Всичко за PCA пилинг на кожата

CasarsaGuru/Getty Images

PCA пилинг е специфична марка химически пилинг, който се произвежда от компанията PCA Skin.

Тези ексфолиращи решения са персонализирани за различни типове кожа и включват различни съставки. Те се прилагат локално от сертифициран специалист по PCA Skin.

Подобно на други химически пилинги, PCA пилингът е предназначен да намали признаците на акне, хиперпигментация и стареене чрез ексфолиране на мъртвите кожни клетки и разкриване на нов слой кожа отдолу.

Продължете да четете, за да научите повече PCA пилинг, каква е процедурата за пилинг на кожата и колко струва.

Какво е PCA пилинг?

PCA пилинг е марка химически пилинг, произведен от PCA Skin. Компанията предлага голямо разнообразие от професионални химически пилинги, както и ежедневни продукти за:

 • подмладете кожата си
 • коригира ефекта на слънцето
 • намаляване на страха от акне или травма
 • управлява обезцветяването и бръчките от стареене

Компанията произвежда продукти от 1990 г. и предлага програма за сертифициране за професионалисти, които искат да извършват PCA пилинг.

Повечето PCA пилинги са повърхностни пилинги

Много PCA пилинги са известни като повърхностни пилинги. Това означава, че те са насочени към горните слоеве на кожата ви, с малко време за възстановяване. Има различни формули за различни типове кожа.

Няколко от пилинга на PCA Skin използват модифицирана версия на пилинга на Jessner. PCA пилингът съдържа съставки като млечна киселина и салицилова киселина. И двете се считат за ефективни за лечение на кожата, според преглед на изследване от 2016 г.

Някои PCA пилинги са насочени към по-дълбоките слоеве на кожата

Някои PCA пилинги третират по-дълбоките слоеве на кожата ви. Те са известни като смесени пилинги.

Смесените пилинги съдържат съставка, обща за пилинг със средна дълбочина, наречена трихлороцетна киселина (TCA). Смесените кори намаляват токсичността на всяка съставка, като ги комбинират заедно.

Кой е идеалният кандидат за PCA пилинг?

Повърхностният PCA пилинг може да се хареса на тези, които са любопитни за химически пилинг, но са предпазливи от периода на възстановяване и страничните ефекти. PCA пилингът работи за различни хора поради многото налични опции за продукти.

Ако искате да коригирате по-сериозни кожни неравности, може да помислите за по-тежък пилинг. Тези нередности могат да включват състояния, свързани с кожата ви:

 • текстура
 • пигментация
 • белези

Преди да се подложите на лечение, обсъдете химическия пилинг с Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите или имате сериозно здравословно състояние.

Колко пилинга са ви необходими, преди да започнете да виждате резултати?

Повърхностният пилинг ще има някои незабавни резултати, докато други може да изискват серия от лечения.

Така или иначе, резултатите не са постоянни. Можете да търсите месечен PCA пилинг или да използвате други PCA продукти за грижа за кожата, за да поддържате резултатите си.

Каква е процедурата на PCA?

Ето какво да очаквате преди, по време и след процедура за пилинг на кожата с PCA.

Преди вашия пилинг

Преди да направите пилинг на кожата си, ще обсъдите нуждите си с лекар или кожен специалист, обучен в продуктите PCA Skin. Това може да бъде няколко седмици преди лечението или по-близо до момента на вашия пилинг.

Може да се наложи да нанесете някои продукти върху кожата си за 1 или 2 седмици преди лечението за оптимални резултати.

Ден на кората

В деня на вашата процедура вашият лекар или специалист по грижа за кожата първо ще почисти кожата ви. След това те ще нанесат равномерно химическия разтвор.

Повърхностните PCA кожни пилинги се нанасят на слоеве и се оставят върху кожата ви. Те не са насрочени и отстранени като по-дълбок химически пилинг. Силата на повърхностния PCA пилинг се контролира от броя на нанесените слоеве.

Специалистът ще нанесе успокояващ локален лосион с широкоспектърна SPF защита върху последния ви слой, преди да ви изпрати у дома.

След вашия пилинг

Вашият лекар или кожен специалист ще ви даде инструкции как да се грижите за кожата си веднага след процедурата, като например колко скоро можете да измиете лицето си след химическия пилинг и какви продукти да приложите. Не забравяйте да следвате тези инструкции.

Какъв е най-добрият начин да се грижите за кожата си след PCA пилинг?

Повърхностният химически пилинг от PCA Skin може да изисква много малко след процедурата. Вашият специалист по кожата може дори да ви позволи да нанесете грим 15 минути след процедурата, за да прикриете лющенето или зачервяването на кожата.

В рамките на първите 2 дни от вашата процедура трябва да избягвате:

 • прегряване
 • горещи душове, вани и друга гореща пара
 • сешоари в близост до третираната зона
 • плуване
 • дейности, които водят до много изпотяване
 • ексфолиране на третираната кожа
 • обледеняване или нагряване на третираната зона

Трябва да избягвате прякото излагане на слънце в рамките на 1 или 2 седмици след пилинга. Носете слънцезащитен крем със SPF 30 или повече и не използвайте солариум в рамките на 2 седмици.

Отложете други лечения на кожата в близост до засегнатата област за 5 или повече дни.

Вие също трябва да използвате всякакви продукти след процедурата, препоръчани от вашия кожен специалист. Те ще определят най-ефективната комбинация от продукти за вашия тип кожа. Това може да включва нежно почистващо средство за кожата и некомедогенен овлажнител и слънцезащитен крем.

Обсъдете лекарствата, които приемате, с вашия кожен специалист, за да гарантирате вашата безопасност и да намалите вероятността от реакция след процедурата.

Свържете се с Вашия лекар или специалист по грижа за кожата, ако:

 • Изпитвате изключителен дискомфорт след процедурата.
 • Вашите симптоми се влошават след първоначалния период на възстановяване.
 • Имаш някакви други притеснения.

Има ли някакви потенциални странични ефекти от PCA пилинг?

Повечето PCA пилинги са насочени само към първия слой кожа. Ето защо времето за възстановяване е много по-кратко, отколкото при среден или дълбок пилинг и защо процедурата предизвиква много малко странични ефекти.

Повърхностен PCA пилинг

Страничните ефекти от повърхностен пилинг ще засегнат третираната кожа и обикновено включват:

 • проливане или лющене
 • зачервяване
 • стягане
 • сухота

PCA пилинг със средна дълбочина

Пилингът със средна дълбочина може да причини по-сериозни странични ефекти, включително:

 • мехури
 • херпес симплекс (херпес симплекс)
 • акне
 • кожни петна

Можете да намалите риска от развитие на тези странични ефекти, като използвате акредитиран специалист по кожата за вашия PCA пилинг.

Колко струва PCA пилинг?

PCA пилинг и други химически пилинги се считат за козметични процедури, така че не се покриват от медицинска застраховка.

Цената зависи от:

 • вида на пилинга, който получавате (повърхностен или среден)
 • съоръжението, което използвате
 • дали имате нужда от допълнителни продукти или лекарства преди или след процедурата

Повърхностните PCA пилинги са предназначени да се използват в серия, обикновено с интервал от 3 до 4 седмици.

Въз основа на цените, начислени от няколко студия за грижа за кожата, PCA пилингът варира от $100 до $250 на сесия. Някои клиницисти предлагат отстъпки за множество резервации.

Имайте предвид, че може да искате да правите редовни пилинги или да използвате козметични продукти, за да запазите ползите от кората, така че общите разходи с течение на времето ще се сумират.

Химически пилинг със средна дълбочина, който съдържа TCA, може да струва повече. Според Американското дружество на пластичните хирурзи, минимално инвазивният химически пилинг струва средно $644 през 2019 г.

Как да намерите квалифициран козметичен хирург за процедурата?

Много е важно да използвате сертифициран специалист по кожата, когато получавате химически пилинг. Това ще гарантира, че вашето преживяване е безопасно и ще намали риска от странични ефекти или реакции към пилинга.

Компанията PCA Skin обучава и сертифицира професионалисти по грижа за кожата за извършване на пилинг. Можете да ги намерите на уебсайта на компанията.

Можете също да намерите квалифицирани доставчици за химически пилинг чрез търсачката на Американското дружество на пластичните хирурзи. И можете да намерите сертифициран дерматолог, като използвате инструмента за търсене на Американската академия по дерматология.

Повърхностните пилинги на PCA Skin са относително безопасни химически пилинги, които могат да освежат кожата ви.

Повърхностните ексфолиращи пилинги също струват по-малко от химическите пилинги, които са насочени към по-дълбоките слоеве на кожата (като TCA химически пилинг). Плюс това, те имат намалено време за възстановяване и по-малък шанс за потенциални странични ефекти.

Използвайте сертифициран специалист по кожата, когато правите PCA пилинг и следвайте техните инструкции за грижа преди и след за оптимални резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss