Всичко, което трябва да знаете за индуцираната от контраст нефропатия

Индуцираната от контраст нефропатия е рядко състояние, при което бъбречната функция е намалена след излагане на определени контрастни багрила. В повечето случаи изчезва от само себе си за седмица или две.

Химикалите, известни като контрастни багрила, се използват приблизително 25% на прегледи с ядрено-магнитен резонанс, както и други образни тестове, като компютърна томография и някои кардиологични процедури. Инжектирани в тялото, тези съединения подобряват качеството на изображението, за да дадат на медицинските специалисти по-добра картина на това, което се случва в тялото ви.

Въпреки това, както при всяка процедура, рисковете са възможни. Има малка вероятност контрастното багрило да причини увреждане на бъбреците.

Въпреки че това състояние е рядко и често преминава от само себе си, рисковете от него все пак трябва да бъдат оценени, преди да се подложите на каквато и да е процедура, която използва контрастни багрила.

Какво представлява контрастно индуцираната нефропатия?

Индуцираната от контраст нефропатия е рядко състояние, при което излагането на контрастни багрила, използвани при определени медицински тестове, уврежда бъбречната функция.

Въпреки че има известен дебат относно точните критерии за индуцирана от контраст нефропатия, лекарите често търсят някой от следните ефекти:

 • а 25% увеличение от изходното ниво на серумния креатинин, който е отпадъчен продукт в кръвта ви, който здравите бъбреци филтрират
 • увеличение на 0,5 милиграма на децилитър в абсолютната стойност на серумния креатинин в рамките на 48 до 72 часа след прилагането на контраста

Докато намалената бъбречна функция обикновено се появява в рамките на 48 до 72 часа, нарушената бъбречна функция, която се случва в рамките на 7 дни на контрастна процедура и която не може да се припише на друга възможна причина, може също да се класифицира като индуцирана от контраст нефропатия.

Колко рядка е индуцираната от контраст нефропатия?

Около 2% от хората, получаващи багрила, развиват индуцирана от контраст нефропатия.

Въпреки това, някои състояния и фактори могат да увеличат вероятността да получите индуцирана от контраст нефропатия, включително:

 • диабет
 • анамнеза за сърдечни и кръвни заболявания
 • хронично бъбречно заболяване (CKD)
 • да сте на 60 и повече години

Според Националната бъбречна фондация процентът на хората, които изпитват нефропатия, предизвикана от контраст, може да се увеличи с 30% до 40% при хора с напреднало бъбречно заболяване. Освен това има 20% до 50% по-висок шанс за хора с хронично бъбречно заболяване и диабет.

Какви са симптомите?

Симптомите на индуцирана от контраст нефропатия могат да бъдат подобни на тези на бъбречно заболяване. Те могат да включват:

 • чувствам се изморен
 • намален апетит
 • подуване на краката и глезените
 • подпухналост около очите
 • суха или сърбяща кожа

Различни видове нефропатия

„Нефропатия“ е медицински термин за влошаване на бъбречната функция. Някои форми на нефропатия, като IgA нефропатия, могат да се развият бавно с течение на времето, но индуцираната от контраст нефропатия обикновено се разкрива в рамките на само 2 до 3 дни след процедурата.

Освен това, докато някои видове нефропатия, като нефропатия, свързана с диабета, изискват лечение на основно заболяване и може да изискват различни лекарства, индуцираната от контраст нефропатия често преминава от само себе си за седмица или две.

Беше ли Ви полезно?

Можете ли да предотвратите индуцирана от контраст нефропатия?

Най-добрият начин за предотвратяване на индуцирана от контраст нефропатия е да разберете рисковите фактори преди медицинската процедура, при която може да бъдете изложени на контрастни багрила.

Преди медицинско сканиране, което включва контраст, уведомете Вашия лекар за всички рискови фактори за индуцирана от контраст нефропатия, която може да имате. Можете също така да обсъдите дали има някакви алтернативни тестове освен процедура с контраст, които биха били подходящи.

Следвайте всички инструкции за грижа, дадени преди, по време и след процедурата с контраст, като например пиене на много течности, за да останете хидратирани и да помогнете за премахването на контраста от тялото.

Ако след процедурата се появят симптоми на индуцирана от контраст нефропатия, незабавно уведомете Вашия лекар.

Какво можете да очаквате след образен тест с контраст?

Медицинските специалисти трябва да обмислят рисковете от индуцирана от контраст нефропатия, преди да се направи образното изследване.

Ако медицински специалисти преценят, че ползите от контрастната процедура надвишават рисковете, те може да предпише физиологичен разтвор, натриев бикарбонат или и двете интравенозно 6 до 12 часа преди процедурата за хора с хронично бъбречно заболяване, за да се предотврати индуцирана от контраст нефропатия.

За други медицинските специалисти обикновено ви съветват да пиете много вода в първите часове след MRI или CT сканирането, за да промиете контрастните багрила от вашата система.

Можете ли да лекувате индуцирана от контраст нефропатия?

В повечето случаи индуцираната от контраст нефропатия е саморазрешим проблем.

относно 7 до 14 дни след излагане на контраста, бъбречната функция обикновено се връща към нормалното. По-малко от една трета от хората с индуцирана от контраст нефропатия имат остатъчни бъбречни проблеми.

По-малко от 1% хора се нуждаят от бъбречна заместителна терапия.

Въпреки това, ако някой има диабет и тежка бъбречна недостатъчност, може да се нуждае от диализа.

Индуцираната от контраст нефропатия е рядко състояние, което може да възникне след използване на контраст по време на медицински изображения. В повечето случаи бъбречната функция се връща към нормалното в рамките на седмица или две без намеса.

Ако Вашият лекар предложи медицинско изобразяване с контрастни багрила, уведомете ги за всички рискови фактори за индуцирана от контраст нефропатия, която може да имате, като диабет или бъбречно заболяване. В някои случаи може да има алтернативни процедури без контрастни багрила.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss