Всичко за лимфома на гърдата: рядка форма на неходжкинов лимфом

Лимфомът на гърдата се развива в гърдите, но не е рак на гърдата. Това е форма на неходжкинов лимфом (NHL).

NHL е рак на лимфната система. Рядко засяга гърдите, като се отчита само около 0,5% на злокачествени заболявания на гърдата.

Ранните признаци и симптоми на лимфом на гърдата имитират тези на рак на гърдата. Тъй като лимфомът на гърдата и ракът на гърдата имат различни лечения, поставянето на правилната диагноза е от решаващо значение.

Тази статия ще обясни какво представлява лимфомът на гърдата и кой е изложен на риск, както и как се диагностицира и лекува.

Какво е лимфом на гърдата?

Лимфомът на гърдата е вид НХЛ. Развива се в лимфната тъкан на гърдата. В гърдите няма много лимфна тъкан, което може да помогне да се обясни защо е толкова рядко. Има два вида лимфом на гърдата:

 • Първичен лимфом на гърдата (PBL): Това е, когато се открие лимфом в гърдата, но няма доказателства за лимфом никъде другаде.
 • Вторичен лимфом на гърдата (SBL): Това е, когато лимфомът се разпространява в гърдата от някъде другаде. Доста необичайно е други видове рак да се разпространят в гърдите. Лимфомът е най-често срещаният тип рак, който прави това, представляващ 17% от вторичните метастази в гърдата.

Какви са симптомите на лимфома на гърдата?

Най-честият симптом е бучка, която обикновено е безболезнена. Това се случва в приблизително 61% от случаите.

Други често срещани симптоми са:

 • подути лимфни възли (среща се в приблизително случаи)

 • болка в гърдите (среща се в приблизително 12% от случаите)
 • локално възпаление (възниква в приблизително 11% от случаите)
 • кожа с трапчинки, наподобяваща портокалова кора
 • нова асиметрия на гърдите

Засягане на двете гърди се среща в около 10% от случаите. Това обикновено се свързва със SBL. Други симптоми, общи за SBL, но не и за PBL, са:

 • висока температура
 • нощно изпотяване
 • отслабване

В началото лимфомът на гърдата може да не причинява никакви симптоми. Около 10% от времето няма бучка и това е случайна находка при рутинна мамография.

Симптоми като възпаление и асиметрия на гърдата могат да имитират възпалителен рак на гърдата, а редки и агресивен тип рак на гърдата.

Посетете лекар, ако имате някакви тревожни промени в гърдите

Повечето клинични промени в гърдите при жените са доброкачествени. Но все пак е добра идея да посетите медицински специалист за диагностика и лечение. Други признаци, че може да искате да посетите лекар са:

 • Едната или двете гърди изглеждат възпалени.
 • Кожата е трапчинка.
 • Имате болка в гърдите.
 • Имате подути лимфни възли.

Какво причинява лимфом на гърдата и кой е изложен на риск?

Не е ясно какво причинява PBL. SBL е резултат от разпространение на лимфома от друга част на тялото. Знаем, че се диагностицира почти изключително при жени, въпреки че е докладвано и при мъже.

Средната възраст при поставяне на диагнозата е 60 до 65 години за PBL и 60 до 70 години за SBL.

Лимфом, свързан с гръдния имплант

The FDA за първи път идентифицира възможна връзка между гръдните импланти и развитието на свързан с гръдния имплант анапластичен едроклетъчен лимфом (BIA-ALCL) през 2011 г.

А 2018 проучване стигна до заключението, че има повишен риск, въпреки че абсолютният риск е малък. Симптомите може да не започнат години след операцията за имплантиране.

BIA-ALCL е сериозно и потенциално животозастрашаващо. Но при ранна диагностика и лечение прогнозата е отлична. Говорете с Вашия лекар, ако имате симптоми или по някакъв начин сте загрижени за вашите гръдни импланти.

Как се диагностицира лимфомът на гърдата?

Бучките в гърдите, дължащи се на лимфом на гърдата, са подобни на тези при рак на гърдата. Когато имате бучка на гърдата, диагностичното изследване вероятно ще започне с образни тестове, като мамография или ултразвук. Но може да не е възможно да се направи разлика между тези две условия, тъй като изображенията могат да бъдат толкова сходни.

Биопсията на гърдата е процедура, при която лекарят взема малка проба от гръдна тъкан, за да може да бъде изследвана под микроскоп. Това е единственият сигурен начин да се определи дали бучката се дължи на рак на гърдата или лимфом на гърдата. Биопсията се счита за „златен стандарт” при поставяне на диагнозата.

Диагнозата вероятно ще бъде първичен лимфом на гърдата, ако:

 • Все още не сте имали диагноза лимфом.
 • Няма данни за лимфом в други части на тялото ви.

Как се лекува лимфом на гърдата?

Както PBL, така и SBL са ракови заболявания на лимфната система, така че и двата изискват системно лечение. Тъй като е толкова рядко, няма стандартизирани насоки, но лечението вероятно ще включва комбинация от:

 • хирургично отстраняване на бучката или бучките (лумпектомия)
 • химиотерапия
 • лъчева терапия, известна още като лъчетерапия

В зависимост от фактори като специфичния тип НХЛ, етап и степен, други лечения могат да включват:

 • имунотерапия
 • таргетна лекарствена терапия

Мастектомията не е свързана с подобряване на преживяемостта или риска от рецидив при лимфом на гърдата. някои изследвания предполага, че всъщност може да доведе до по-висока смъртност и по-лоша прогноза, особено когато забавя химиотерапията.

Какви са перспективите за хората с лимфом на гърдата?

Степента на пълна ремисия е около 64% но може да бъде по-висока за тези, които имат операция и химиотерапия. Системният рецидив е по-често срещан от локалния рецидив, обикновено настъпващ в рамките на 2 години. Размерът на тумора не е свързан с перспективата.

А научна статия публикувана през 2017 г. погледна назад към PBL в САЩ от 1975 до 2013 г. Изследователите откриха значително подобрение в оцеляването през това време. 5-годишната относителна преживяемост е 90% за тези, диагностицирани между 2005 г. и 2012 г. Степента на преживяемост е малко по-ниска, когато са засегнати и двете гърди.

Вторичният лимфом на гърдата вече е напреднал при диагностицирането, така че перспективите обикновено не са толкова добри, колкото при първичния лимфом на гърдата. Лимфомът на гърдата е рядък, както и прогнозните модели за прогноза.

Вашата собствена перспектива зависи от фактори като:

 • специфичен тип лимфом
 • етап при поставяне на диагнозата
 • клас
 • избор на лечение
 • възраст и цялостно здраве

Вашият доставчик може да прегледа вашата медицинска история и да предложи по-добро разбиране на вашата лична перспектива.

Лимфомът на гърдата не е рак на гърдата. Това е рядък вид НХЛ, рак на лимфната система. Когато лимфомът се открие в гърдата, но никъде другаде, той се нарича първичен лимфом на гърдата. Когато лимфомът се разпространи от други части на тялото към гърдата, това се нарича вторичен лимфом на гърдата.

Признаците и симптомите на лимфом на гърдата могат да бъдат подобни на тези на рак на гърдата. Също така може да е трудно да се установи разликата при тестове за изображения. Единственият начин да се потвърди лимфом на гърдата е да се направи биопсия на гърдата.

Лечението обикновено включва операция, химиотерапия и радиация, но не и мастектомия. Лимфомът на гърдата е лечим, особено когато е диагностициран в ранен стадий.

Ако развиете бучка на гърдата или други симптоми, добра идея е да посетите лекар и да разберете какво се случва.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss