Всичко, което трябва да знаете за гонококов конюнктивит

Гонококов конюнктивит е розово око, което се развива поради инфекция с гонорея. Най-често се среща при новородени, които го получават от раждащия си родител по време на раждането. Но възрастните също могат да го получат, ако очите им влязат в контакт със заразени течности.

Гонококов конюнктивит (GC) е форма на розово око. GC възниква, когато гонореята, бактериална инфекция, предавана по полов път, се разпространи от нечии гениталии в очите на друг човек.

GC може да се случи и когато човек с активна гонорейна инфекция роди. В този случай бактериите от вагиналните течности могат да предадат инфекцията на детето – дори по време на раждане със секцио (цезарово сечение).

Прочетете, за да научите повече за това какво причинява GC, симптомите, за които трябва да внимавате, и какво е включено в лечението.

Какво причинява гонококов конюнктивит?

Бактериите Neisseria гонорея причинява GC. Това е най-честата причина за инфекции с гонорея, предавани по полов път.

GC се разпространява по два начина:

 • от заразени течности във влагалището на бебе по време на раждане
 • от заразени генитални течности, като сперма, които влизат в контакт с нечии очи

При новородени

Когато бебето преминава през родовия канал, то е изложено на пълните със слуз обвивки (мукоза) на шийката на матката и уретрата. Лигавицата може да пренася високи концентрации на бактерии от гонорея по време на активна инфекция, така че не е необичайно тези бактерии да преминат към очите на бебето и да причинят GC.

По време на раждането новородените получават локални антибиотици за предотвратяване на GC. Но дори и с тази превантивна мярка, около 10% на бебета, родени от родител, който има активна инфекция с гонорея по време на раждане, може да развие GC. Това може да се случи дори по време на раждане със секцио.

При възрастни

GC най-често преминава между възрастни, когато телесни течности от човек, който има гонорея, влизат в очите на някой друг. Това може да се случи директно, например ако еякулираната сперма влезе в контакт с очите ви. Може да възникне и индиректно, като например ако докоснете очите си след докосване на заразени течности.

Експертите също смятат, че можете да се заразите с GC, ако докоснете заразен предмет и след това докоснете очите си. Но това е по-рядко, тъй като бактериите на гонореята не трай дълго след напускане на тялото.

Други щамове на гонорея, които не са свързани с полово предавани инфекции (ППИ), също могат да причинят GC.

Какви са симптомите на гонококов конюнктивит?

Някои от най-често срещаните симптоми на GC са подобни на тези, които може да изпитате при други видове розови очи:

 • подуване на вътрешната обвивка на клепачите (хемоза)
 • воднист или плътен секрет от окото ви
 • чувствителност към допир или натиск върху очите ви
 • натрупване на течност около клепачите ви
 • подуване на лимфните възли близо до очите (преаурикуларна лимфаденопатия)

Без лечение, тежки или дългосрочни случаи на GC могат също да доведат до:

 • подуване на лигавицата около мозъка и гръбначния мозък (менингит)
 • трайни белези на очната тъкан
 • частична или пълна загуба на зрение (слепота)
 • опасни инфекции на кръвта (сепсис)

Кога да посетите лекар

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите някое от следните:

 • треска
 • силна болка в или около очите ви
 • внезапна загуба на зрение или слух
 • интензивно главоболие
 • затруднено концентриране или запомняне на неща
 • затруднено формиране на цели думи или изречения
 • гърчове

Как лекарят диагностицира гонококов конюнктивит?

При новородени

Симптомите на GC обикновено се появяват, когато е новородено На възраст от 2 до 5 дни. Лекарят обикновено поставя диагноза въз основа на физически преглед и на това дали раждащият родител има GC инфекция. Здравните специалисти могат също така бързо да потвърдят инфекция, като изследват петна от очен секрет под микроскоп.

Лекарите в Съединените щати обикновено тестват бременни хора за гонорея по време на първо пренатално посещение. Те могат също така да тестват за гонорея през третия триместър, ако сте изложени на повишен риск от инфекция.

При възрастни

Лекарят може да обмисли GC, ако имате симптоми на розови очи, дори ако нямате генитални симптоми. Те могат да поискат сексуална история и да проведат други тестове, включително:

 • Оцветяване по Грам: Оцветяването по грам първо включва вземане на проба от очен секрет, намазването й върху предметно стъкло на микроскоп и изпращането й в лаборатория. Там лаборантите използват специално оцветяване, за да подчертаят бактериите на гонореята.
 • Тест за полимеразна верижна реакция (PCR): Това включва вземане на тампон от очен секрет или тъкан за тестване за наличие на ДНК, свързана с гонорея.
 • ППИ тестове: Лекарят може да вземе проба от урина, тампон от гърлото или ректален тампон, за да тества за гонорея.

Какво е лечението на гонококов конюнктивит?

Бебетата с GC инфекции се нуждаят от бързо лечение, тъй като те са изложени на много по-висок риск от дългосрочни усложнения. Инфекциите при възрастни обикновено не са толкова спешни.

Ако сте бременна и смятате, че може да имате гонорея, направете си изследване възможно най-скоро и потърсете лечение, преди да родите. Това ще намали риска от предаване на инфекцията на вашето дете.

При новородени

Здравните специалисти могат да лекуват новородени с GC в болницата. Обичайните лечения за GC при бебета включват:

 • антибиотични мехлеми за очи като еритромицин и тетрациклин

 • цефалоспорини, като цефтриаксон и цефотаксим, чрез инжектиране или интравенозно (IV) приложение

 • изплакване с физиологичен разтвор на всеки час, за да се намали концентрацията на инфекциозни бактерии в очите

Лекарят може също така да препоръча еритромицин или тетрациклин като превантивна мярка при новородени без симптоми, които може да са изложени на висок риск от GC.

При възрастни

Възрастните обикновено не трябва да ходят в болница за лечение на GC. Лекар или офталмолог може да препоръча лечения като:

 • цефтриаксон инжекция
 • азитромицин, приеман през устата, особено ако имате хламидийна инфекция по същото време

 • изплакване на очите с физиологичен разтвор за изчистване на високи концентрации от бактерии

Колко дълго продължават симптомите на гонококов конюнктивит?

Симптомите обикновено изчезват по-малко от седмица след появата им, особено ако ги лекувате веднага. Нелекуваните инфекции могат да продължат по-дълго и да доведат до дългосрочни усложнения, които са трудни за лечение.

Новородените, които не получават своевременно лечение, могат да развият рани в роговицата си, външния слой на окото, който помага за фокусирането на светлината. С течение на времето това може да доведе до трайно зрително увреждане.

GC е потенциално сериозна инфекция в резултат на контакт с очите на бактериите, причиняващи гонорея. Най-често се среща при бебета, родени от родител, който има гонорея по време на раждането.

Бързото лечение на GC обикновено е успешно, но забавеното лечение може да доведе до дългосрочни усложнения.

Не забравяйте да се консултирате с лекар или офталмолог, ако забележите някакви симптоми на GC. Ако сте бременна, говорете с лекар относно риска от инфекция с гонорея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss