма никакви странични ефекти, може да ви хареса.

Но може да бъде доста сложно да започнете сами. Така че може би е най-добре да научите въжетата от квалифициран учител. (Здравен специалист може да ви насочи към такъв във вашия район.)

След като разберете какво правите, внимателно се придържайте към инструкциите, за да предотвратите бременност. И запомнете: винаги използвайте бариерен метод или друга форма на контрацепция по време на вашия фертилен прозорец.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и автор, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин да прогони мигрената, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи здравни въпроси. Тя също така е написала книга, описваща млади активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивляващи се. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss