Всичко, което трябва да знаете за дуоденалната хирургия

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника е по-ефективна от други процедури за отслабване, но включва и по-голям риск.

Какво представлява операцията за превключване на дванадесетопръстника?

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника съчетава две сложни процедури за отслабване – ръкавна гастректомия и чревен байпас – за да формира най-надеждната процедура за отслабване с дългосрочни резултати.

Вашият хирург ще започне с премахване на повече от половината от съществуващия стомах. Това ще ограничи колко храна може да побере стомахът ви.

След това те ще прикрепят първата част от тънките ви черва (дванадесетопръстника) към долната част на тънките черва. Това ограничава количеството хранителни вещества, които тялото ви може да абсорбира.

В резултат на това тялото ви ще произвежда по-малко „хормони на глада“.

Има ли различни видове дуоденална хирургия?

Традиционната операция за превключване на дванадесетопръстника включва голям разрез на корема.

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника вече може да се извършва лапароскопски. Лапароскопските процедури са по-малко инвазивни и използват по-малки разрези. Това обикновено ускорява времето за възстановяване.

При традиционната дуоденална операция за превключване, червата се разделят в дванадесетопръстника и се закрепват отново на две различни места.

Актуализираната модифицирана (примкова) операция на дванадесетопръстника се разделя на дванадесетопръстника, но изисква само едно повторно прикрепване. Модифицираната техника на примка също заобикаля по-малко от тънките черва, което потенциално води до по-малко странични ефекти.

За кого е предназначена операцията за превключване на дванадесетопръстника?

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника обикновено се препоръчва за хора с индекс на телесна маса (ИТМ) 50 или повече.

Хората с ИТМ 40 или повече също могат да отговарят на условията за процедурата, ако имат основно заболяване, свързано със затлъстяване, като например:

 • диабет тип 2
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • сънна апнея
 • сърдечно заболяване
 • болест на дробовете
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Операцията може да бъде особено полезна за хора с диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Ако преди това сте били подложени на друга бариатрична процедура, включително ръкавна гастректомия или стомашен байпас, говорете със здравен специалист. Все още може да сте кандидат за операция за превключване на дванадесетопръстника.

Колко струва операцията за превключване на дванадесетопръстника?

Доставчиците на застраховки, включително Medicare и Medicaid, могат да покрият част или всички разходи за дуоденална операция за превключване.

Повечето доставчици на застраховки имат списък с изисквания, които трябва да изпълните, преди да одобрят покритието.

Това обикновено включва:

 • поне едно препоръчително писмо от лекар или друг медицински специалист
 • добре документирана медицинска история, показваща, че сте опитвали други лечения за отслабване
 • с едно или повече основни заболявания, свързани със затлъстяването

Според Бариатричния и метаболитен център на Колорадо операцията за превключване на дванадесетопръстника струва приблизително 23 000 долара от джоба ви. Ако нямате застраховка или застраховката ви не я покрива, вие носите отговорност за пълната цена на процедурата.

Много центрове имат програми за финансова помощ, включително планове за плащане и друга помощ.

Какви рискове са възможни при операция за превключване на дванадесетопръстника?

Дуоденалната операция за превключване значително намалява количеството основни хранителни вещества, които тялото ви може да абсорбира, увеличавайки риска от недохранване.

Хората, които получават дуоденална операция за превключване, са по-склонни да развият недостатъци в:

 • калций
 • желязо
 • витамин А
 • витамин B1 (тиамин)
 • витамин D
 • витамин Е
 • витамин К

Дългосрочните дефицити могат да доведат до анемия, камъни в бъбреците и остеопороза.

В тежки случаи хората, които получават операция за превключване на дванадесетопръстника, развиват форма на протеиново-енергийно недохранване поради малабсорбция. Ако не се лекува, това може да се развие в животозастрашаващо състояние, наречено квашиоркор.

Процедурата носи същите рискове като другите операции, включително:

 • инцизионна херния
 • инфекция
 • пътуващи кръвни съсиреци
 • вътрешен кръвоизлив

Как се подготвяте за дуоденална операция за превключване?

Вашият клиницист вероятно ще препоръча амбулаторно изследване около 3 седмици преди операцията. Това обикновено включва кръвна картина, рентгенова снимка и електрокардиограма.

Около 2 седмици преди операцията вероятно ще започнете течна протеинова диета.

Обикновено ще бъдете помолени да прекратите приема на всякакви лекарства без рецепта, за които е известно, че увеличават кървенето през седмицата, водеща до операцията. Това обикновено включва ибупрофен и аспирин.

Ако приемате лекарства с рецепта, които разреждат кръвта, не ги прекъсвайте рязко. Консултирайте се с вашия клиницист, за да определите дали трябва да продължите да приемате лекарството или да намалите употребата.

Вашият клиницист може също да Ви помоли да избягвате да ядете или пиете най-малко 12 часа преди операцията.

Какво се случва по време на дуоденална операция за превключване?

Лекар или друг медицински специалист ще приложи обща анестезия преди началото на процедурата. Процедурата може да отнеме до 3 часа.

Първата част от операцията за превключване на дванадесетопръстника изисква намаляване на стомаха до тесен ръкав. Тази модификация ограничава приема на храна и по-бързо създава усещането за ситост.

Втората част от процедурата обикновено включва разрез на дванадесетопръстника и разрез близо до долната част на червата. Секцията от долната част на червата се довежда до първия разрез и се прикрепя към новия стомашен ръкав.

Обикновено ще останете в болницата 2 до 3 дни след операцията.

Какво можете да очаквате след дуоденална операция за превключване?

Може да сте в състояние да се върнете на работа и други ежедневни дейности само след 2 до 4 седмици. Пълното възстановяване може да отнеме до 6 седмици.

Ще бъдете на изцяло течна диета през първите 2 седмици след операцията. Ще можете да включите меки храни в диетата си през седмици 3 и 4. Вероятно ще можете да ядете твърди храни до края на седмица 4.

Американското дружество по метаболитна и бариатрична хирургия (ASMBS) препоръчва ежедневен режим на добавки, за да помогне за предотвратяване на хранителни дефицити.

Вашият клиницист може да предложи по-персонализирани насоки относно:

 • кои витамини и минерали да допълвате
 • кога трябва да започнете да приемате добавки
 • каква доза да приемате
 • как да следите нивата на витамини, минерали и протеини

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника изисква промяна в хранителните навици през целия живот. Яденето на храни с високо съдържание на мазнини и захар, например, може да причини стомашни спазми, прекомерни газове и диария.

Яденето на малки, но питателни ястия с високо съдържание на протеин може да ви помогне да запазите резултатите. Пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете и храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини могат да ви помогнат да се почувствате сити по-бързо и за по-дълго.

Други често задавани въпроси

Как се сравнява операцията за превключване на дванадесетопръстника с други операции за отслабване?

Дуоденалната операция за превключване се счита за най-надеждната процедура за отслабване с дългосрочни резултати. Той съчетава две различни процедури – ръкавна гастректомия и стомашен байпас – за подпомагане на загубата на тегло.

Хората, които се подлагат на дуоденална операция за превключване, обикновено поддържат загубата на тегло много години след това.

А Проучване от 2008 г установи, че 50% от хората, които са имали стомашен байпас, са започнали да възстановяват наднорменото тегло в рамките на 2 години след процедурата.

Колко бързо виждате резултатите или отслабвате след операция за превключване на дванадесетопръстника?

Максимална загуба на тегло обикновено настъпва през първите 3 години след операцията.

Колко можете да отслабнете с операция за превключване на дванадесетопръстника?

В Проучване от 2003 гхората, които са претърпели операция за превключване на дванадесетопръстника, са загубили приблизително:

 • 69% от наднорменото им телесно тегло през първата година
 • 73% от наднорменото си телесно тегло за 3 години
 • 66% от наднорменото си телесно тегло за 5 или повече години

Каква е разликата между дуоденална операция за превключване и стомашен байпас?

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника и операцията за стомашен байпас разчитат на комбинация от ограничение и малабсорбция за отслабване, но го правят в различна степен.

По-голяма част от стомаха се отстранява по време на стомашен байпас. По-голяма част от тънките черва се отстранява по време на дуоденална операция за превключване.

Каква е разликата между дуоденална операция за превключване и операция на стомашен ръкав?

Хирургията на дванадесетопръстника е комбинация от две различни бариатрични операции – едната е операция на стомашен ръкав.

Хората, които се подлагат на операция на стомашния ръкав, изпитват само намаляване на размера на стомаха.

Хората, които се подлагат на дуоденална операция за превключване, изпитват намаляване на размера на стомаха и намаляване на размера на тънките черва.

Долния ред

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника е сложна процедура за отслабване. Той е предназначен за лечение на тежко затлъстяване и свързани със затлъстяването състояния, като диабет тип 2.

Хирургията за превключване на дванадесетопръстника е по-ефективна от други бариатрични процедури, но включва и по-голям риск. Консултирайте се с лекар или друг медицински специалист, за да научите повече за вашия индивидуален риск от усложнения.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss