Всичко, което трябва да знаете за вагиналното парене

Какво е вагинално парене?

Нека си го кажем – между менструация, полов акт и раждане, вагината издържа много. Когато добавите променящи се хормони и проблеми с тазовото дъно към сместа, понякога вагиналната област е всичко друго, но не и удобна.

Вагиналното парене е вековно естествено средство, за което се казва, че почиства вагината и матката, регулира менструацията и облекчава спазмите и подуването на корема. След като получи висока оценка на уебсайта на Гуинет Полтроу Goop, практиката нарасна в популярност.

Но освен да предлага успокояваща топлина долу, работи ли? И дори безопасно ли е? Продължете да четете, за да разберете.

Как трябва да работи?

Вагиналното запарване насочва парата с билки във вагината ви. Срещу солидна такса някои луксозни спа центрове предлагат процеса. Можете да го направите и у дома, въпреки че повечето лекари не го препоръчват. Процесът е доста прост – просто сядате или клякате над контейнер с пара, вливана в билки.

Билките, които често се използват самостоятелно или в комбинация, включват:

 • полиния
 • пелин
 • лайка
 • невен
 • босилек
 • риган

Повечето минерални извори имат специална седалка (Палтроу я нарече „трон“) с дупка, през която да излиза парата. Малко по-предизвикателно е да се направи у дома.

Следва предложен метод за правене на вагинална пара у дома. Въпреки това, преди да го опитате сами, ще искате да разгледате предполагаемите му предимства и възможни проблеми с безопасността, както е обсъдено по-долу.

 1. Добавете около чаша избрани от вас билки в леген с гореща вода.
 2. Оставете билките да се накиснат поне за минута.
 3. Свалете дрехите си от кръста надолу.
 4. Застанете или клекнете директно над легена. Някои хора предпочитат да поставят мивката в тоалетната и след това да седят върху тоалетната.
 5. Увийте кърпа около кръста и краката си, за да предотвратите излизането на парата.

Средната сесия на пара трае между 20 и 60 минути. В зависимост от това колко гореща е водата, парата може да се охлади по-рано.

Какви са предполагаемите ползи?

Вагиналната пара се използва като естествено средство за почистване на вагината, матката и целия репродуктивен тракт. Но предполагаемите твърдения не спират дотук.

Твърди се също, че облекчава:

 • стрес
 • депресия
 • хемороиди
 • инфекции
 • безплодие
 • хормонални дисбаланси
 • главоболие
 • умора
 • храносмилателни проблеми
 • генерализирана болка

Наистина ли работи?

Няма научни доказателства, които да предполагат, че вагиналното запарване помага при всяко състояние. Според уебсайта на акушер-гинеколог д-р Джен Гънтър е ясно като кал как се предполага, че парещите билки трябва да получат достъп до матката ви през плътно затворена шийка на матката в края на вагината ви.

Билката, използвана във влагалището на Полтроу, беше пелин. В традиционната китайска медицина, моксибуция е процес на изгаряне на пелин върху или над проблемна област на тялото или точка на натиск.

Моксибусцията се използва като алтернативна терапия за лечение на редица проблеми с репродуктивната система. А 2010 разгледайте няколко систематични прегледа установи, че освен за коригиране на седалищното предлежание по време на бременност, изследванията върху полиния са противоречиви и неубедителни. Няма изследвания, че вагиналната цигарка е полезна.

Безопасно ли е?

Няма научни изследвания, които да докажат дали вагиналното парене е безопасно. Но вагината ви не е предназначена да се почиства с пара. Прегрятата вагина може да осигури идеалната среда за бактерии, които причиняват гъбични инфекции и други вагинални инфекции да процъфтяват.

Вагиналната кожа е деликатна, чувствителна и лесно се травмира. Използването му като целева практика за струйка топла пара може да причини вагинални изгаряния или опарване.

Няма приети медицински указания за парене на вагината ви. Това означава, че освен ако не се консултирате с алтернативен лекар, вие сте сами да разберете кои билки да използвате и колко често.

Както при повечето естествени лекарства, търсенето в интернет как да направите вагинална пара предоставя противоречива информация. Повечето съвети идват с отказ от отговорност, че не са доказани или предназначени за диагностициране или лечение на някакво състояние. Това ви кара да се чудите как някой може да го препоръча за излекуване на почти всичко, което ви боли на първо място.

Вярно е, че някои алтернативни терапии са полезни и добре проучени, но вагиналното парене не е така. Когато се използва за лечение на медицинско състояние, в крайна сметка може да пропуснете основната медицинска оценка и лечение и в резултат на това състоянието ви може да се влоши.

Не е известно как вагиналната пара влияе върху вас или вашето развиващо се бебе, ако сте бременна. Някои билки могат да причинят спонтанен аборт. Така че не трябва да използвате пара или билки върху вагината си, ако сте бременна.

Долния ред

Вашата вагина е самопочистваща се машина и не се нуждае от помощ от сесия с билкова пара. Възможно е вагиналното запарване да ви накара да се отпуснете и да облекчите спазмите, както прави грейка, но доказателствата, че почиства вагината или матката ви, подобрява плодовитостта и балансира хормоните, са чисто анекдотични.

Вагиналната пара може да увеличи риска от вагинална инфекция чрез промяна на екосистемата на вагиналните бактерии. Това не означава, че някои билки не могат да подобрят репродуктивното здраве, но няма доказателства, че ги запарват във вагината си.

Билките може да са естествени, но също така са мощни. Използвани локално, те могат да причинят алергична реакция. И последното място, където искате да получите алергична реакция, е вагината ви.

Има по-безопасни начини за използване на топлина и билки за облекчаване на менструацията. Опитайте да използвате бутилка с гореща вода върху областта на таза и отпийте топла чаша билков чай.

Ако искате да опитате вагинално запарване, говорете с Вашия лекар или квалифициран алтернативен лекар, за да прецените плюсовете и минусите за вашата ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss