Всичко за дозировката на Trelegy Ellipta

Въведение

Ако имате астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), Вашият лекар може да предложи Trelegy Ellipta като възможност за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за дългосрочно лечение на астма и ХОББ при възрастни.

Trelegy Ellipta има три активни съставки. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи. Тези активни съставки и техните лекарствени групи са както следва:

 • флутиказон фуроат, инхалаторен кортикостероид
 • умеклидиниум, антихолинергик
 • вилантерол, дългодействащ бета2 агонист

Trelegy Ellipta се предлага под формата на сух прах за инхалация.

Тази статия описва дозите на Trelegy Ellipta, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Trelegy Ellipta, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Trelegy Ellipta, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато приемате Trelegy Ellipta, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Trelegy Ellipta?

Информацията по-долу описва типичните дози на Trelegy Ellipta.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозите на Trelegy Ellipta. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Състояние Дозировка
астма • 1 инхалация от 100 микрограма (mcg) флутиказон фуроат/62,5 mcg умеклидиниум/25 mcg вилантерол (100/62,5/25 mcg) веднъж на ден, или
• 1 инхалация от 200 mcg флутиказон фуроат/62,5 mcg умеклидиниум/25 mcg вилантерол (200/62,5/25 mcg) веднъж на ден
хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) • 1 инхалация на 100 mcg флутиказон фуроат/62,5 mcg умеклидиниум/25 mcg вилантерол (100/62,5/25 mcg) веднъж на ден

Каква е формата на Trelegy Ellipta?

Trelegy Ellipta се предлага под формата на сух прах за инхалация. Ще вдишвате лекарството с помощта на инхалаторно устройство. („Trelegy“ е лекарството, а „Ellipta“ се отнася за устройството, което използвате, за да приемате лекарството.)

Какви са силните страни на Trelegy Ellipta?

Trelegy Ellipta се предлага в две концентрации. Те са:

 • 100 mcg флутиказон фуроат/62,5 mcg умеклидиниум/25 mcg вилантерол (100/62,5/25 mcg)
 • 200 mcg флутиказон фуроат/62,5 mcg умеклидиниум/25 mcg вилантерол (200/62,5/25 mcg)

Какви са обичайните дози на Trelegy Ellipta?

За астма Вашият лекар вероятно ще Ви започне с най-ниската възможна доза Trelegy Ellipta. Те ще ви наблюдават, за да видят как реагирате на лечението. Възможно е Вашият лекар да Ви назначи по-висока доза, ако симптомите Ви са тежки. В крайна сметка Вашият лекар ще Ви предпише правилната доза за справяне със симптомите Ви.

За хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) производителят на лекарства осигурява само една доза.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при астма

Производителят на лекарства предоставя две препоръчителни начални дози Trelegy Ellipta за астма. Те са:

 • една инхалация от 100/62,5/25 mcg, приета веднъж на ден, или
 • една инхалация от 200/62,5/25 mcg, приета веднъж на ден

Вашата начална доза зависи от тежестта на Вашето състояние и други фактори. Те включват колко добре лечението управлява Вашето състояние. Ако по-ниската доза не управлява симптомите, Вашият лекар може да я увеличи до по-високата доза.

Максималната доза Trelegy Ellipta е 200/62,5/25 mcg, която се приема веднъж на ден. Ако максималната доза не управлява вашите симптоми, Вашият лекар вероятно ще обсъди други лечения.

Дозировка при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Типичната поддържаща доза Trelegy Ellipta за ХОББ е една инхалация от 100/62,5/25 mcg, приемана веднъж на ден. Това е максималната разрешена доза за ХОББ.

Ако симптомите Ви не се управляват с тази доза, Вашият лекар може да предложи използване на спасителен инхалатор. Това може да помогне за облекчение, когато имате задух. Един пример за спасителен инхалатор е албутеролът.

Използва ли се Trelegy Ellipta дългосрочно?

Да, Trelegy Ellipta обикновено се използва като дългосрочно лечение. Вие и Вашият лекар можете да обсъдите дали Trelegy Ellipta е безопасен и ефективен за Вашето състояние. Ако се съгласите, че е така, вероятно ще го приемете дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Trelegy Ellipta.

Trelegy Ellipta 200/62,5/25 mcg причинява ли различни странични ефекти в сравнение с други силни страни?

Възможно е да може. Повечето нежелани реакции, съобщени за двете дози на Trelegy Ellipta, са сходни. Но реакцията на всеки човек към лечението може да е различна. Може да получите различни нежелани реакции в зависимост от тежестта на Вашето състояние. Вашите нежелани реакции също могат да се различават, ако имате други здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате повече въпроси относно възможните нежелани реакции на Trelegy Ellipta. Можете също да прочетете тази статия, за да научите повече.

Има ли инструкции за дозиране на Trelegy Ellipta?

Да, производителят на лекарства има инструкции за дозиране на лекарството. Ще използвате инхалатора, който се доставя с рецептата ви, за да приемате дози. Честотата на дозиране на Trelegy Ellipta е веднъж на ден. Това означава, че ще правите една инхалация на ден.

Сайтът на производителя на лекарства може да ви помогне да научите повече за това как да използвате устройството. Освен това разделът „Инструкции за употреба“ на етикета на Trelegy Ellipta съдържа инструкции за дозиране. Когато за първи път започнете лечение, Вашият лекар или фармацевт може да Ви покаже как да използвате инхалатора стъпка по стъпка.

Колко дози има за един инхалатор Trelegy Ellipta?

Всеки инхалатор Trelegy Ellipta има 30 дози. Когато приемате една инхалация на ден, както е предписано, всеки инхалатор трябва да Ви стигне 30 дни.

Важно е да приемате Trelegy Ellipta ежедневно, за да подобрите симптомите си в дългосрочен план.

Вашият фармацевт ще Ви покаже как да използвате правилно Вашия инхалатор. Те също така ще ви покажат как да идентифицирате броя на оставащите дози. Това ще ви помогне да избегнете изчерпването на лекарствата.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Trelegy Ellipta ще зависи от определени фактори. Те включват състоянието, за което използвате лекарството, и неговата тежест.

Ако приемате Trelegy Ellipta за астма, Вашият лекар може да коригира дозата Ви. Те ще основат тази корекция на тежестта на вашето състояние и как реагирате на лечението.

Trelegy Ellipta има само една препоръчителна доза за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това е една инхалация от 100/62,5/25 mcg, приемана веднъж на ден. Това е и максималната доза.

Как се приема Trelegy Ellipta?

Вашият лекар или фармацевт ще Ви покаже как да използвате инхалатора Trelegy Ellipta. Можете също така да прегледате инструкциите стъпка по стъпка от производителя на лекарството за това как да използвате Trelegy Ellipta. Разделът „Инструкции за употреба“ на етикета на Trelegy Ellipta също съдържа инструкции за дозиране.

Ще приемате една инхалация Trelegy Ellipta веднъж на ден. Опитайте се да приемате дозата си по едно и също време всеки ден. Това помага да се поддържат постоянни нива на лекарството в тялото ви.

Кортикостероидът в Trelegy Ellipta е имуносупресор. След вдишване остатъците от лекарството може да останат в устата или задната част на гърлото. Ако е така, гъба т.нар Кандида може да расте, което може да причини инфекция, наречена млечница. Така че, след като използвате инхалатора си, не забравяйте да изплакнете устата си с вода, но не поглъщайте.

Не използвайте Trelegy Ellipta като спасителен инхалатор при внезапни симптоми на астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Trelegy Ellipta е дългосрочно лечение, което помага да управлявате симптомите си с течение на времето. Ако получите животозастрашаващи симптоми, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Trelegy Ellipta вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Разберете дали текущата ви аптека предлага тези функции за достъпност. Ако не го направят, Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които го правят.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Trelegy Ellipta, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза. След това вземете следващата си доза в обичайното време. Не приемайте повече от една доза на ден, за да компенсирате пропуснатите дози. Това може да доведе до сериозни странични ефекти.

Ако не сте сигурни дали да приемете пропусната доза, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да вземете дозата си Trelegy Ellipta навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Trelegy Ellipta съдържа три активни съставки (флутиказон фуроат, умеклидиниум и вилантерол). Приемането на твърде много от това лекарство може да причини различни реакции от тези съставки.

Не приемайте повече Trelegy Ellipta, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Ако сте приели твърде много Trelegy Ellipta, Вашият лекар ще наблюдава сърцето Ви. Това е така, защото е възможно да имате сериозни сърдечни проблеми, ако вземете твърде много от лекарството.

Симптоми на предозиране

Предозирането на флутиказон фуроат е малко вероятно. Това е така, защото не се абсорбира добре в тялото. Действа главно в белите дробове.

Предозирането с умеклидиниум може да причини антихолинергични странични ефекти, които могат да включват:

 • замъглено виждане
 • намалено изпотяване
 • сухота в устата или сухи очи
 • халюцинации
 • проблеми с уринирането

Предозирането на вилантерол може да причини сериозни симптоми, които могат да включват:

 • болка в гърдите
 • световъртеж
 • суха уста
 • гадене
 • главоболие
 • висока кръвна захар
 • ниски нива на калий
 • сърдечен удар
 • ниско кръвно налягане или високо кръвно налягане
 • повишен сърдечен ритъм
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • мускулни крампи
 • припадък

В редки случаи предозирането с вилантерол може да бъде фатално.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Trelegy Ellipta

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Trelegy Ellipta. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Trelegy Ellipta, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Trelegy Ellipta без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Trelegy Ellipta само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако имам сериозни нежелани реакции, ще се коригира ли дозата ми?
 • Ще имам ли нужда от по-ниска доза Trelegy Ellipta, ако приемам други лекарства за астма?
 • Трябва ли да променя моята доза Trelegy Ellipta, ако не управлява ХОББ?

За да научите повече за Trelegy Ellipta, вижте тези статии:

 • Всичко за инхалатора Trelegy Ellipta
 • Странични ефекти на Trelegy Ellipta: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss