Всичко, което трябва да знаете за подуването на езика

Общ преглед

Езикът ви е жизненоважен и гъвкав мускул, който подпомага храносмилането на храната и ви помага да говорите правилно. Може да не мислите често за здравето на езика си, но редица условия могат да повлияят на този мускул. Възпалението на езика е едно от тях.

Възпалението на езика възниква, когато езикът се подуе и вероятно се обезцвети. Това може да накара езика да изглежда така, сякаш е гладък. Други имена за възпаление на езика включват инфекция на езика, гладък език, глосодиния, глосит и синдром на парещ език.

Какво причинява възпаление на езика?

Възпалението на езика рядко се проявява от само себе си. Често се случва в контекста на други здравословни проблеми.

Алергични реакции

Възпаление на езика може да възникне, ако имате алергична реакция към паста за зъби, вода за уста, протези, кремове за зъби или фиксатори. Алергичните реакции към определени лекарства също могат да причинят това състояние.

Синдром на Sjögren

Синдромът на Sjögren води до разрушаване на слюнчените жлези. Когато това се случи, може да развиете сухота в устата, което от своя страна може да доведе до възпаление на езика.

Травма

Изгаряния или травми в устата могат да причинят възпаление на езика.

Дефицит на витамини

Патологично ниските нива на витамин В-12 или желязо могат да причинят възпаление на езика.

Кожни състояния

Някои кожни състояния могат да причинят възпаление на езика. Оралният лишей планус е възпалително заболяване, което причинява рани, подуване и зачервяване. Сифилисът е полово предавана инфекция, която може да доведе до обрив по тялото. Pemphigus е автоимунно заболяване, което причинява образуване на мехури по кожата.

Гъбични инфекции

Дрождовите инфекции в устата, известни още като млечница, могат да причинят възпаление на езика.

Поглъщане на дразнители

Алкохолът, пикантните храни или тютюнът могат да раздразнят устата и да причинят възпаление на езика.

Какви са симптомите на възпаление на езика?

Симптомите на възпаление на езика зависят от тежестта на Вашето състояние и здравословното състояние, което го причинява. Може да имате проблеми с дъвчене, преглъщане или говорене. Може да имате възпален, нежен или подут език. Езикът ви може да промени цвета си и да изглежда бледо или червено.

Много сериозен симптом на възпаление на езика е, когато имате силно подуване. Това може да блокира дихателните пътища. Обадете се незабавно на 911, ако вие или някой друг имате тежко подуване.

Някои хора с това състояние няма да почувстват болка. Единственият им симптом може да е подут език.

Как се диагностицира възпалението на езика?

Вашият лекар ще прегледа езика ви, за да диагностицира възпалението на езика. Изследването може да покаже, че липсват папили. Папилите са малки пръстовидни издатини, които обикновено се намират на езика. Вашият лекар може също да отбележи подуване на езика.

Вашият лекар може да Ви попита за Вашата медицинска история и скорошна травма на устата или езика в опит да установи основната причина. Те могат да попитат за нови пасти за зъби, нови храни или други тригери, които може да са причинили внезапно начало на възпаление.

Ако няма очевидна причина за симптомите, Вашият лекар може да извърши други тестове, за да определи причината за възпалението на езика Ви. Обикновено се използват кръвни тестове, за да се види дали имате витаминен дефицит или анемия(ниски нива на желязо). Те също могат да идентифицират заболявания като сифилис.

В редки случаи, когато Вашият лекар подозира орален лишей планус, Вашият лекар може да вземе биопсия или тъканна проба за лабораторни изследвания.

Какви са възможностите за лечение на възпаление на езика?

Лечението на възпалението на езика се фокусира върху две цели. Първо, тя трябва да намали възпалението и болката. Второ, той трябва да бъде насочен към основното здравословно състояние, причиняващо този проблем.

Вашият лекар може да Ви предпише противовъзпалително лекарство или да предложи лекарство без рецепта, като ибупрофен (Advil). Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението и намаляване на болката, докато Вашият лекар лекува основното състояние.

За лечение на състоянието, причиняващо възпаление на езика, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства като антибиотици, противогъбични средства или антимикробни средства. Те могат също така да препоръчат промени в диетата или начина на живот, като спиране на тютюнопушенето и избягване на алкохол. Вашият лекар може също да Ви препоръча да приемате добавки, като напр желязо или витамин В-12.

Добрата устна хигиена също може да помогне за намаляване на симптомите на възпаление на езика. Не забравяйте да миете и почиствате зъбите си с конец всеки ден. Проверявайте редовно зъбите си от зъболекар.

Кога трябва да потърся медицинска помощ?

Може да се наложи или да не се наложи да се обадите на Вашия лекар, ако имате симптоми на възпаление на езика. Отокът и възпалението на езика обикновено отшумяват след няколко дни. Ако симптомите продължават да съществуват след 10 дни, свържете се с Вашия лекар. Трябва също да се свържете с Вашия лекар, ако имате проблеми с преглъщането, дишането или говора.

Силното подуване на езика, което блокира дихателните пътища, е спешна медицинска помощ. Ако това се случи, трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss