Всичко, което трябва да знаете за възпалението на сухото око

Когато възникне възпаление на сухото око, то може да се развие в болезнен цикъл. Но има мерки, които могат да помогнат за предотвратяването и лечението му.

Броят на хората, страдащи от възпаление на сухото око, е по-висок, отколкото бихте очаквали. Проучванията показват, че 16,4 милиона възрастни в САЩ са диагностицирани със заболяване на сухото око (DED), докато 6 милиона изпитват симптоми без диагноза.

Възпалението е критичен фактор при DED. Неговият цикличен ефект не само насърчава симптомите, но ги влошава, след като се появят.

Нека да разгледаме какво включва възпалението на сухото око и как може да се лекува.

Признаци и симптоми на възпаление на сухото око

Признаците на възпаление на сухото око могат лесно да бъдат объркани със симптоми, свързани с други проблеми, като сенна хрема и алергии.

Според д-р Бенджамин Берт, офталмолог в MemorialCare Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния, основните признаци включват:

  • зачервяване
  • парене
  • раздразнение
  • усещането за чуждо тяло

Възможно е също да почувствате сухота в очите и да нямате нито един от горните симптоми.

„Понякога единственият симптом може да бъде периодично замъглено зрение, което се изчиства с мигане или поставяне на изкуствени сълзи“, казва Бърт.

Какво причинява възпаление на сухото око?

Важно е да разберете, че въпреки че са тясно свързани, DED и възпалението на сухото око не са съвсем едно и също.

„DED е състояние, при което очите не произвеждат достатъчно сълзи или сълзите се изпаряват твърде бързо, което води до сухота, дразнене и дискомфорт“, обяснява д-р Ranjodh S. Boparai, офталмологичен хирург и главен изпълнителен директор на CorneaCare.

Когато очите ви изсъхнат и слъзният „филм“ не е там, за да поддържа нещата смазани, повърхността на окото е по-податлива на увреждане и нараняване.

Именно това увреждане води до възпаление, казва Бопарай, тъй като възпалението „е естествен отговор на имунната система на тялото към нараняване или инфекция“.

Множество фактори могат да причинят DED, увеличавайки шансовете ви за развитие на възпаление.

Допълнителни рискови фактори

Сексът играе роля, с една изследователска работа разкривайки, че хората, определени като женски по рождение, са два пъти по-склонни да бъдат засегнати от сухота в очите, отколкото хората, определени като мъжки по рождение.

Намаляване на хормоналните нива (а именно естроген) може подобрявам предразположеността на жените към DED. Междувременно имаше и стрес, депресия и безпокойство свързани към развитието на DED – и жените са статистически по-склонни да изпитват тревожност и депресия.

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Появата на DED също е свързани с автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и заболяване на щитовидната жлеза. Те също са по-чести сред жените.

Възрастта е друго съображение, тъй като DED е по-често при хора над 50 години – въпреки че по-младите индивиди могат да бъдат засегнати. Смята се, че DED става все по-разпространен с възрастта, тъй като качеството на повърхността на окото и стабилността на слъзния филм естествено се износват.

Други елементи, които са по-под наш контрол, също могат да допринесат за DED. Носенето на контактни лещи значително увеличава шансовете ви за развитие на DED, с проучвания разкривайки, че до 65% от носещите лещи изпитват това състояние.

Междувременно, по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) е бил свързани към DED, заедно с приемане определени лекарства и прекомерно време пред екрана.

И накрая, Бопари казва, че „факторите на околната среда, като живот в сух климат“, също могат да допринесат.

Какъв е цикълът на възпаление на сухото око?

Както беше отбелязано по-рано, възпалението, свързано с DED, може да се превърне в нещо като порочен кръг. Е, какво става?

„Когато има сухота на повърхността на окото, могат да се образуват малки микроскопични пукнатини“, разкрива Бърт. „Това разпадане създава възпаление, за да се опита да излекува пукнатините, което след това също променя състава на самите сълзи.“

Но ефектите от възпалението не свършват дотук.

Тези промени пречат на сълзите да овлажняват окото така добре, както би трябвало, продължава Бърт – „което след това води до повече сухота и по този начин повече възпаление.“

Оттам, казва той, този цикъл може да продължи и да се влоши, докато не бъде лекуван.

Как лекувате възпалителни сухи очи?

„Сухото око е хронично състояние и… няма окончателно лечение“, заявява Бърт. Но там са възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване и намаляване на симптомите на DED и свързаното възпаление.

Изкуствени сълзи

Когато очите ви не могат да отделят „правилни“ сълзи, тези капки без рецепта могат да ви помогнат да поддържате нещата влажни.

Проучване на жени в пери- и постменопауза установи, че използването на капки за изкуствени сълзи между три и шест пъти дневно в продължение на три месеца значително подобрява симптомите на сухото око.

Капки за очи с рецепта

„Някои капки за очи с рецепта, като циклоспорин (Restasis) и lifitegrast (Xiidra), са специално предназначени да намалят възпалението и да подобрят производството на сълзи в очите“, казва Бопари.

Докато проучванията показват, че тези капки като цяло са много ефективни, струва си да се отбележи, че те могат да причинят странични ефекти. Например lifitegrast може води до болка, дразнене и намалена способност за разграничаване на форми.

При тежки случаи на възпаление могат да се предписват стероидни капки за очи. Но Bopari казва, че “тези капки трябва да се използват с повишено внимание и под наблюдението на лекар, тъй като дългосрочната употреба може да има странични ефекти.”

Хигиена на клепачите

Това включва използване както на топъл компрес, така и на избърсване на клепачите ежедневно. Компресът е полезен, защото „поддържа мастните жлези на клепачите оптимизирани, което подобрява слъзния ви филм“, обяснява Бопари.

Междувременно кърпичките помагат да поддържате клепачите и миглите чисти и предотвратяват навлизането на мръсотия в окото.

Колко време отнема заздравяването на сухите очи?

Времето, необходимо за облекчаване на симптомите, ще зависи от тяхната тежест и причина.

Бопари казва, че някои случаи ще започнат да показват подобрение в рамките на няколко дни, докато други може да отнеме няколко месеца.

Ако основното медицинско състояние причинява DED, може да отнеме повече време, за да се забележат подобрения в сравнение с случаите, когато факторите на околната среда са причината.

Как да предотвратите възпаление на сухото око

Въпреки че не можете да повлияете на рискови фактори като вашата възраст или пол, определени при раждането, има подходи, които можете да предприемете, за да предотвратите възпалението на сухото око – особено по отношение на избора на начин на живот и навиците.

Например, ние прекарваме средно по 10 часа всеки ден, гледайки екрани – и това е основен принос за DED. Правете чести почивки, когато гледате екрана за продължителен период от време, „затворете очи за 2 до 3 секунди и след това се върнете към дейността си“, предлага Бърт.

Недостатъчният прием на вода също може да доведе до сухота в очите, така че се стремете да достигнете препоръчителните 2 литра на ден. Бърт отбелязва, че кофеинът не се брои, тъй като твърде много може да ви дехидратира.

„Избягването на дразнители от околната среда като дим или сух въздух“ е друга възможност, казва Бопари. Той предлага използването на овлажнител за добавяне на влага във въздуха.

Долния ред

Възпалението на сухото око възниква в резултат на DED, въпреки че възпалението може също да влоши симптомите на DED.

Възрастта и полът са най-разпространените рискови фактори, въпреки че други елементи – като околната среда и определени здравословни условия – също могат да играят роля.

Възпалението може да бъде поставено под контрол чрез различни лечения и по-ранното лечение може да помогне за прекъсване на „цикъла на възпаление“ по-рано.

Ако изпитвате признаци на DED, помислете дали да не посетите очен лекар. Те ще могат да диагностицират вашето безпокойство и да ви посъветват за най-добрите възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss