Всичко, което трябва да знаете за папиларния рак на щитовидната жлеза

Папиларният рак на щитовидната жлеза е един от най-честите и бавно растящи видове рак на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е малка, произвеждаща хормони жлеза в шията. Той играе решаваща роля в регулирането на метаболизма, растежа и развитието на вашето тяло.

Когато клетките на щитовидната жлеза мутират и започнат да растат и да се делят неконтролируемо, в щитовидната жлеза може да се развие рак.

Най-често срещаният тип рак на щитовидната жлеза е папиларният рак на щитовидната жлеза, наречен така заради отличителните си папили или издатини, подобни на пръсти, когато се гледат под микроскоп.

Какво е папиларен рак на щитовидната жлеза?

Папиларният рак на щитовидната жлеза е най-често срещаният тип рак на щитовидната жлеза. Това представлява около 88% от всички случаи на рак на щитовидната жлеза.

Папиларният рак на щитовидната жлеза обикновено се развива от фоликуларните клетки на щитовидната жлеза. Характеризира се с малки, подобни на пръсти издатини, наречени папили.

Папиларният рак на щитовидната жлеза има тенденция да бъде по-малко агресивен и по-малко вероятно да се разпространи извън щитовидната жлеза, отколкото други видове рак на щитовидната жлеза.

Въпреки че може да се разпространи в близките лимфни възли, папиларният рак на щитовидната жлеза обикновено не се разпространява в отдалечени органи, като белите дробове или костите.

Симптоми на папиларен рак на щитовидната жлеза

Папиларният рак на щитовидната жлеза обикновено расте бавно. Често не предизвиква никакви симптоми в ранните си етапи. Лекарите често го откриват случайно по време на рутинен медицински преглед или образна диагностика.

С нарастването на рака обаче папиларният рак на щитовидната жлеза може да причини следните симптоми:

 • Безболезнена бучка или подуване на шията: Това е най-честият симптом на папиларния рак на щитовидната жлеза. Бучката или подутината обикновено се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка.
 • Увеличени лимфни възли: Папиларният рак на щитовидната жлеза може да се разпространи в близките лимфни възли, което ги кара да се уголемяват и стават нежни.
 • Дрезгав глас или затруднено говорене: Папиларният рак на щитовидната жлеза може да засегне нервите, които контролират гласните струни, причинявайки дрезгав глас или затруднен говор.
 • Затруднено преглъщане: Тъй като туморът расте, той може да притисне хранопровода или трахеята, причинявайки затруднено преглъщане или дишане.
 • Болка във врата: Папиларният рак на щитовидната жлеза може да причини болка или дискомфорт във врата, особено ако туморът е голям или се е разпространил в близките тъкани.

Видове папиларен рак на щитовидната жлеза

Повечето случаи на папиларен рак на щитовидната жлеза се класифицират като класически папиларен рак на щитовидната жлеза, но няколко подтипа могат да бъдат диференцирани въз основа на техните микроскопични характеристики.

Фактори като излагане на околната среда, излагане на радиация и генетика могат да допринесат за тези разлики.

Ето обща разбивка на видовете папиларен рак на щитовидната жлеза:

 • Класически папиларен рак на щитовидната жлеза: Това е най-честият подвид на папиларен рак на щитовидната жлеза. Това представлява около 55–65% на случаите. Характеризира се с подобни на пръсти разширения на ракови клетки в щитовидната жлеза.
 • Фоликуларен вариант на папиларен рак на щитовидната жлеза: Този подтип се характеризира с наличието на фоликуларни клетки, които са подредени по модел, подобен на фоликуларния рак на щитовидната жлеза. Фоликуларният вариант на папиларен рак на щитовидната жлеза представлява около 23–41% на папиларен рак на щитовидната жлеза.
 • Папиларен рак на щитовидната жлеза с висококлетъчен вариант: Този подтип папиларен рак на щитовидната жлеза се характеризира с удължени или високи клетки. Има тенденция да бъде по-агресивен от класическия папиларен рак на щитовидната жлеза.
 • Дифузен склерозиращ вариант на папиларен рак на щитовидната жлеза: Този доста рядък подтип има тенденция да засяга по-млади хора. Неговите ракови клетки обикновено се разпространяват в щитовидната жлеза, придавайки на жлезата твърда, гумена консистенция.
 • Warthin-подобен вариант на папиларен рак на щитовидната жлеза: Този сравнително рядък подтип на папиларен рак на щитовидната жлеза се характеризира с лимфоидна тъкан в тумора. Той е кръстен на подобен на вид тумор, който може да се появи в слюнчената жлеза, наречен Warthin тумор, въпреки че двата тумора не са свързани.
 • Папиларен рак на щитовидната жлеза с колонноклетъчен вариант: Този сравнително необичаен подтип се характеризира с високи клетки с форма на колона в тумора. Тези клетки са удължени и имат отличителен външен вид, който ги отличава от типичните клетки на папиларния рак на щитовидната жлеза.

Каква е причината за папиларния рак на щитовидната жлеза?

Точната причина за папиларния рак на щитовидната жлеза не е напълно изяснена, но лекарите смятат, че го причинява комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Според Американско общество за борба с рака, ДНК мутациите могат да играят значителна роля в развитието на папиларен рак на щитовидната жлеза. Мутации в гени като BRAF, RETи РАН често се срещат в клетките на папиларния рак на щитовидната жлеза. Тези мутации могат да доведат до неконтролиран растеж и делене на клетките, което в крайна сметка може да доведе до рак.

Американското онкологично дружество също отбелязва, че хората, които са били изложени на радиация, особено в детството, имат повишен риск от развитие на папиларен рак на щитовидната жлеза.

Други рискови фактори за папиларен рак на щитовидната жлеза включват:

 • фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза или други ендокринни тумори
 • да бъдеш жена
 • имате определени неракови заболявания на щитовидната жлеза, като гуша или възли на щитовидната жлеза

Как се диагностицира папиларен рак на щитовидната жлеза?

Лекарите обикновено диагностицират папиларен рак на щитовидната жлеза чрез комбинация от медицинска история, физически преглед и диагностични тестове.

По време на физически преглед лекарят може да напипа за бучки или възли по щитовидната ви жлеза и да провери за подуване или уголемяване. Те могат да назначат кръвни изследвания за оценка на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Най-честият диагностичен тест за папиларен рак на щитовидната жлеза е тънкоиглена аспирационна биопсия. По време на процедурата лекарят отстранява малка проба от клетки от щитовидната жлеза с помощта на тънка игла. След това клетките се изследват под микроскоп и се проверяват за рак.

Образните тестове могат също да се използват за определяне на размера и местоположението на тумора и да се види дали ракът се е разпространил в други части на тялото. Тези тестове могат да включват:

 • ултразвук
 • компютърна томография
 • ЯМР
 • ПЕТ сканиране

Стадиране на папиларен рак на щитовидната жлеза

Най-широко използваната система за стадиране на папиларен рак на щитовидната жлеза е TNM система на Американския съвместен комитет по рака (AJCC).. Той взема предвид размера на тумора, дали ракът се е разпространил в близките лимфни възли и дали ракът се е разпространил в други части на тялото.

Основните етапи на папиларния рак на щитовидната жлеза включват:

 • Етап 1: Туморът е ограничен до щитовидната жлеза и е 2 сантиметра (cm) или по-малък.
 • Етап 2: Туморът е по-голям от 2 см, но все още е ограничен до щитовидната жлеза.
 • Етап 3: Туморът се е разпространил в близките лимфни възли или близки структури, като трахея (трахея) или гълтателна тръба (хранопровод).
 • Етап 4: Туморът се е разпространил в отдалечени места в тялото, като белите дробове или костите.

Това е основна система за стадиране на папиларен рак на щитовидната жлеза. Системата за поставяне е малко по-различна за хора на възраст 55 и повече години.

Лечение на папиларен рак на щитовидната жлеза

Лечението на папиларен рак на щитовидната жлеза обикновено включва операция за отстраняване на засегнатата щитовидна жлеза, последвана от терапия с радиоактивен йод за унищожаване на всички останали ракови клетки.

В някои случаи може да е необходима заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза, за да се заменят хормоните, произведени от отстранената щитовидна жлеза.

Какъв е процентът на преживяемост при папиларен рак на щитовидната жлеза?

При ранно откриване и подходящо лечение, перспективите за хората с папиларен рак на щитовидната жлеза като цяло са добри. Според Американското онкологично дружество общата 5-годишна относителна преживяемост е над 99%.

Долен ред

Получаването на диагноза рак от всякакъв вид може да бъде плашещо и объркващо преживяване. Обичайно е да се чувствате тревожни, уплашени и несигурни за това, което може да ви предложи бъдещето.

Въпреки това е важно да запомните, че папиларният рак на щитовидната жлеза обикновено е лечим и често лечим, особено когато се открие рано.

Повечето хора с папиларен рак на щитовидната жлеза водят здравословен и продуктивен живот след лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss