Време ли е за различен метод за контрол на раждаемостта? 5 знака, че трябва да помислите за смяна

Методите за контрол на раждаемостта са предназначени да се развиват с вашите лични, сексуални и общи здравни нужди. Това, което е работило в тийнейджърските ви години, може да не е правилният избор на вашите 20, 30 или 40 години.

Това е така, защото вашият метод на контрацепция често се основава на обстоятелства, които може да се наложи периодично да се преоценяват, тъй като се променят.

Добрата новина? Вашият лекар може да ви помогне да определите защо може да е необходима промяна и да определи най-добрите алтернативни опции за контрол на раждаемостта, които да обмислите.

Защо може да е добра идея да обмислите смяна на методите

Има няколко причини, поради които може да е добра идея да обмислите смяна на методите. За някои хора е предизвикателство или неудобство да си спомнят да вземат хапче всеки ден или да поставят устройство преди секс.

Но за други причината за промяна може да включва неприязън към страничните ефекти, промяна в състоянието на здравето или сексуалната активност, обмисляне на бременност в близко бъдеще или изобщо отказ от обмисляне на бременност.

В крайна сметка изборът на контрацепция се свежда до вашето здраве, начин на живот, личност и приоритети. Имате много възможности за избор, ако текущият ви метод не е правилният.

Някои от по-често срещаните методи за контрол на раждаемостта, според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG), включват:

 • хормонални методи за контрол на раждаемостта като хапче, пластир, инжекция, имплант и пръстен
 • хормонални и медни вътрематочни устройства (ВМС)
 • бариерни методи като спермицид, презервативи, диафрагма, цервикална капачка и гъба
 • спешна контрацепция

Ето пет причини да обмислите промяна на методите за контрол на раждаемостта.

1. Трудно ви е да запомните да използвате текущия си метод или да го използвате всеки път

Ако ви е трудно да приемате хапчето по едно и също време всеки ден или да използвате презервативи или друг бариерен метод последователно, може би е време да поговорите с Вашия лекар за метод „настрой и забрави“, като спирала, пластир, инжекция , пръстен или имплант.

Известен също като дълготрайна обратима контрацепция (LARC), ВМС и имплантът са много ефективни за предотвратяване на бременност и продължават няколко години според ACOG.

Освен това и двата метода са обратими, така че ако искате да забременеете или да преминете към нов метод, можете да ги премахнете.

Спиралата се предлага в хормонална версия с прогестин, която е одобрена за 3 до 7 години. Медната IUD, която не съдържа хормони, може да остане на място до 10 години.

Другият метод LARC, често препоръчван от експерти, е имплантът за контрол на раждаемостта. Това е малка, гъвкава пръчка, която се вкарва в горната част на ръката, точно под кожата ви. Имплантът освобождава прогестин и е одобрен за до 3 години.

Въпреки че не са толкова дълготрайни като IUD или имплант, инжекцията, пластирът и пръстенът все още изискват по-малко работа от хапчето или други методи за същия ден като диафрагма, спермицид или гъба.

Сменяте пластира на всеки 3 седмици, докато инжекцията изисква пътуване до лекарския кабинет на всеки 90 дни. Пръстенът е устройство, което поставяте сами и оставяте в него за 3 седмици. Има и нов наличен пръстен, който издържа 1 година.

И пръстенът, и пластирът могат да имат една седмица почивка за менструацията ви или можете да ги използвате непрекъснато и да пропуснете менструацията си. Добра идея е да говорите с Вашия лекар, за да решите кой график е подходящ за Вас.

Не забравяйте, че тези методи не предпазват от инфекции, предавани по полов път (ППИ), така че все пак може да се наложи да използвате презерватив.

2. Статусът ви на сексуална активност се промени

Ако започвате или прекратявате моногамна връзка, може да се наложи да преминете към по-последователен метод, такъв, който предпазва от ППИ, или да не използвате никакъв метод.

Презервативите са много ефективни за намаляване на предаването на ППИ. Ето защо на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва използването на презерватив всеки път, когато правите орален, вагинален или анален секс. Също така е добра идея да използвате такъв, ако вие или вашият партньор не сте били тествани за ППИ.

След като разберете, че ППИ не са проблем, преминаването към по-дълготраен, по-последователен метод за контрол на раждаемостта като хапче, пластир, инжекция, спирала или пръстен може да е по-подходящ за моногамна връзка.

Ако планирате бременност в близко бъдеще, спирането на вашия метод за контрол на раждаемостта вероятно е обмисляне.

Добрата новина е, че според Преглед и мета-анализ за 2018 г.

Въпреки това, ACOG казва, че инжекцията или инжекцията за контрол на раждаемостта може да забави бременността до 10 месеца след спиране на инжекцията.

3. Вашето здравословно състояние се е променило и сте на хормонален контрол на раждаемостта

Комбинираните хормонални методи за контрол на раждаемостта като цяло са безопасни. Но може да обмислите да говорите с Вашия лекар, ако промяната в здравословното Ви състояние включва:

 • ставайки пушач
 • с високо кръвно налягане
 • влизане във възрастова категория с по-висок риск, като същевременно има определени рискове за здравето
 • развитие на кръвен съсирек
 • мигрена с аура
 • с висок холестерол

Това е така, защото комбинираните методи като хапчето, пластира и пръстена могат да увеличат риска от кръвен съсирек, високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт, според ACOG.

Също така, Вашият лекар може да препоръча спиране на хормонален метод, ако имате рак на гърдата. Освен това хапчетата, съдържащи само прогестин, не се препоръчват, ако имате определени форми на лупус.

Ако кърмите, може да искате да избягвате метод, съдържащ естроген, тъй като може да повлияе на доставките на мляко, според ACOG.

Понякога промяната от комбиниран метод към противозачатъчни само с прогестин е достатъчна, за да се сведат до минимум рисковете, свързани с определени здравословни състояния.

Например хапчетата, съдържащи само прогестин, не повишават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания или инсулт, според ACOG.

4. Не харесвате страничните ефекти на текущия си метод

Главоболие, гадене, нередовно кървене и промени в настроението от хормонален контрол на раждаемостта са чести, особено през първите няколко месеца, според Администрация по храните и лекарствата (FDA).

Такива са инфекциите или дразненето от спермицид или използване на презерватив. Спазмите и по-тежкото кървене са други често съобщавани странични ефекти на медната IUD и понякога продължават повече от няколко месеца.

Много от тези нежелани реакции отшумяват след няколко месеца. Но ако не сте доволни от метода или негативните ефекти продължават, време е да говорите със здравен специалист.

Вашият лекар може да предложи начини за лечение или управление на тези нежелани реакции. Или може да препоръчат смяна на медната IUD с хормоналната, ако менструацията ви е по-обилна от нормалното или изпитвате спазми.

Освен това, ако главоболието, промените в настроението и нередовното кървене са проблем, преминаването от комбинирано хормонално или само прогестиново средство за контрацепция към нехормонално контрацептивно устройство може да бъде решението.

5. Вече не обмисляте бременност

Ако забременяването вече не е в плановете ви, може да искате да преминете от краткосрочен метод към по-дълготрайно устройство като спирала или имплант. Има два вида спирали: хормонални и нехормонални (медни).

Хормоналната спирала е ефективна от 3 до 8 години, в зависимост от марката. А нехормоналната (медна) IUD може да остане на място до 10 години, според ACOG.

Имплантът предпазва от бременност до 3 години.

В някои случаи постоянната стерилизация може да бъде правилният вариант. Хората с тестиси могат да изберат вазектомия, докато лигирането на тръбите е правилната процедура, ако имате фалопиеви тръби, според FDA. И двата метода са над 99% ефективни за предотвратяване на бременност.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Ако сте любопитни относно промяната на методите, но все още имате много въпроси, посещението при вашия лекар може да ви помогне да успокоите ума си. И така, ето няколко въпроса, които да зададете по време на следващата си среща:

 • Има ли специални инструкции за спиране на текущия ми метод?
 • Колко бързо влиза в сила този нов метод?
 • Трябва ли да използвам друга форма на контрол на раждаемостта междувременно?
 • Ще се нуждае ли тялото ми от време, за да се адаптира при превключване между методи?
 • Какво трябва да знам за този нов метод?
 • Има ли странични ефекти, които могат да бъдат вредни?

Вземането

Да се ​​придържате към настоящия си метод за контрол на раждаемостта е добре, стига да работи за вас. Но ако изпитвате неблагоприятни странични ефекти, здравословното ви състояние не е подходящо или плановете ви за бременност са в неопределеност, тогава може да е време за промяна.

Не е нужно да разберете това сами. Вашият лекар може да ви помогне да определите какво не щрака и да ви помогне да намерите метод, който може да е по-подходящ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss